Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 1:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
 Szymon Hołownia 
Autor Wiadomość
Post Re: Szymon Hołownia
Maciek+ napisał(a):
Okładka czasopisma, z którym pan Szymon Hołownia miał okazję nawiązać współpracę:
http://bagnewsnotes.typepad.com/bagnews ... onna-1.jpg

Bez komentarza, bez jadu...
Pozdrawiam.

I co z tego?....zaprojektował tą okładkę?
Nie dodałeś tylko, że Hołownia napisał kilka artykułów do Machiny w 2002r a ten numer z okładką pochodzi z 2006r, po reaktywowaniu.
Manipulacja czy niewiedza??????

Pt lut 19, 2010 15:07

Cristof:
Cytuj:
Ale czy naprawdę uważasz, że Hołownia współpracując z "wilkami" (przecież jest ich pracownikiem) będzie mógł dobrze zadbać o "owce"? W dodatku jak to było wykazane we wcześniejszych postach, pan Hołownia wydaje się nie znać dobrze teologii katolickiej. Zabłąkana, myląca się "owca" współpracując z wilkami chce nauczać, zadbać o inne "owce"? Wybacz, ale można mieć poważne wątpliwości...

Wiesz, takie dzielenie ludzi na owce i wilki jest niesprawiedliwe i uwłaczające. Naprawdę nie każdy pracownik massmediów jest wcieleniem zła. W pierwszej kolejności wszyscy jesteśmy ludźmi, lepszymi lub gorszymi, upadającymi, poszukującymi. Showbiznes i massmedia to nie siedlisko węży. To ludzie.
Nie wydaje mi się żeby Hołownia miał zapędy aby kogokolwiek nauczać w dziedzinie teologii. On po prostu ma swój punkt widzenia, zadaje pytania, które zmuszają do myślenia zarówno ludzi wierzących jak i niewierzących. A jeśli chodzi o dbanie o "owce", to w pierwszej kolejności trzeba ja nauczyć samodzielnego myślenia i dokonywania wyborów, co właśnie Hołownia robi. Nie ma nic lepszego dla Kościoła niż "owca", która świadomie wybrała Chrystusa ze wszelkimi tego konsekwencjami.
Cytuj:
Tylko, że Kościoła od Boga i na odwrót oddzielić się nie da. Bóg stworzył Kościół i nadal go utrzymuje, nadal w nim działa. Rozdaje w nim sakramenty, które dają mocą Bożą, człowiekowi życie wieczne: przede wszystkim sakrament Pokuty oraz sakrament Eucharystii. Dlatego też "wierzący ale niepraktykujący" są w błędzie.

Ale czasem są bliżej Boga niż niedzielni katolicy. To już jest jednak zupełnie inny temat.
Cytuj:
Międzyczasie doszła mi pewna myśl. Obserwując ostatnio kanał religia.tv (którego Szymon Hołownia jest dyrektorem programowym) odniosłem wrażenie, że coraz więcej czasu jej ramówki poświęcane jest innym religiom niż ta, która jest dominującą w naszym kraju (wg. CBOS - w 2009 roku Polaków deklarujących się jako katolików było ok. 95%) a więc rzymsko-katolickiej.

Nie miałam do tej pory okazji oglądać tej telewizji, ale jeśli jest tak jak piszesz, to bardzo mi się to podoba. Jeśli katolikom serwuje się wiedzę o innych religiach, to znaczy że traktuje się ich jak ludzi myślących i świadomych. Takie informacje nie stanowią zagrożenia. Służą poszerzaniu horyzontów i lepszemu rozumieniu wiary, również swojej własnej.
Cytuj:
Tak NIE napisałem. Internet jest wg. mnie zagrożeniem, jeżeli się z niego niewłaściwie korzysta. Internet jest takim nośnikiem informacji, który zapewnia dużą selektywność doboru źródeł dla internauty. Mówiąc prościej, możesz sobie wybrać jakie strony przeglądasz (np. wiara.pl), a jakich nie (np. strony o tematyce erotycznej) - wszystko to zależy od Ciebie. W konsekwencji możesz skutecznie unikać grzechu.

To samo można powiedzieć o TV i prasie. Obecność Hołowni innych dziennikarzy chrześcijańskich na tym rynku stwarza możliwość wyboru. Ktoś, kto nigdy nie sięgnąłby po Gościa Niedzielnego może natknąć się na felieton Hołowni w Newsweeku. Ktoś, kto nigdy nie włączyłby TV Trwam, może zatrzymać się na ReligiaTV na platformie TVN. Wszystkie te media mają masowy odbiór i to naprawdę można dobrze wykorzystać.

Maciek+, sięgasz po coraz niższe argumenty...

Pt lut 19, 2010 15:34

Alus napisał(a):
Normalne - w GN ukazuja sie wywiady z róznymi duchownymi, którzy wskazują na błędy Kościoła, i czyta je tysiące ludzi.
Lepiej aby katolicy zamilkli, a "oceniały" FiM lub Urban?

Nadal uważam, że tego typu publikowanie nie jest dobrą metodą na przemianę Kościoła na lepsze. Nie sądzę, żeby taka "promocja niedoskonałości" miała rzeczywiście wiele pozytywów. No ale nikt nie jest nieomylny, tylko Bóg Jeden.
Zobaczymy, czy ta konstruktywna krytyka, okaże się rzeczywiście taka budująca czy nie...

evoleth napisał(a):
Nie ma nic lepszego dla Kościoła niż "owca", która świadomie wybrała Chrystusa ze wszelkimi tego konsekwencjami.

Pełna zgoda. Jeżeli działania Szymona Hołowni rzeczywiście się do tego przyczynią, to świetnie. Mam jednak wątpliwości.

eveleth napisał(a):
Nie miałam do tej pory okazji oglądać tej telewizji, ale jeśli jest tak jak piszesz, to bardzo mi się to podoba. Jeśli katolikom serwuje się wiedzę o innych religiach, to znaczy że traktuje się ich jak ludzi myślących i świadomych. Takie informacje nie stanowią zagrożenia. Służą poszerzaniu horyzontów i lepszemu rozumieniu wiary, również swojej własnej.

Jak to mówią: "co za dużo to niezdrowo". Niezdrowo również dla duszy.

eveleth napisał(a):
Wszystkie te media mają masowy odbiór i to naprawdę można dobrze wykorzystać.

Problem polega tylko na tym, czy te media się na to godzą i czy taką masową ewangelizację dopuszczą?
Ewangelizacja krytyką? Dziwnie brzmi...

a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5

Pt lut 19, 2010 17:38

Cristof napisał(a):

eveleth napisał(a):

Jak to mówią: "co za dużo to niezdrowo". Niezdrowo również dla duszy.

[quote]

Zawsze zostacje ci telewizja o. Rydzyka, jesli boisz się poszerzenia horyzontów.

Pt lut 19, 2010 18:38

Cristof, nie bądź śmieszny. Nikt nie ogląda ReligiaTV całą dobę. Jeśli ktoś obejrzy sobie ze dwa razy w tygodniu program o innych religiach, nic mu nie będzie.
O jakiej masowej ewangelizacji mówisz? Od tego jest ewentualnie Rydzyk i spółka. Hołownia i inni dziennikarze chrześcijańscy nie ewangelizują, nie jest to ich celem. Oni wypowiadają się i rozmawiają na temat wiary i problemów chrześcijaństwa. Jeśli kogoś przyciągają swoją postawą, to dobrze, ale nie o masową ewangelizację tu chodzi.

Myślę że przesadzasz i szukasz dziury w całym.

Pt lut 19, 2010 18:49

eveleth napisał(a):
Oni wypowiadają się i rozmawiają na temat wiary i problemów chrześcijaństwa.

Co więc jest celem takich wypowiedzi i tych rozmów wg. Ciebie? Jeśli nie ewangelizacja (a to już nie najlepiej świadczy o publicystach "katolickich"), to co? Chętnie się dowiem.

Pt lut 19, 2010 19:18

@Alus'ie i Evoleth'io

Pan Szymon Hołownia nie ma nic wspólnego z okładką Machiny z Madonną.
Nie powstało ono nawet w czasie, gdy publikował w Machinie.
Nie o pana Hołownię mi chodzi.

Chcę zwrócić Waszą uwagę na środowisko show biznesu.
Stanęliście w obronie pana Hołowni, a co z Maryją? Brak komentarza z Waszej strony,
co do świętokradztwa, jakiego dopuściło się to pismo, że bądź co bądź, ale mówiąc delikatnie "przegięli". Wiem, wiem, przecież temat forum dotyczy pana Hołowni.

Show biznes nie potrzebuje świadomych katolików, wykształconych, mających ukształtowane podstawy swej wiary. Tacy katolicy, aktywni, odważni, reagujący, zaangażowani, są raczej dlań przeciwnikami.

Show biznes potrzebuje rozmiękczać katolików. Ok., bądźcie sobie katolikami, bądźcie dobrymi grzecznymi, miłymi katolikami, bądźcie tolerancyjni, otwarci, światli, chętni do dialogu, ale nie do konfrontacji, nazywania rzeczy po imieniu, nie do głoszenia Nauki Jezusa, nie do bezkompromisowości, walki, odwagi i pokornej służby na rzecz najsłabszych.

Taka okładka to test. Dla nas. Na czym się skupimy. Co zrobimy. Jak bardzo jesteśmy już miękkimi kluchami.
Jak bardzo już jesteśmy Kościołem Wątpiących, a nie Wierzących (wierzący ma wątpliwości, ale stawia na wiarę, na Jezusa, wątpliwości stara się pokonywać, zaufać, pokonywać, nie podsycać i pieścić się nimi).

Show biznes potrzebuje katolików wątpiących, grzecznych, łagodnych, spokojnych, eleganckich., złotoustych. Potrzebuje katolików "wykastrowanych", z protezami zamiast zębów.

Dlaczego?

Bo na takich zdobywa się największy zysk.

Nie tyle samą kasę, ale rząd dusz...

Pozdrawiam.

Pt lut 19, 2010 19:48

Maciek+ napisał(a):
Wiem, wiem, przecież temat forum dotyczy pana Hołowni.

No właśnie. Sądzę, że rozmowa o show businessie jako takim, o współczesnej popkulturze i świętokradztwach jakich się coraz częściej dopuszcza powinna być prowadzona w osobnym wątku. Jeśli chcesz nam na to zwrócić uwagę to dlaczego nie założysz stosownego wątku? W wątku właściwie nazwanym mógłbyś zwrócić uwagę większej liczbie osób. Niewielu czytelników forum spodziewa się w wątku o S. Hołowni poruszania aż tak ważnych tematów.

Pt lut 19, 2010 20:57

Cytuj:
Co więc jest celem takich wypowiedzi i tych rozmów wg. Ciebie? Jeśli nie ewangelizacja (a to już nie najlepiej świadczy o publicystach "katolickich"), to co? Chętnie się dowiem.

Komentowanie aktualnych wydarzeń, szukanie przyczyn i rozwiązań różnych problemów, dialog z ludźmi o odmiennych poglądach, przedstawianie swojego punktu widzenia, zadawanie pytań zmuszających do myślenia. To jest celem dziennikarstwa. Nie ewangelizacja. A w każdym razie nie tylko ona.
Natomiast jeśli wierzący dziennikarz ewangelizuje swoją postawą i przykładem to dobrze. To znaczy, że żyje tym w co wierzy, jest szczery, postępuje zgodnie ze swoimi przekonaniami. Ja to dostrzegam właśnie u Hołowni i daje mi to do myślenia.

Pt lut 19, 2010 22:06

evoleth napisał(a):
Cytuj:

Komentowanie aktualnych wydarzeń, szukanie przyczyn i rozwiązań różnych problemów, dialog z ludźmi o odmiennych poglądach, przedstawianie swojego punktu widzenia, zadawanie pytań zmuszających do myślenia. To jest celem dziennikarstwa. Nie ewangelizacja. A w każdym razie nie tylko ona.
Natomiast jeśli wierzący dziennikarz ewangelizuje swoją postawą i przykładem to dobrze. To znaczy, że żyje tym w co wierzy, jest szczery, postępuje zgodnie ze swoimi przekonaniami. Ja to dostrzegam właśnie u Hołowni i daje mi to do myślenia.

Wg. Ciebie celem jest komentowanie, szukanie, dialog, przedstawianie, zadawanie pytań... Masło maślane. Ja pytam o główny cel.
Ewangelizacja powinna być celem każdego katolika. Dziennikarz powinien szukać prawdy. Prawdą zaś jest Bóg.
Antyewangelizacja jest to z kolei bunt przeciwko Bogu i dzieło zniewalania człowieka przez ducha tego świata i tych, którzy mu służą. Podkopywanie zaufania do Kościoła jest częścią składową antyewangelizacji...
Widać więc, że Szymonowi Hołowni bliżej właśnie do antyewangelizacji...

Pt lut 19, 2010 22:59

Zapominałeś dodać: według mnie. Każdy dostrzega to, co chce dostrzegać.

So lut 20, 2010 9:41
Cristof napisał(a):
evoleth napisał(a):
Cytuj:

Wg. Ciebie celem jest komentowanie, szukanie, dialog, przedstawianie, zadawanie pytań... Masło maślane. Ja pytam o główny cel.
Ewangelizacja powinna być celem każdego katolika. Dziennikarz powinien szukać prawdy. Prawdą zaś jest Bóg.
Antyewangelizacja jest to z kolei bunt przeciwko Bogu i dzieło zniewalania człowieka przez ducha tego świata i tych, którzy mu służą. Podkopywanie zaufania do Kościoła jest częścią składową antyewangelizacji...
Widać więc, że Szymonowi Hołowni bliżej właśnie do antyewangelizacji...

Kolejny antyewangelizator zaprezentował sie wczoraj w TVN24 w programie Rymanowskiego - red . Terlikowski.
W dyskusji z ex zakonnikiem Bartosiem przyznał, że instrukcja Vatykanu w kwestii pedofii duchownych miała na celu ochronę ofiar.
A biskupi potraktowali ją jako metodę ochrony kapłanów i zamiatali sprawy "pod dywan".
Problem istnieje, wymaga radykalnych zmian i reakcji.
W kwestiach show biznesu Maciek podobnie generalizuje jak wojujący ateiści, którzy grzech pedifii kilkunastu duchownych rozciagnęli na wszystkich duchownych.

So lut 20, 2010 9:53

evoleth napisał(a):
Zapominałeś dodać: według mnie. Każdy dostrzega to, co chce dostrzegać.

Według mnie, patrząc obiektywnie.
Nie odpowiedziałaś Mi na zadane przeze mnie pytanie, które brzmiało: Co więc jest głównym celem takich wypowiedzi i tych rozmów Szymona Hołowni wg. Ciebie?

Alus napisał(a):
w TVN24

No to faktycznie wiarygodna stacja.

Alus napisał(a):
w kwestii pedofii duchownych

Czemu nie rozmawiamy o Szymonie Hołowni? Czemu znów "wertowana" jest pedofilia księży?

Alus napisał(a):
Maciek podobnie generalizuje jak wojujący ateiści

Tyle, że Maciek ma rację - powinniśmy bronić naszej wiary. Podkopywanie autorytetu Kościoła w wykonaniu pana Hołowni jej zaś nie obroni.

So lut 20, 2010 10:21
Cytuj:
No to faktycznie wiarygodna stacja.

Czy dyskutujemu o tv ale o ludziach...umkneło Ci nazwisko Terlikowski? - a może jako "prawdziwy katolik" nie powinien brać udziału w dyspucie w TVN?

Cytuj:
Czemu nie rozmawiamy o Szymonie Hołowni? Czemu znów "wertowana" jest pedofilia księży?

Czytasz ze zrozumieniem? - czy udajesz? - wskazuję na red Terlikowskiego, nie problem pedofilii duchownych.
Cytuj:
Tyle, że Maciek ma rację - powinniśmy bronić naszej wiary. Podkopywanie autorytetu Kościoła w wykonaniu pana Hołowni jej zaś nie obroni.

Bronienie wiary nie polega na ślepnięciu i głuchnięciu gdy sprawa tyczy trudnych problemów Koscioła.
Już napisałam - nie załatwi to Kościół, to obśmieje, opluje, wykpi, splugawi "Nie" Urbana, FiM, Fakt.
Uciekanie od rzeczywistych problemów Kościoła to idealna pożywka dla takich brukowców.

So lut 20, 2010 10:34

Cytuj:
Według mnie, patrząc obiektywnie.

No właśnie nie bardzo.
Cytuj:
Nie odpowiedziałaś Mi na zadane przeze mnie pytanie, które brzmiało: Co więc jest głównym celem takich wypowiedzi i tych rozmów Szymona Hołowni wg. Ciebie?

Odpowiedziałam, jaki wg mnie jest cel dziennikarstwa chrześcijańskiego. Rozmawiamy o wierze i Kościele, ponieważ jest to część naszego życia. Nie każda rozmowa musi mieć na celu ewangelizowanie. Ktoś mądrze powiedział: nie mów o Chrystusie jeżeli nie pytają, ale żyj tak, żeby pytali. Jeśli dziennikarz porusza sprawy Kościoła i deklaruje, że są one dla niego ważne, to właśnie zmusza do pytań o wiarę.
Cytuj:

Sądzę, że celem Hołowni nie jest podkopywanie autorytetu Kościoła.
Zdajecie się tego nie dostrzegać, ale jest ogromna różnica pomiędzy szykanowaniem Kościoła a dyskusją o jego problemach. Hołownia robi to drugie i jest jednym z niewielu ludzi, którzy mają do tego odwagę. Dlaczego miałby podkopywać autorytet Kościoła, w którym sam jest i z którym się utożsamia?

So lut 20, 2010 10:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona