Autor |
Wiadomość |
lukin1
|
 Re: Jak sie modlić ?
WIST napisał(a): (...). Nie napisano że jest to pozycja do ciągłego stosowania, ale w określonej sytuacji możliwa. Dlatego właśnie napisałem: lukin1 napisał(a): (...) - ale modlitwa na leżąco (o ile nie jesteśmy do tego zmuszeni) (...) Modlitwa na leżąco jest oczywiście dozwolona tylko w przypadku, kiedy człowiek jest do tego zmuszony (np. choroba).
|
Śr sie 11, 2010 18:43 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Proszę o szanowanie tematu rozmowy. Nie wszędzie trzeba dyskutować o podstawach teologicznych.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt sie 13, 2010 10:35 |
|
 |
WIST
|
Cytuj: Modlitwa na leżąco jest oczywiście dozwolona tylko w przypadku, kiedy człowiek jest do tego zmuszony (np. choroba). Ja jednak nie byłbym aż tak "radykalny". Zarówno krótka spontaniczna modlitwa, jak i nawet dłuższa, taką jaką mamy zwyczaj odmawiać o określonej porze dnia, może być odmówiona na leżąco. Ja raczej obstaje przy tym aby każdy sam rozeznał jak woli, nie chodzi tu jednak o liberalne podejście do zagadnienia, ale raczej zdrowe przemyślenie sprawy. Każdy wie jakie ma warunki, co jest dla niego lepsze, pozycja to nie tylko wyraz tego co myślimy, ale i po prostu ma nam pomagać.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So sie 14, 2010 10:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pozycja podczas modlitwy powinna być "godna i wygodna" 
|
So sie 14, 2010 13:19 |
|
 |
anulka165
Dołączył(a): Pn sie 16, 2010 18:34 Posty: 49 Lokalizacja: Chorzów
|
Chciałabym odnowić temat z racji tego, że mam troszkę inne zdanie  Wydaje mi się, że jak się modlimy to nie ma żadnego znaczenia.. Czy siedzimy, czy leżymy.. Ważna jest modlitwa sama w sobie a nie pozycja.. Nie raz szłam do szkoły i odmawiałam różaniec.. przecież to nic złego.. Dlatego nie bądźmy tacy radykalni 
|
Wt sie 17, 2010 15:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 nie wiem , ale u mnie to tak jakoś było , najpierw klęczenie , następnie pozycja siedząca po turecku . ręce wzniesione do góry , teraz ręce złożone jak przy pacierzu , pozycja turecka i tak jakoś czasami zaczynam się kiwać . no ale nic to . natomiast mam pytanie jak to jest z modlitwą wewnętrzną , o której pisze św teresa . czy ktoś zabrnął już tak daleko i czy może podpowiedzieć co nieco . czy wystarczą słowa wypowiadane , czy raczej modlitwa myślna , staram się modlić , lecz co rusz nachodzi mnie taka myśl w trakcie modlitwy - Panie pomóż , przecież ja nie umię i nie potrafię się modlić . 
|
N paź 24, 2010 12:50 |
|
 |
michaelv
|
Ja się modle nawet jak jeżdżę na rowerze. Ale nie zapomnij o porannej i wieczornej modlitwie która powinna być na klęcząco.
|
Pn paź 25, 2010 12:30 |
|
 |
Elbrus
|
michaelv napisał(a): Ale nie zapomnij o porannej i wieczornej modlitwie która powinna być na klęcząco. A jak ktoś modli się na stojąco, to obraża Boga? viewtopic.php?f=50&t=25717 (proszę o rade.... [modlitwa na leżąco])
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn paź 25, 2010 12:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A znasz modlitwę serca? To modlitwa, w której Bóg towarzyszy ci zawsze i wszędzie. Ja po Fundamencie, byłam pełna zapału do godzinnej medytacji jaką zaleca św. Ignacy. Trudno jest to pogodzić z rzeczywistościa. Dlatego ja świadomie wybrałam codzienną Eucharystię, oraz godzinną medytację raz w tygodniu. Ponieważ jestem w Domowym Kościele nazywam to namiotem spotkania z Bgiem. Tak sobie myślę że najważniejsza na modlitwie jest postawa szczerości i zaufania, i nie zadręczaj się czy będzie to na kolanach czy w drodze do pracy . Pozdrawiam
|
Wt paź 26, 2010 20:41 |
|
 |
tuti
|
Pismo mówi: 1 List do Tesaloniczan 5:(17) "nieustannie się módlcie!" Bez ustanku czyli wszędzie, w każdej sytuacji i pozycji. Dla Boga to nie ma znaczenia, dla Niego liczy się serce.
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
Wt sty 04, 2011 16:39 |
|
|
|