Autor |
Wiadomość |
Bubu
|
Ok...ale to zawsze wydaje mi się takie prymitywne...i często się powtarzam, aż w końcu się sama gubię co mówię
Chyba najłtwiejszą modlitwą dla mnie jest śpiew...
|
So kwi 29, 2006 19:48 |
|
|
|
 |
akacja
|
Tak mi się skojarzyło, bo w jednym radiu mówią reklamując je "aby powstrzymać ciszę" , "aby nie ogarneła cię cisza", a ja właśnie tej ciszy szukam i potrzebuję, bo w niej mogę spotkać Boga. Właśnie zgiełk i hałas w tym przeszkadzają, także ciągle włączone telewizory i radia. Aby spotkać Boga na modlitwie trzeba się od tego oderwać, wejść do kaplicy, wyznaczyć czas przeznaczony na modlitwę wyciszyć się wewnętrznie, uspokoić się, by w swoim sercu przebywać i rozmawiać z Bogiem.
|
So kwi 29, 2006 21:03 |
|
 |
angua
|
Bubu, zerknij sobie tu, może Ci się przyda:
viewtopic.php?t=2258
I taka modlitwa na pewno nie jest prymitywna. Akacja mądrze napisała - trzeba się najpierw wyciszyć. Bo modlitwa rodzi się w ciszy. Nie zapominaj też, że modlitwa to także [a może przede wszystkim] słuchanie. Spróbuj usłyszeć, co Bóg mówi Ci w danej chwili i co mówił przez cały dzień. I nie zrażaj się niepowodzeniami 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt maja 02, 2006 0:42 |
|
|
|
 |
wiewiurka
|
Ja mysle że nie ważne gdzie i jakimi słowami będziemy sie modlić byle by ta modlitwa plyneła prosto z serca. I objawiała się każdego dnia a nie tylko wtedy gdy na czymś nam zależy. Bo wiele osób dopiero jak ma jakiś kłopot przypomina sobie o modlitwie. Ale zgadzam się że najlepiej się skupić gdy jest cisza i spokój.
|
Wt maja 02, 2006 15:49 |
|
 |
Mirela
|
Hm... czasem trzeba ciszy do modlitwy, ale odkryłam coś nadzwyczajnego, a mianowicie modle się wszedzię gdzie można i jak można, w aucie, na placu zabaw, w pracy , czasem tańcze i skacze i śpiewam a robie to tak jak by nikt mnie nie widział . Jeśli Bóg daję taką radość to równeż i taką warto potrafić przyjmować. Sprawiło to ,że nie czuję monotoni ani znużenia, a moje dzieciątko pokochało modlitwę 
_________________ Mirela
|
So maja 13, 2006 20:07 |
|
|
|
 |
ate
|
No i ponoć praca jest modlitwą..? 
|
Pn maja 15, 2006 16:00 |
|
 |
aniulka
|
a ja radze wam założyc cos w rodzaju pamietnika i zwracac sie w nim do Boga , to naprawde pomaga i mozna nauczyc sie modlic. Wtedy Bog staje sie nie tylko Panem ale i Przyjacielem. A co do ciszy to popieram , bo w ciszy człowiek wsłuchuje sie w głos Boga a prawda daje zalążek i wypuszcza korzenie.
|
Cz cze 01, 2006 20:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ate napisał(a): No i ponoć praca jest modlitwą..? 
Praca jest pracą, modlitwa jest modlitwą. Można się modlić pracą, a można się nie modlić. Wszystko zależy od nastawienia. Jeśli przy pracy dziękujemy Bogu za to iż nam ją dał, jest to modlitwa.
|
Pt cze 02, 2006 9:46 |
|
 |
chrześcijanin
|
zefciu napisał(a): Praca jest pracą, modlitwa jest modlitwą. Można się modlić pracą, a można się nie modlić. Wszystko zależy od nastawienia. Jeśli przy pracy dziękujemy Bogu za to iż nam ją dał, jest to modlitwa. EF 6,18 napisał(a): Przy każdej sposobności módlcie się w Duchu! 1 Tes 5,17 napisał(a): nieustannie się módlcie!
Paweł nakazuje modlić się nieustannie! Cały czas modlic sie słowami - to niemożliwe, myślami - też. Chodzi tu o stan ducha, który podporządkowuje to co robimy Bogu. Dlatego - jak mówi Zefciu - praca może byc modlitwą.
|
Śr cze 14, 2006 8:38 |
|
 |
akacja
|
Zostałam przyjęta na I tydzień rekolekcji ignacjańskich. Mam nadzieję że ten czas rekolekcji pomoże mi prowadzić głębokie życie modlitwy na codzień i wyda owoce w mojej codzienności, że klimat ciszy i modlitwy pomoże mi uporządkować swoje życie, także od nieuporządkowania jakie niesie z sobą internet a czasem też forum i oderwać się od tego, że będę mogła spojrzeć na swe życie w świetle Słowa Bożego, także na to co trudne i Jezus to przemieni.
|
Śr cze 14, 2006 19:15 |
|
 |
zpm
Dołączył(a): Wt lis 20, 2007 10:20 Posty: 22 Lokalizacja: Winnica
|
 szkoła modlitwy
Modlitwa wychodzi z wiary, wiara buduje się na Bozym Slowie
Gdy jednak dokona się pierwszy krok potrzebna jest "Szkoła Modlitwy".
Próbę takie szkoły (Internetowy Kurs Modlitwy)
możecie znaleźć na http://2137.natan.pl
_________________ ks. Zbigniew Paweł Maciejewski ++++++++++++++++++++++ Mój blog i kazania: http://zpm.natan.pl ++++++++++++++++++++++ Internetowy Kurs Modlitwy: http://InternetowyKursModlitwy.pl ++++++++++++++++++++++ Bierzmowanie http://bierzmowanie.natan.pl
|
So wrz 26, 2009 19:25 |
|
 |
Cyryl
|
Bóg tak jest ponad wszystkim,że mówić nic nie trzeba:
Dlatego sie doń modlisz lepiej wsród milczenia
Angelus Silesius "Cherubinowy Wędrowiec"
|
Pn paź 12, 2009 14:10 |
|