Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 8:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Wiara na wesoło:) 
Autor Wiadomość

Post Wiara na wesoło:)
Witam!
Wszystkim lubiącym czytać i interesującym się różnymi aspektami wiary katolickiej polecam książkę J. Grogana "Najdłuższa podróż do domu"!!!
To rewelacyjna opowieść o chłopaku który był wychowywany w ultrakatolickiej rodzinie. Jego rodzice jeździli na pielgrzymki zamiast na wakacje, w domu mieli 50 świętych figurek i obrazków, w piwnicy odprawiali zaimprowizowane msze - brat miał zostać księdzem - i wiele innych "nietypowych" historii działo się w życiu Johna:) Mimo to jednak chłopak pozostał "normalny". Jako dziecko podkradał fajki, popijał mszalne wino, podkochiwał się w koleżankach i starszych nauczycielkach( w tym w zakonnicy: ) Jednak wszystko ze świadomością, ze jest On, że Bóg wie, ze dzieciak robi źle, ze spotka go za to surowa kara... Wiara dziecka w zetknięciu z zwykłymi ludzkimi upadkami ukazana jest przy tym przezabawnie, trochę jak kultowe niegdyś "Cudowne lata". Warto sięgnąć po powieść Grogana, to jego autobiografia(!!!), by odbrązowić nieco stereotyp wierzącego człowieka, jako smutnego chrześcijanina umartwiającego się i nakładającego sobie surowe ograniczenia fizyczne i duchowe!
Polecam

Śr mar 18, 2009 20:19

ostatnio pałętając się po księgarniach zwróciłem uwagę na tę książkę. w dodatku - a tak chyba było w opisach - koleś był hippisem, co już jest dla mnie potencjalnie interesujące :) widuję dużo pozytywnych recenzji, więc coraz bardziej prawdopodobne, że wybulę tę parę złotych.

Cz mar 19, 2009 10:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]