Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 47  Następna strona
 Co Myslicie o Muzyce Metalowej ???? 
Autor Wiadomość

możliwe żę sztuka to ohyda, ale ja wolę piękną sztukę, ale sztuka właśnie przekazuje nie tylko dobre myśli, szczerze: wolę te dobre myśli, a ten metal to tak jak emate przypomina mi szatana

Pn gru 22, 2008 19:02

sorry pomyłka: możliwe żę sztuka to też ohyda ....
dalej jest dobrze

Pn gru 22, 2008 19:04

Pn gru 22, 2008 19:29

Sztuka jest przekazem różnych wartości. Jedne są dobre, drugie złe. Jednak bez względu na przekaz konkretnego autora mogę docenić jego talent i zdolności. Weźmy np. malarza Jacques-Louis Davida - czołowego artysty rewolucji francuskiej, rewolucji wymierzonej w kościół. Czy nie mogę podziwiać jego obrazów, pięknych, mimo wszystko?

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

Pn gru 22, 2008 19:42
możliwe żę sztuka to ohyda, ale ja wolę piękną sztukę, ale sztuka właśnie przekazuje nie tylko dobre myśli, szczerze: wolę te dobre myśli, a ten metal to tak jak emate przypomina mi szatana

Proste - jesteś ograniczony ;)
znaczy nie umysłowo czy coś, tylko na sztukę.

Ja np. nie jestem katolikiem (ba nawet chrześcijaninem), ale sztuka jaka jest prezentowana w Watykanie czy co niektórych kościołach naprawdę mnie zachwyca. Tak samo jak niektóre pieśni religijne. Podoba mi się również wiele innych rodzajów sztuki, najbardziej te kontrowersyjne.

Jeżeli metal przypomina Ci szatana - przykro mi kolego, masz problem , proponuję wpierw zapoznac się co nieco z twórczością metalową , a nie pierdzielić farmazony .

Cytuj:
Weźmy np. malarza Jacques-Louis Davida - czołowego artysty rewolucji francuskiej, rewolucji wymierzonej w kościół. Czy nie mogę podziwiać jego obrazów, pięknych, mimo wszystko?

a muzycznie Tom Arraya - wierzący i (ponoc) praktykujący katolik. Teksty Slayera jak ktoś jest obeznany wie o czym są. Wydaje się to nie możliwe ? A jednak.

Swoją drogą - osoba która pierwszy raz usłyszy tekst np. http://pl.youtube.com/watch?v=JGv6Tk3oGZA może byc w szoku. I co prawda mnie czy wiele osób co słuchają metalu od lat to nie ruszy pewno, to osobę która nigdy nie miała nic wspólnego z taką muzyką , a tu nagle słyszy ze Bóg nas wszystkich nienawidzi, dozna szoku/zniesmaczenia czy nie wiem czego jeszcze.

Autor w takim momencie wykonał swoje cele : )

Wt gru 23, 2008 10:49
http://pl.youtube.com/watch?v=6YP7vTwWi ... re=related ten :)

Wt gru 23, 2008 10:50

Starasz się zaszufladkować metal w jeden święty sposób. Dokładnie tak samo jakby powiedzieć, że wszyscy chrześcijanie to tylko ojcowie Rydzykowie i ludzie jego pokroju- chcący się na religii dorobić, nienawidzący żydów, masonów, gejów, cyklistów, dziennikarzy tvnu. Powiedziałbym wręcz katole, bo na miano katolika to sobie w życiu nie zasłużyli.
A to dobitnie pokazuje, że albo coś Ci się pod sufitem pomieszało, albo to Twoje słuchanie metalu można skomentować długim, pustym śmiechem."

Nie szufladkuję całego metalu,tylko kapele pokroju tych o których pisałem(no dobra,przyznaję,zbytnio uogólniam).I nic mi się pod sufitem nie pomieszało,po prostu jestem zniesmaczony.A argumenty typu "to sztuka" do mnie nie przemawiają.Dla kogoś może i sztuka,ale dla kogoś innego będzie to profanacja i tyle.Skoro dla Ciebie to sztuka,dlaczego tak boli Cię to co napisałem?Wyraziłem się w ten sposób,tak jak i artysta wyraża się w jakiś.Moja wypowiedź jest moją ekspresją.A z drugiej strony śmiac mi się chce,kiedy ktoś mówi że wierzy,a słucha np.black metalu.Albo kolesie rozkoszujący się agresją zawartą w niektórych kawałkach niektórych kapel.Ktoś tam mówił,że najwyraźniej jestem słabą jednostką.A proszę bardzo,Twoje zdanie,masz do niego prawo.Koleś,który naogląda się w TV filmów sensacyjnych,a potem wyjdzie na ulicę i zabije też jest słabą jednostką.Ale to nie zmienia faktu że nie jest odosobnionym przypadkiem,a przemoc w TV to świetny interes.

N lut 15, 2009 18:08

a muzycznie Tom Arraya - wierzący i (ponoc) praktykujący katolik.

Tom Araya nawrócił się akurat niedawno.

Jest dobry i artystyczny metal ( także chrześcijański ), i jest także metal, którego jedynym celem jest syf. Trzeba umieć to rozróżniać.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lut 15, 2009 19:07

Cytuj:
Jest dobry i artystyczny metal ( także chrześcijański ), i jest także metal, którego jedynym celem jest syf. Trzeba umieć to rozróżniać.

To akurat uniwersalne haslo ktorym mozna sie kierowac w wielu dziedzinach sztuki jak i zycia.

Cz lut 26, 2009 19:12

Johnny99 napisał(a):

To akurat uniwersalne haslo ktorym mozna sie kierowac w wielu dziedzinach sztuki jak i zycia.

co wcale nie znaczy, ze jest to haslo bledne.

Cz lut 26, 2009 19:46

slowianin_wschodni napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

:o

Nigdzie nie sugerowalem ze jest bledne. :D

Cz lut 26, 2009 20:09

nemo_ napisał(a):
slowianin_wschodni napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

:o

Nigdzie nie sugerowalem ze jest bledne. :D

okej, spokojnie. nie sugerowales, ale ton tej wypowiedzi troche mi sie takim wydal. :-)

Cz lut 26, 2009 23:36

a co tu sądzić... sztuka to sztuka, czy brzydka czy ładna - byle by była dobra. jeśli ktoś nie potrafi zrozumieć, że, czasem mroczna i agresywna otoczka to tylko pewna stylistyka, to lepiej niech tej muzyki nie słucha. bowiem emocjonalne podchodzenie do tego 'problemu' i brak dystansu, bardziej szkodzi niż muzyka sama w sobie.

ogólnie, do niektórych dzieł, tak w muzyce jak i sztuce wizualnej, trzeba podchodzić z pewnym obyciem, które pozwala na jej świadome doświadczenie i zrozumienie. bez takiego przygotowania - nietrudno o niezrozumienie, a nawet obrzydzenie.

Pn mar 02, 2009 1:06

Jako ze opinii dotad nie wpisalem. Lubie pagan i folk metal.

Grindcore nie trawie - za dziwne dla mnie. Osobiscie wiekszosc utworow tego nurtu przypomina mi odglos wody spuszcznej w toalecie. Ale podobno o tego typu wrazenia wlasnie tworcom tej muzyki chodzi. ;)

Pn mar 02, 2009 1:21

Może i jestem głupi, ale wytłumaczcie mi jedną rzecz : czy waszym zdaniem cały metal obraca się wokół blacku (swoją drogą już i tak padającego) i kapel z innych podgatunków z bluźnierczymi tekstami? Zauważcie, że o dziwo thrash czy death metal (nie mówię tu o blackendzie) nie operują zazwyczaj satanistycznymi tekstami.

Cz mar 19, 2009 15:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 47  Następna strona