|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
film o bł. Teresie z Kalkuty
Autor |
Wiadomość |
Szemkel
|
 film o bł. Teresie z Kalkuty
w wigilie w TVP1 leciał film biograficzny o bł.Matce Teresie z Kalkuty (2. część) może ktoś z was oglądał?
Na końcu była modlitwa (słowa bł. Teresy) bardzo mi sie podobały, ale niestety ich nie zapamiętałem, a filmu nie nagrywałem.
Może ktoś z was zna ten tekst?
_________________ dziekujemy, że nas wybrałeś, abysmy stali przed Tobą i Tobie słuzyli
|
Śr gru 28, 2005 15:53 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
hmm... Szemkel powiedzmy, że widziałam ten film tak 1/5 lewego oka, ale czy to przypadkiem nie była ta najprostsza franciszkańska modlitwa?
O Panie, uczyń z nas narzędzia Twojego Pokoju, Abyśmy siali miłość, tam gdzie panuje nienawiść; Wybaczenie, tam gdzie panuje krzywda; Jedność, tam gdzie panuje zwątpienie; Nadzieję, tam gdzie panuje rozpacz; Światło, tam gdzie panuje mrok; Radość, tam gdzie panuje smutek. Spraw abyśmy mogli Nie tyle szukać pociechy, co pociechę dawać; Nie tyle szukać zrozumienia, co rozumieć; Nie tyle szukać miłości co kochać. Albowiem dając, otrzymujemy; Wybaczając, zyskujemy przebaczenie, A umierając rodzimy się do wiecznego życia.
Szczerze to nie chce mi się szukać w tekstach Teresy, czy ona czegoś podobnego nie mówiła, ale z tego co mi wtedy wpadło do ucha to bardziej był takst modlitwy franciszkańskiej.
Pozdrawiam.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Śr gru 28, 2005 17:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szemkel, może pamiętasz jakieś słowa tej modlitwy?
Jedna z nich brzmi tak.
Maryjo, Matko Jezusa, daj mi Twoje serce,
tak piękne, czyste i niepokalane,
tak pełne miłości i pokory,
abym mogła przyjąć Jezusa w Chlebie Życia,
kochać Go, jak ty Go kochałaś,
w rozpaczliwej postaci najbiedniejszego z biednych.
albo ta
Wybaw mnie, o Jezu,
Od pragnienia, abym był kochany,
Od pragnienia, abym był wychwalany,
Od pragnienia, abym był honorowany,
Od pragnienia, abym był ceniony,
Od pragnienia, abym był wyróżniony,
Od pragnienia, abym był autorytetem,
Od pragnienia, abym był akceptowany,
Od pragnienia, abym się cieszył popularnością,
Od leku, abym nie został poniżony,
Od leku, abym nie został wzgardzony,
Od leku, abym nie cierpiał z powodu nagany,
Od leku, abym nie został oczerniony,
Od leku, abym nie został zapomniany,
Od leku abym nie został skrzywdzony,
Od leku, abym nie został ośmieszony,
Od leku, abym nie został posądzony.
|
Śr gru 28, 2005 17:32 |
|
|
|
 |
Szemkel
|
Dzieki dziewczyny
dorzycę do tego jeszcze parę cytatów które szczególnie utknęły mi w pamięci:
1) Siostry były dłużne kupcowi za dostarczone jedzenie. Ten zabrał im w poczet spłaty wiekszość jedzenia. Na to Matka Teresa powiedziała mu
-Niech cie Bóg błogosławi.
-Nie przeklinasz mnie?- zapytał sięzaskoczony.
- Jak mogę cięprzeklinać skoro Bóg cie kocha.
2) słowa powiedziane do ojca Agnieszki, przez jednego z mieszkańców, kiedy ten szedł się ująć za domniemanymi złodziejami, przetrzymywanymi w ratuszu.
- Stajesz po stronie tych którzy chcą nas podrzynać.
- Staję po stronie tych którzy potrzebują pomocy.
3)Komentarz Matki odnosnie tego, że dokała rzeczy niemozliwych:
Kiedy ja dotrzymuję swoich obietnic, Pan Bóg dotrzymuje swoich.
4) komentarz Matki odnosnie tego, że juz wiele osób chciało dokonywać podobnych dzieł, nawet "mniej szalonych i bardziej mozliwych do realizacji", a Stolica Apostolska nie dawała przyzwolenia na ich realizacja, więc dlaczego miała by dać na tak "trudny i ryzykowny projrkt".
Na to odpowiedziała:
-Bóg i tak zrobi co zechce.
_________________ dziekujemy, że nas wybrałeś, abysmy stali przed Tobą i Tobie słuzyli
|
Śr gru 28, 2005 21:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dwa drzewa, wg Matki Teresy
Drzewo samounicestwienia
Gałęzie: Pustka, Wyobcowanie, Apatia, Konflikty międzyludzkie, Zbrodnia, Uzależnienie, Alkoholizm, Narkomania.
Korzenie: Lęk, Zagrożenie, Niechęć, Zazdrość, Sprzeniewierzenie, Wrogość, Wina, Samoużalanie się.
Drzewo Samorealizacji
Gałęzie: Celowość, Zdrowie, Radość, Motywacja wewnętrzna, Zadowolenia, Akceptacja, Spełnienie, Twórcze działanie.
Korzenie: Miłosierdzie. Przyjaźń, Przebaczenie, Miłość, Wdzięczność, Serdeczność, Prawda.
|
Śr gru 28, 2005 22:32 |
|
|
|
 |
Szemkel
|
to też słowa bł. Matki Teresy:
Miej czas na to, aby pomyśleć - to źródło mocy. Miej czas na modlitwę - to największa siła na ziemi. Miej czas na uśmiech - to muzyka duszy.
Ty możesz robić to, czego ja nie potrafię. Ja mogę robić to, co się tobie nie udaje. Wspólnie możemy dla Pana Boga dokonać czegoś zupełnie wspaniałego.
Nie liczy się wcale wspaniałość twego działania, ale miłość, jaką w nie włożyłeś; nie to, jak wiele uczyniliśmy, ale przede wszystkim to, jak wiele miłości włożyliśmy w swe czyny.
Należy dawać to, co jakoś kosztuje, wymaga poświęcenia, pozbawia czegoś, co się lubi - aby dar miał wartość przed Bogiem.
Życie jest szansą, schwyć ją. Życie jest radością, próbuj ją. Życie jest snem, uczyń je prawdą. Życie jest wyzwaniem, zmierz się z nim. Życie jest obowiązkiem, wypełnij go. Życie jest cenne, doceń je. Życie jest bogactwem, strzeż go. Życie jest miłością, ciesz się nią. Życie jest tajemnicą, odkryj ją. Życie jest obietnicą, spełnij ją. Życie jest hymnem, wyśpiewaj go. Życie jest walką, podejmij ją. Życie jest tragedią, pojmij ją. Życie jest przygodą, rzuć się w nią. Życie jest szczęściem, zasłuż na nie. Życie jest życiem, obroń je.
Matka Teresa opowiadała, że kiedyś, jeszcze na początku jej pracy z ubogimi, zachorowała i w wysokiej gorączce zaczęła majaczyć. Wydawało się jej, że stanęła przed św. Piotrem, który powiedział do niej: "Wracaj. W Niebie nie ma slumsów!". Matkę Teresę bardzo to rozgniewało i odpowiedziała: Bardzo dobrze! W takim razie napełnię Niebo biedakami i będziecie tu mieć slumsy. A wtedy będziecie musieli mnie przyjąć".
Ktoś zapytał Matkę Teresę: "Co Matka zrobi, kiedy przestanie być Przełożoną Generalną?". Odpowiedziała: "Jestem doskonała w czyszczeniu toalet i ścieków".
Później uzupełniła: "Nie jest ważne, co robimy, ale ile miłości wkładamy w swoją pracę. Jeśli należę do Chrystusa i w tym momencie oczekuje On ode mnie czyszczenia toalet, zaopiekowania się cierpiącym na trąd czy też rozmowy z prezydentem Stanów Zjednoczonych - to wszystko jedno, ponieważ jestem tym, kim Bóg chce, bym była i robię to, co On chce. Należę do niego".
|
Cz gru 29, 2005 23:36 |
|
 |
renia
|
Matka Teresa z Kalkuty siostra miłosierdzia Ta która zbierała z ulicy chorych i samotnych była i jest przykładem bezinteresownej miłości do ludzi ubogich chorych i opuszczonych
Matka Teresa z Kalkuty
Po brudnych uliczkach Kalkuty
śpieszy siostra miłości
niosąc biednym sierotom
maleńki promyk radości
Zabiera z ulicy dzieci
które bez domu zostały
bo nikt ich nie chciał przygarnąć
a one tak czekały
Tuląc z czułością samotnych
jak matka dzieci Swoje
jak by im chciała zabrać
te wszystkie bóle i znoje
Dotykiem ciepłej dłoni
ratuje godność człowieka
który jak pies porzucony
na ratunek wciąż czeka
Te dłonie dały światu
tyle dobroci, tkliwości
że pokonały nienawiść
przeszkody i słabości
R.S
|
Cz lut 15, 2007 17:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
było coś w tym filmie o tym, że matka teresa z kalkuty była poddawana egzorcyzmom?
|
So lut 17, 2007 10:25 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|