Autor |
Wiadomość |
caterina78
|
 Piotr Rubik
A zaczelo sie od psalmu mojej nadziei, stalo sie pewnym czynnikiem nawrocenia w szczegolnosci spiewane przez Zosie Nowakowska ja po prostu czuje ten tzw. psalm moim co sadzicie o muzyce Piotra i jego ostatniej plycie Habitat
z oficjalnej strony artysty
"Biografia"
Piotr Rubik urodził się 3 września 1968 roku w Warszawie. Od dziecka kształcił się jako wiolonczelista, najpierw w Podstawowej Szkole Muzycznej im. Emila Młynarskiego w Warszawie, potem w Liceum Muzycznym im. Karola Szymanowskiego w Warszawie i Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Jako wiolonczelista współpracował z wieloma znakomitymi orkiestrami, m. in. Orkiestrą Światową Jeunesses Musicales i Sinfonia Varsovia. Od dziecka wiedział, że jego główną pasją jest kompozycja. Na swej artystycznej drodze współpracował z wieloma wybitnymi wykonawcami pisząc dla nich utwory, akompaniując jako pianista czy prowadząc koncerty jako dyrygent. Jako producent muzyczny zrealizował przeszło 30 albumów, między innymi dla Michała Bajora czy Małgorzaty Walewskiej. Jego pierwszym dużym przebojem był “Dotyk” śpiewany przez Edytę Górniak. Pisze muzykę filmową (m. in. “Ja wam pokażę”, “Ryś”). Jego utwory promowały duże, polskie produkcje filmowe takie, jak “Quo vadis” czy “Zemsta”. Jest twórcą sygnałów radiowych i telewizyjnych (m. in. “Wiadomości”, “Tomasz Lis na żywo”, oprawa programu I Polskiego Radia). Największą popularność przyniosły mu wielkie formy wokalno - instrumentalne takie jak oratoria “Tu es Petrus” czy “Psałterz wrześniowy”. Przeboje z tych dzieł - “Niech mówią, że to nie jest miłość” (uznana polską piosenką wszechczasów w plebiscycie Radia Zet) czy “Psalm dla ciebie” przez wiele tygodni utrzymywały się na szczytach list przebojów. Płyty Piotra Rubika sprzedały się w setkach tysięcy egzemplarzy. Kompozytor jest laureatem wielu nagród, m. in. 1 miejsce na Fesiwalu Jedynki w Sopocie w 2005 r, Super Jedynka za płytę roku oraz Super Super Jedynka dla najpopularniejszego wykonawcy w 2006r, Wiktor 2006, Telekamera 2007, 1 miejsce na festiwalu Top Trendy w 2007r, Teraz Polska 2007, Róże Gali 2007.
Czekam na opinie i wasze refleksje.
_________________ Kasia
Jezu ufam Tobie!
|
Pn sty 19, 2009 23:11 |
|
|
|
 |
profesura
|
Jednak mimo swojego wykształcania, talentu i umiejętności tworzenia, jego muzyka to komercja. Posłuchaj Bacha.
|
Śr sty 21, 2009 21:11 |
|
 |
nemo_
|
profesura napisał(a): Jednak mimo swojego wykształcania, talentu i umiejętności tworzenia, jego muzyka to komercja. Posłuchaj Bacha.
amen.
|
Cz sty 22, 2009 16:05 |
|
|
|
 |
bietka.romaniak
|
" Posłuchaj Bacha" jak powiedział mój przedmówca, albo... Mozarta! To moja rada. Jestem świeżo po odsłuchaniu płyty z nagraniami fragmentów jego muzyki, płyta dołączona jest do książki "Moje życie z Mozartem" Erica-Emmanuela Schmitta- polecam
No cóż Rubik, to też muzyk...jego muzyka też ma swoją wartość!
Nie genialną, ale jednak wartość 
|
Cz sty 22, 2009 16:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Każdy artysta który wydaje płyte jest komerkcyjny ponieważ gdyby grał dla siebie to by nie wydawał płyt
Piotr Rubik jest to zdolny człowiek, jedyne co mu można zarzucić to słowa jego piosenek( taka wiara na sprzedaż ).
|
So lip 04, 2009 14:08 |
|
|
|
 |
jangda
|
muzyka rubika jest tandetna i plastkowa. W dodatku jego największym sukcesem była śmierć JPII, na której sobie nieźle zarobił. Uważam że nie ma nic gorszego niż disco-polo naśladujące muzykę poważną, zaliczając się do samozwańczej kultury wyższej
|
Śr sie 19, 2009 11:44 |
|
 |
Johnny99
|
O ile wiem, Rubik powiedział kiedyś w wywiadzie, żeby zaprzestać absurdalnego oskarżania go o " naśladowanie muzyki poważnej ", albowiem on nigdy nie twierdził, że jego celem jest naśladowanie muzyki poważnej, wprost przyznaje, że komponuje muzykę popularną, i to właśnie chce robić.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sie 19, 2009 11:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na początku nie lubiłem Piotra Rubika. Denerwowały mnie jego specyficzne motywy muzyczne i swoisty "pulsacyjny rytm" przypominający trochę Carla Orfa i jego muzykologiczną koncepcję "barbarzyńskich dźwięków". Potem jednak doceniłem kompozytora, szczególnie po znakomitej aranżacji kolęd - płytę tę wydała Gazeta Wyborcza w grudniu 2008 r. Świetnie zinterpetował on w szczególności "Hej, w dzień narodzenia". Świetny pomysł ze skrzypcami, i połączonym "wysokim tenorem" oraz basem. Dzięki temu Rubik w końcowej partii tej kolędy osiągnął kulminacyjny i niespotykany efekt.
Warto także posłuchać "Wśród nocnej ciszy", gdzie śpiewa sam P. Rubik. Originalny i ładny głos.
Pozdrawiam serdecznie! 
|
Śr sie 19, 2009 15:11 |
|
 |
Ninurta
|
wszystko na jedno kopyto, ckliwe, romantyczne, w sam raz dla egzaltowanych nastolatek i gospodyń domowych spod znaku "Świata seriali". już lepiej się sprawdzał gdy pisał dla Bajora.
btw. jakieś 5 lat temu byłam na jego koncercie, jak jeszcze szału takiego nie było i był darmowy. żeby już się nie pastwić - jak się czegoś nie umie, to się tego nie robi - Rubik zdecydowanie nie powinien dyrygować. samo to, że nie zlecał tego profesjonaliście tylko sam się ośmieszał świadczy wyłącznie o jego parciu na szkło.
całe szczęście, że Rubik się już skończył 
|
Śr sie 19, 2009 20:51 |
|
 |
Witold
|
Heh... widziałem kiedyś komentarz, że w ramach "odświeżenia" koncertu można by wystawić Piotra Rubika jako dyrygenta Koncertu Noworocznego Filharmonii Wiedeńskiej
Kto wie o czym mowa, myślę że będzie w stanie właściwie ocenić - tj. wybuchnąć śmiechem - ten pomysł.
P.S. Beethovena też możesz posłuchać.
|
Śr sie 19, 2009 23:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja bym nie był taki ostry wobec Rubika. Ja też rzadko go słucham i nie należy do moich ulubionych kompozytorów. Zresztą traktowanie jego muzyki jako klasycznej jest błędne - jest to raczej "klasyczna muzyka rozrywkowa" albo muzyka współczesna z wykorzystaniem chóru i orkiestry. Również denerwuje mnie jego swoisty "emocjonalizm", ale trzeba docenić to, co robi. Odciąga ludzi od Jacksonów, Madonn i tym podobnych rzeczy, a za to wielkie brawa  Poza tym piszę muzykę religijną. A więc, choćbyśmy go nie lubimy, musimy mu przyznać, że działa dla dobra kultury i społeczeństwa.
|
Cz sie 20, 2009 13:47 |
|
 |
Ninurta
|
Łukasz napisał(a): Odciąga ludzi od Jacksonów, Madonn i tym podobnych rzeczy, a za to wielkie brawa Cytuj: Poza tym piszę muzykę religijną. A więc, choćbyśmy go nie lubimy, musimy mu przyznać, że działa dla dobra kultury i społeczeństwa. ale że co niby jest dobre dla "kultury" i "społeczeństwa"? to, że nastolaty leciały na tlenionego lalusia i grafomańskie teksty? poza tym argument o muzyce religijnej mnie nie przekonuje, Witolda zapewne również 
|
Cz sie 20, 2009 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ad Ninurta
To są mocne słowa. Owszem, Rubik ma dziwny charakter i dziwny sposób bycia, również denerwują mnie jego tlenione włosy i biały garnitur, ale jego muzyka robi więcej dobrego jak złego.
|
Pt sie 21, 2009 13:37 |
|
 |
Ninurta
|
Łukasz napisał(a): ale jego muzyka robi więcej dobrego jak złego. ale co dobrego? że daje złudne poczucie obcowania z muzyką "poważną"? że oferuje płytkie, często absurdalne teksty? że muzyka poziomiem nie odstaje od twórczości Feela? nie twierdzę, że muzyka Rubika robi coś złego, bo każdy ma prawo słuchać i zachwycać się tym, czym chce, ale nie nazywajmy szamba perfumerią, że tak klasykiem polecę 
|
Pt sie 21, 2009 15:13 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Ninurta napisał(a): że muzyka poziomiem nie odstaje od twórczości Feela?
Feel jest lepszy. Wokalista to niezłe ciacho.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So sie 22, 2009 0:38 |
|
|
|