Witam, mam takie pytanie odnośnie obrazów, czy na użytek własny mogę namalować sobie czy komuś z rodziny kopię obrazu znanego artysty? Jeśli ktoś się w tym orientuje proszę o odp. Z góry dzięki.
So cze 26, 2010 15:08
Elbrus
Re: kopiowanie dzieł sztuki
agulqa napisał(a):
czy na użytek własny mogę namalować sobie czy komuś z rodziny kopię obrazu znanego artysty?
Nie widzę przeciwwskazań, jeśli masz pewność, że ktoś nie będzie ich próbował sprzedawać jako oryginałów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
So cze 26, 2010 15:21
Selgrado
A jakby spróbował to wyjdzie plagiat.
_________________ [KMI ...] ------------.
Wt cze 29, 2010 19:49
dust
Dla uzupełnienia... Można sprzedawać kopie, pod kilkoma warunkami, z których najważniejsze to: - obraz nie może posiadać wymiaru oryginału - w miejscu sygnowania musi być informacja według jakiej i czyjej pracy została wykonana kopia - autor tego nie zabronił (choć wystarczy co nieco zmienić oryginał i droga wolna) Karane są tylko próby sprzedaży falsyfikatów.
Malując na cele prywatne, warto trzymać się pierwszych dwóch zasad :)