|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Jak się odmawia dzisiątki?
Autor |
Wiadomość |
Wise
|
 Jak się odmawia dzisiątki?
Dostałem to:  I co jak się odmawia.
|
So maja 29, 2010 20:16 |
|
|
|
 |
Wise
|
 Re: Jak się odmawia dzisiątki?
ps. czy modlitwa różać\ńcowa w myślach też jest ważna?
|
So maja 29, 2010 20:46 |
|
 |
WIST
|
Modlitwa różańcowa to przedewszystkim rozważanie tajwemnic, wyobrażanie sobiw tych scen, prxzemyśanie nad nimi. A zatem wskazane jest aby odmawiać na głoś, a rozważać w myślach.
Na zdjeciu wersja przenośna różańca. Tak samo jak zwykły się odmawia, tylko tu masz jedną dziesiątkę.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So maja 29, 2010 20:57 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Na zdjeciu wersja przenośna różańca. Wist, sorry, ale nie mogę się powstrzymać - czy istnieje stacjonarna wersja różańca?
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
So maja 29, 2010 21:46 |
|
 |
WIST
|
Nie istnieje, miałem nadzieje że wszyscy zrozumieją  Traktuje to podobnie jak pomysł na różance na palec w postaci pierścienia. Wszystkie te różańce są mobilne, ale każdy z nich prezentuje powiedzmy mniejszą lub większa mobilność, lub prywatność. Istotą odmawiania różańca nie jest trzymanie w ręku przedmiotu, czy klepanie zdrowasiek. Koraliki to pomoc, modlitwa to swoiste tło, a rozmyślanie/kontemplacja to cel.
WIST
|
So maja 29, 2010 21:51 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
WIST napisał(a): Tak samo jak zwykły się odmawia, tylko tu masz jedną dziesiątkę. Czyli też na początku jest Skład Apostolski i 3 Zdrowaś... ? Przecież można chyba odmawiać tylko 1 dziesiątkę i rozważać 1 tajemnicę.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So maja 29, 2010 22:31 |
|
 |
jumik
|
To jest taka mniejsza wersja różańca, a właściwie jego część - dziesiątka. Dziesiątkę odmawiasz tak: http://www.katolik.pl/forum/read.php?f=1&t=232624&a=1Jak odmawiać cały różaniec oraz o różańcu: http://www.padrepio.catholicwebservices ... Polska.htm
_________________ Piotr Milewski
|
So maja 29, 2010 22:46 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
@ Wist Cytuj: Nie istnieje, miałem nadzieje że wszyscy zrozumieją  Zrozumieli, zrozumieli, tylko niektórzy mają żartobliwo-czepliwą naturę A żeby nie było, że tylko OT-y robie  , to dorzucę dla kolegi Tajemnice z rozważaniami http://www.rozaniec.dominikanie.pl/007.html, bo niekoniecznie musi je znać, skoro zadaje takie pytanie w temacie różanca.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N maja 30, 2010 19:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Przecież można chyba odmawiać tylko 1 dziesiątkę i rozważać 1 tajemnicę. Oczywiście można, zwłaszcza gdy ktoś nalezy do Koła Żywego Różańca i co dzień odmawia wyznaczoną dziesiątkę.
|
N maja 30, 2010 19:44 |
|
 |
WIST
|
Wiem, wiem że żartobliwy Owieczko  Jasne że można jedną i tak się też odmawia. Można by rzecz że dziesiątka różańca jest taki jednym kawałkiem który można odmówić za pomocą tejże wersji mobilniejszej, ale po dokładne wytyczne zapraszam również do podanych przez przedmówców linków. Ważne aby pamiętać że różaniec zupełnie nie poga na odmwóieniu zestawu Ojcze nasz i 10 Zdrowaś Maryjo, a i nawet nie jest to modlitwa do Jezusa 
WIST
|
N maja 30, 2010 22:53 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|