Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
 Re: Prawidłowe oddychanie?
Witold33 napisał(a): Czy bez modlitw Bóg nie wie, o co Go prosimy w myślach? Zapytaj Boga, dlaczego traktuje człowieka jako osobę, której szanuje wolę, który decyduje o sobie, a w razie potrzeby uznaje swoją niewystarczalność i prosi, uznając Boga nad sobą.
|
Pt mar 14, 2025 12:48 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Czy te prośby muszą być w formie rutynowego recytowania tekstów przez kogoś innego napisanych? Nie wiem, czy to Boga trochę nie obraża?
|
So mar 15, 2025 9:04 |
|
 |
george45
|
To zależy, czyjego Boga będziesz pytał. Zapewne Atimeres i jego Bóg się nie obrażą. 
|
So mar 15, 2025 9:33 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Czy każdy Bóg ma swoje piekło, dla tych, co innym bogom się kłaniają?
|
So mar 15, 2025 9:38 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Czy te prośby muszą być w formie rutynowego recytowania tekstów przez kogoś innego napisanych? Nie wiem, czy to Boga trochę nie obraża? Nieznana Ci definicja modlitwy mówi, że jest to rozmowa i przebywanie z Bogiem". Czy to zło, że człowiek to przebywanie z Bogiem spędzał, recytując np. poezję Psalmów sprzed około trzech tysięcy lat? Jest w nich nie tylko niezwykłe piękno, ale i głębia ludzkich, naszych przeżyć. Czy znasz podobne, choćby tylko kulturalne, praktyki w kręgach ludzi bezreligijnych?
|
So mar 15, 2025 9:43 |
|
|
|
 |
Witold33
|
O coś całkiem innego mi chodzi. Nie jestem żadnym wojującym, niepewnym swego ateistą, tylko dawnym wierzącym, obecnie agnostykiem szukającym odpowiedzi na autentyczne wątpliwości. W tym temacie nie mogę rozumowo przyjąć do wierzenia, że Siła Wyższa może nie Przemądra, ale mądra na tyle, by świat stworzyć oczekuje od nas recytowania formułek. Że ludność sobie tą drogę ułatwia życie duchowe, rozumiem. Ale to naiwne postępowanie wynika z całego nauczania KK i jest nadal na bieżąco ugruntowywane. Tego nie rozumiem, oceniam jako nieuczciwe.
|
So mar 15, 2025 10:06 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): O coś całkiem innego mi chodzi. Nie jestem żadnym wojującym, niepewnym swego ateistą, tylko dawnym wierzącym, obecnie agnostykiem szukającym odpowiedzi na autentyczne wątpliwości. W tym temacie nie mogę rozumowo przyjąć do wierzenia, że Siła Wyższa może nie Przemądra, ale mądra na tyle, by świat stworzyć oczekuje od nas recytowania formułek. Że ludność sobie tą drogę ułatwia życie duchowe, rozumiem. Ale to naiwne postępowanie wynika z całego nauczania KK i jest nadal na bieżąco ugruntowywane. Tego nie rozumiem, oceniam jako nieuczciwe. Kto Ci tak wmówił, że jest to tylko recytowanie formułek i że to wynika z nauczania Kościoła? Naprawdę?
|
So mar 15, 2025 11:38 |
|
|
|