Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Pytanieo różaniec 
Autor Wiadomość

Post Pytanieo różaniec
Nie dawno przeczytałem kawałek pewnej ulotki promującej modlitwę różańcową.
Na końcu były wytyczne jak zmawiać różaniec.
Już wcześniej miałem do czynienia z różańcem,,moja babcia uczestniczy w jakimś kole różańcowym czy czymś podobnym.Tak więc zawsze miałem pewne pojęcie o różańcu.
Jednak jest coś co mnie trochę zaskoczyło w ulotce było napisane "...recytacja dziesiątek zdrowaś Mario w połączeniu z Ojcze Nasz i Chwała Ojcu, jednocześnie rozważając tajemnice życia naszego Pana Jezusa Chrystusa i przenajświętszej Maryi."
Nie rozumiem o co chodzi z tym rozważaniem wiem ,że chodzi o treści tajemnic,ale jak to mam rozważać ,mam to sobie wyobrażać czy nad czymś się zastanawiać?

Pn mar 08, 2010 10:33

Post Re: Pytanieo różaniec
w internecie mozna znalesc mnostwo przeroznych rozwazan do modlitwy rozancowej wystarczy poszperac :D poza tym ja mysle ze to jest w ten sposob bo ja tez tak staram sie robic.
ale do rzeczy jesli chodzi o Twoje pytanie to mysle ze tak: masz no dzisiaj to jest czesc radosna. wiec rozwazajac poszczegolne tajemnice tej czesci mozesz korzystac z Pisma Sw znajdujac odpowiedni fragment lub tak jak pisalam wczesniej poszukac gotowe w necie. na poczatku jest to troche trudne ale mozna z czasem dojsc do wprawy. przeczytawszy odpowiedni fragment do odpowiedniej tajemnicy rozmyslasz o tym co on znaczy dla Ciebie co znaczyla wtedy dana sytuacja z tajemnicy, np. Nawiedzenie Sw Elzbiety - mozna tak ze w Ewangelii jest ze Elzbieta byla bardzo zaskoczona tym ze Maryja do niej przyszla i ze nawet poruszylo sie dzieciatko w jej lonie na glos Maryji bo wiedziala ze to jest Matka Syna Bozego. ze tak samo powinno poruszac sie nasze serce na slowa Pana gdy je slyszymy.
lub cos takiego zalezy od momentu i fragmentu.

jesli by ktos sie nie zgadzal to smialo piszcie. powoli przywykam do krytyki ;P

Pn mar 08, 2010 16:44
Zobacz profil WWW

Przyznam się że zazwyczaj jeśli już odmawiam różaniec, to po prostu rozważając daną tajemnice przywołuje z pamięci o co chodzi oraz faktycznie jak Ty Elu rozważam jej sens. Gdy mowa o zmartwychwstaniu myślę np czy ja szanuje tą wielką łaskę jaką otrzymałem, a gdy mowa o zwiastowaniu to myślę o Maryi, o jej misji, o jej nastawieniu, oraz o tym że choć była jedynie człowiekiem, odegrała rolę w wielkim planie bożym.

Pn mar 08, 2010 17:03

Z czasem ta umiejętność pojawia się u osób często modlących się na różańcu.
Ale czasem są takie dni, że nie ma się siły tak intensywnie przeżywać modlitwę, więc pozostaje tylko mechanika odmawiania kolejnych modlitw składających się na różaniec.
Ale czasem w modlitwie różańcowej pojawiają się takie chwile, że "anioły klękajcie" jakby przebłyski pokazujące różne aspekty z życia Jezusa.
Np., że ci, co cierniem koronowali dla zadania bólu bliźniemu sami wystawili się na ból, więc co i kto ich do tego popychał i kto popycha do takich samych czynów współczesnych naśladowców katów Jezusa.
Czy sytuacja chrztu Jezusa, Jan w słowach mówi, że nie jest godzien Jezusowi sandałów wiązać, a Jezus przechodzi do czynów i nie tylko wiąże sandały, ale i umywa nogi swym apostołom, swym stworzeniom.
Więc w modlitwie różańcowej, wzrasta się poprzez praktykę jak i łaskę samego Jezusa oraz w opiece Jego Matki.

Pn mar 08, 2010 19:12

Czasem pomaga odmawianie różańca z wersetami w środku

Np. Zmartwychwstanie

Zdrowaś Maryjo, pełna łaski, Pan z Tobą, błogosławionaś ty między niewiastami i błogosławiony owoc żywota twojego Jezus, który zmartwychwstał. Święta Maryjo...

Jeśli odmawiam sama, werset mi się czasem zmienia w kontekście, np.

Jezus, który zmartwychwstał
który pokonał śmierć
zwycięzca śmierci, piekła i szatana

itd. Ale nie musi oczywiście...

Tu łatwiej może, ale np. Nawiedzenie

... Jezus, którego zaniosłaś do domu Elżbiety ...
... Jezus, rozpoznany przez Jana ...

Różaniec jest modlitwą chrystocentryczną...

Wt mar 09, 2010 22:55

A mam pytanie ,,bo jest coś takiego jak mapka różańca

Najpierw Skład Apostolski , potem Ojcze Nasz , 3xZdrowaś Maryjo ,Chwała Ojcu...,Ojcze nasz,Chwała Ojcu,10x zdrowaś Maryjo itd. Czy gdy mówimy np tylko 10-ątek różańca to formuła się jakoś zmienia,czy po tym dziesiątku od razu powracamy w kierunku krzyża tak jak byśmy odmówili ostatni dziesiątek.

Śr mar 10, 2010 15:36
Goldian napisał(a):
...,Ojcze nasz,Chwała Ojcu,10x zdrowaś Maryjo itd.

Ojcze Nasz, 10x Zdrowaś Maryjo i dopiero Chwała Ojcu :)

Śr mar 10, 2010 16:29

jeśli masz z tym problem przy odmawianiu jedynie jednej dziesiątki Różańca warto sobie zafundować Różaniec tzw. dziesiątkę
a gdy odmawiasz jedna dziesiątkę to normalnie zaczynasz tak się powinno i kończysz Znakiem Krzyża

Śr mar 10, 2010 18:59
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]