|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pławikonik
|
 Duchowość a kultura
Pojęcie "duchowości" jest dla mnie niejasne. Są dwa podejścia- jedno wiąże duchowość z wiarą, są to emocje/uczucia związane z religią. I to podejście wygląda na oficjalne stanowisko Kościoła- co opisze i dam cytaty w innym wątku. Drugie - uczucia/emocje tzw. wyższe. Tylko co to znaczy "wyższe"? Ktoś potrafi sprecyzować? W tym wątku chce spytać jakie wytwory kultury mają pierwiastek "duchowy". Cokolwiek to znaczy. Tj. każdy ma swoje własne teorie. Czy to tylko literatura/muzyka/malarstwo klasyczne? Czy takie gdzie są wątki religijne? może konkretne przykłady?
|
Pt maja 26, 2023 9:40 |
|
|
|
 |
subadam
|
 Re: Duchowość a kultura
Slyszalas o mindfulness? Czy kiedys udalo ci sie moze na moment przestac myslec, obserwujac biezacy moment wszystkimi zmyslami?
|
N maja 28, 2023 0:48 |
|
 |
Andy72
|
mi się wydaje że to niebezpieczna technika
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N maja 28, 2023 5:35 |
|
|
|
 |
Believing
|
subadam napisał(a): Slyszalas o mindfulness? Czy kiedys udalo ci sie moze na moment przestac myslec, obserwujac biezacy moment wszystkimi zmyslami? Czyli technika bycia jak głaz w stosunku do otaczającego świata. Św. Ignacy Loyola w swoich "Ćwiczeniach duchownych" proponuje przeciwieństwo - spójrz na poruszenia własnego serca w ciszy otaczającego Cię świata.
_________________ "Informacja i wiedza - oto dwie waluty, które nigdy nie wyjdą z obiegu." Neil Gaiman
|
N maja 28, 2023 8:20 |
|
 |
Andy72
|
We współczesnym świecie wiele osób boi się ciszy. Musi zawsze gadać telewizor albo być łomot dyskoteki. Aby zagłuszyć myśli. Dobrze że są myśli. A mindfullnes to według mnie podstępna tech ika wymyśłona przez buddystów, gdzie reklamuje się ją jako technikę zdrowotną, nic nie mówiąc że ma ona na celu zmianę światopoglądu w kierunku buddyzmu,
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N maja 28, 2023 8:29 |
|
|
|
 |
subadam
|
W jaki sposob w kierunku buddyzmu? Albo w jakimkolwiek innym kierunku, jesli starasz sie swiadomie powstrzymac myslenie o czymkolwiek i "zyc chwila" relaksujac sie w tym samym czasie?
|
N maja 28, 2023 18:34 |
|
 |
Andy72
|
Mam wrażenie że jest to specjalna technika, by skupiać się na swoim JA, potem pytania, gdzie jest moje JA? to co obserwuję to nie obserwator, itd więc JA jestem tylko obserwatorem bez żadnych właściwości, a moze nie ma innych? Może wszyscy to jeden Atman? (to chyba bardziej hinduizm niż buddyzm) itd więc jest to technika, która ni jest zwykłym relaksem.
|
N maja 28, 2023 18:41 |
|
 |
subadam
|
Twoj post pokazuje podstawowy blad ktory robisz - nie przestajesz myslec, do tego zadajesz jeszcze jakies pytania. Musisz przestac myslec i po prostu byc w danym momencie - o zadnego obserwatora a tym bardziej jakiegos Atmana tu nie chodzi.
|
Wt maja 30, 2023 1:40 |
|
 |
bramin
|
pławikonik napisał(a): Są dwa podejścia- jedno wiąże duchowość z wiarą, są to emocje/uczucia związane z religią. Wiara to nie uczucia, one mogą być z wiara połączone ale nie są najistotniejsze. Wiara w chrześcijaństwie to odpowiedz dana Bogu przez człowieka, który aktem woli uwierzył, uznał za prawdę co Bog objawił. Mindfulness czy tez uważność nie jest tematem wątku. pławikonik napisał(a): W tym wątku chce spytać jakie wytwory kultury mają pierwiastek "duchowy".
_________________ Moderator, ksiądz
|
Cz cze 01, 2023 21:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|