Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 7:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Różaniec 
Autor Wiadomość

Post Re: Różaniec
Mam pytanie bo w poniedziałki odmawia się Tajemnice Radosne a ja odmówiłem Tajemnice Bolesne czy taka Modlitwa jest ważna i prawidłowa.proszę o odpowiedż.

Wt mar 30, 2010 14:18
Wielkopolanin napisał(a):
Mam pytanie bo w poniedziałki odmawia się Tajemnice Radosne a ja odmówiłem Tajemnice Bolesne czy taka Modlitwa jest ważna i prawidłowa.proszę o odpowiedż.

Myślisz, że Bóg rozlicza jak urząd skarbowy? :)
W kołach Żywego Różańca przez cały miesiąc odmawia się każdego dnia jedną i tą sama tajemnicę.

Wt mar 30, 2010 20:52

też czasem modlę się Różańcem, ale dopadają mnie wątpliwości czy jest sens mówić o czyms a rozważać w myślach co innego? bo jak się ma treść modlitwy zdrowaś Mario do np. Zmartwychwstania?

Wt mar 30, 2010 22:06
Spragniony napisał(a):
też czasem modlę się Różańcem, ale dopadają mnie wątpliwości czy jest sens mówić o czyms a rozważać w myślach co innego? bo jak się ma treść modlitwy zdrowaś Mario do np. Zmartwychwstania?

Równie dobrze można pytać jak się ma do przemienienia Jezusa na Górze, czy ustanowienia Eucharystii.
Różaniec to takie kroczenie po Ewangelii i zatrzymywanie się różnych etapach życia Chrystusa.

Wt mar 30, 2010 22:21

Bądź pozdrowiona, Maryjo, pełna łaski.

Wśród wszystkich kobiet świata ty jesteś najszczęśliwsza, bo szczęśliwy (przynoszący radość i szczęście) jest owoc twojego życia, Jezus, który pokonał śmierć. Zmartwychwstał. Zwyciężył piekło i szatana.

Święta Maryjo, módl się za nami.

Skrót i swoimi słowami, ale tak rozumiem tę modlitwę...

Śr mar 31, 2010 11:31

Przepraszam,jestem nowa tutaj i nie umiem zakładac nowych wątków.Mam pytanie:zerwał mi się różaniec.Co trzeba zrobić z zerwanym różańcem?Jakie różańce są najtrwalsze(oprócz sznurkowych)?Jakie polecacie?

Śr wrz 22, 2010 9:15

Ja polecam sznurkowy. Mam różaniec katyński od pewnego czasu i on jest dość "solidny";). A mnie się zerwały ostatnio dwa różańce, w tym jeden sprzed 12stu lat- pamiątka 1.Komunii :/. Ja zerwany różaniec włożyłam do futerałku na różaniec i leży w pudełku z dewocjonaliami różnej maści;). Wiem że w przypadku szkaplerza jeśli się zerwie/ zniszczy nie powinno się go wyrzucać do śmieci,ale można go spalić (tak bynajmniej jest napisane na stronie WWW szkaplerza), więc nie jestem pewna czy z różańcem nie jest podobnie (ale jak mówię pewności nie mam).

Pt paź 01, 2010 10:48

Witam.
Pozwoliłam sobie odświeżyć ten wątek, ponieważ dręczy mnie jedna mała wątpliwość: różaniec zaczyna się od pierwszej tajemnicy, czy od Wierzę w Boga, bo spotkałam się już i z jednym i z drugim. Skąd taka różnica?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cz paź 21, 2010 15:04
Kuberta napisał(a):
Witam.
Pozwoliłam sobie odświeżyć ten wątek, ponieważ dręczy mnie jedna mała wątpliwość: różaniec zaczyna się od pierwszej tajemnicy, czy od Wierzę w Boga, bo spotkałam się już i z jednym i z drugim. Skąd taka różnica?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zaczyna się od "Wierzę", następnie "Ojcze nasz" i 3 "Zdrowaś Maryjo", po tym dopiero następują kolejne tajemnice.
Czasem ludzie odmawiają tylko jedną tajemnicę, więc dlatego pomijają wstęp, np w Żywym Różańcu, gdy odmawia się codziennie 1 dziesiątkę wyznaczoną na cały miesiąc.

Cz paź 21, 2010 15:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2