Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 17:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 47  Następna strona
 Co Myslicie o Muzyce Metalowej ???? 
Autor Wiadomość

A może "przeciwnicy" metalu nie odpisują, bo jest ich po prostu nie tak wielu, jak się powszechnie uważa ;) Zwłaszcza wśród katolików :) To taki sam stereotyp, że katolicy potępiają metal, jak ten, że metal jest satanistyczny :)

So mar 28, 2009 14:32

Racja, aczkolwiek w pierwszych postach zachowywali się tak, jakby nawet chrześcijański metal puszczony od tyłu zamieniał automatycznie w satanistę.

So mar 28, 2009 19:19

Dodali jeszcze Mansona... no i pewnie Led Zeppelin - za przekaz podprogowy ;)
Przeczytajcie to:
http://www.darkplanet.pl/Oswiadczenie-z ... -3452.html
:D:D:D
:lol:
Crosis

tak sobie tu wdepnąłem , bo metal to nie moja działka ( z jednym wyjątkiem: power metalu) , I powiem tyle ze dla tego jednego tekstu o przekazie podprogowym w twoim linku było warto ;-). Dawno sie tak nie uśmiałem ;-)
Ad meritum: muzyka to narzędzie , środek przekazu. Jeśli ktoś chce metalem siać satanizm - jego sprawa. to tylko od słuchającego zależy czy to zaakceptuje. I to słuchacz jest odpowiedzialny za to jak muzyka na niego wpływa!!

Wt mar 31, 2009 19:54

Ja na przykład jestem baptystką 8) i słucham metalu, ale głównie chrześcijńskiego: Petra, Armia... mi i jakoś ćpać nie zaczynam... i nie mam zamiaru! :biggrin:

Wt maja 12, 2009 9:16

Metal to szerokie pojęcie, nie można go zamknąć w jednej szufladzie. Smutne, że ludzie często tego nie rozumieją. Nie wszystkie zespoły są antychrześcijańskie. Tematyka jest różna tak bardzo jak ludzie. Ogólnie wszędzie znajdziemy trochę brudu , tzn w każdym gatunku muzycznym. To jaki przekaz otrzymujemy zależy od muzyków, a nie od rodzaju wykonywanej muzyki. Wyjątek stanowi black metal, nasycony często mroczną, antychrześcijańską filozofią, a czasami może głupotą marketingową. Zdarza się , że w innych nurtach ciężkiego grania usłyszymy jakieś tam buntownicze, antyreligijne przesłania, ale nie jest to już regułą. Oczywiście będą i tacy , co powiedzą, że lubią po prostu taką muzę i nie wnikają w idee. Za moich czasów słuchało się metalu raczej dla muzy samej w sobie, ludzie nie szukali w tym ideologii. Jedni muzycy coś tam chcieli przekazać , inni serwowali teksty nie związane z żadnym przesłaniem, albo nawiązywali do różnych przejawów życia społecznego. Są też zespoły nawiązujące do religii i to w tym pozytywnym znaczeniu. Podsumowując, temat tu ruszony to materiał na książkę.

N sie 30, 2009 21:39
Post Kocham metal
slucham metalu od lat.metal to ogulne pojecie jest wiele gatunkow.
Trash metal,black metal,heavy metal nu metal alternative metal
Black,trash i heavy jest super
:peace: :peace: :peace: :peace:

Pt wrz 04, 2009 17:03

Zrzucanie winy za ludzką słabość na muzykę... No dla mnie bomba!

Ludzie, litości! Muzyka to muzyka. Jeśli ktoś ma słabą psychikę i łatwo ulega wpływom, to nawet disco polo może go "przepchnąć" na złą stronę Mocy :D

To nie muzyka jest winna, ale ludzie, którzy ślepo idą za swoim idolem przyjmując bezkrytycznie wszystko, co im daje.

N lis 01, 2009 16:52

Ja mniej więcej od gimnazjum słucham metalu, nie jakichś tam znowu "hardcorów", ale dobrego starego Black Sabbath i Ozzyego solo (choć to wszystko bardziej hardrock niż metal) i nic złego w związku z tym nikomu nie czynię:) A jakby ktoś zapytał, co na to rodzice... To dzięki nim sięgnąłem po Sabbatów:) Jeszcze takich na vinylach:)

Pn lis 02, 2009 17:54

Nasz ksiądz interesuje się, jakiej muzyki słuchamy :D

Nie znamy jednak jego opinii na temat ciężkich gatunków.

Istnieją chrześcijańskie zespoły rockowe i metalowe, np. 2TM2,3 (PL), BJT (PL), Rob Rock, Narnia, Stryper, Whitecross, Divinefire, Seventh Avenue, Theocracy, Barren Cross, Tourniquet, Deliverance, Holy Soldier, Mortification, Resurrection Band, Anastasis (PL), Casting Crowns, Switchfoot, Third Day, Jeremy Camp i wiele, wiele więcej... Jest z czego wybierać :)

Czy zatem to jest grzech? Raczej należy spojrzeć, jakie treści przekazuje zespół.

Wt gru 22, 2009 18:18

Post Re: Co Myslicie o Muzyce Metalowej ????
Wiele metalowych zespołów ma piosenki o tematyce pogańskiej, bądź zniechęcającej do wiary. Słuchanie takich raczej pod grzech podchodzi.
Ja słucham zespołów z gat. metalu symfonicznego i gothic - Epica, Within Temptation, Nightwish, Visions of Atlantis, After Forever. Muzyka piękna, treść piękna.

So sty 02, 2010 16:13

Grzech pytacie? Samo to grzechem nie jest, ale do grzechu skłania, do odstępstwa od Kościoła też... ;)
Kłótnie i kłótnie, a to przecież jest wybór każdego człowieka...
Treści naturalnie=przekaz podświadomy, ale po co o tym pisać... Każdy zdaje sobie sprawę z zagrożenia :)
Nie radzę "róbta co chceta" bo myślenie człowieka, który to wymyślił jest gównem, lecz raczej zacytuję Platona: "Ten, który kocha staje się zaślepiony wobec przedmiotu swojej miłości. "
Chyba wszystko jasne...
Przypominam też, że Platon żył jeszcze przed Chrystusem, więc nikt "inteligentny" nie musi go podejrzewać o katolicyzm.
Pozdro4all!

Platon

N sty 03, 2010 19:59

W latach 80-tych polubiłam słuchać HMR chodziłam do podstawówki moje ulubione zespoły były Iron Maiden,Ozzy Ozbourne,Metallica po ukończeniu szkoły zaczęłam chodzić do Kościoła i przestałam słuchać metalu z powodu satanistycznych treści ich piosenek dzisiaj mam męża alkoholika który uważa że nie jest alkoholikiem ale jego uczynki nie pozwalają mi w to uwierzyć bo już skasował jeden samohód mając promile a nowe auto było już obrzygane i papierosem przepalane,mój mąż regularnie mnie okłamuję i popija a ja reaguję rożnie raz przemilczę drugi przemilczę aż nie wytrzymam i wybucham złością i agresją ostatnio zauważyłam że jak w takim stanie słucham metalu to jest mi lżej wtedy nie wyładowuję złości na mężu tylko ta złość wyparowuję ze mnie nie daję to ani radości ani szczęścia w życiu,życie staje się szarobure i stabilne a stabilności mi brakuje najwięcej bo nigdy nie wiadomo co zastanę w domu wracając z pracy.

Pt sty 08, 2010 13:09

To przykre co piszesz. Ale pamiętaj, że nie ma cierpienia, którego człowiek nie mógłby unieść.
Nawet zawsze mógł jeszcze coś zrobić, ale to abstrachując... ;)

Platon

Wt sty 12, 2010 17:13

Ja słucham metalu, np. Iron Maiden, ACDC, Metallica, Sabaton

N lut 07, 2010 18:58

metal jest świetny !;)jednak uwazam ze zespoly sprzed lat graly duzo lepsza muzyke niz te pseudo rockowo-metalowedzieciaczi, na ktore szkoda patrzec.
metalem zaraził mnie tata :D

N lut 07, 2010 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 47  Następna strona