Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 7:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jak sie modlić ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak sie modlić ?
WIST napisał(a):
(...). Nie napisano że jest to pozycja do ciągłego stosowania, ale w określonej sytuacji możliwa.

Dlatego właśnie napisałem:
lukin1 napisał(a):
(...) - ale modlitwa na leżąco (o ile nie jesteśmy do tego zmuszeni) (...)

Modlitwa na leżąco jest oczywiście dozwolona tylko w przypadku, kiedy człowiek jest do tego zmuszony (np. choroba).

Śr sie 11, 2010 18:43

Proszę o szanowanie tematu rozmowy. Nie wszędzie trzeba dyskutować o podstawach teologicznych.

Pt sie 13, 2010 10:35

Cytuj:
Modlitwa na leżąco jest oczywiście dozwolona tylko w przypadku, kiedy człowiek jest do tego zmuszony (np. choroba).

Ja jednak nie byłbym aż tak "radykalny". Zarówno krótka spontaniczna modlitwa, jak i nawet dłuższa, taką jaką mamy zwyczaj odmawiać o określonej porze dnia, może być odmówiona na leżąco. Ja raczej obstaje przy tym aby każdy sam rozeznał jak woli, nie chodzi tu jednak o liberalne podejście do zagadnienia, ale raczej zdrowe przemyślenie sprawy. Każdy wie jakie ma warunki, co jest dla niego lepsze, pozycja to nie tylko wyraz tego co myślimy, ale i po prostu ma nam pomagać.

So sie 14, 2010 10:35
Pozycja podczas modlitwy powinna być "godna i wygodna" :-D

So sie 14, 2010 13:19

Chciałabym odnowić temat z racji tego, że mam troszkę inne zdanie :)

Wydaje mi się, że jak się modlimy to nie ma żadnego znaczenia.. Czy siedzimy, czy leżymy.. Ważna jest modlitwa sama w sobie a nie pozycja..

Nie raz szłam do szkoły i odmawiałam różaniec.. przecież to nic złego.. Dlatego nie bądźmy tacy radykalni :)

Wt sie 17, 2010 15:14
:aniol: nie wiem , ale u mnie to tak jakoś było , najpierw klęczenie , następnie pozycja siedząca po turecku . ręce wzniesione do góry , teraz ręce złożone jak przy pacierzu , pozycja turecka i tak jakoś czasami zaczynam się kiwać . no ale nic to . natomiast mam pytanie jak to jest z modlitwą wewnętrzną , o której pisze św teresa . czy ktoś zabrnął już tak daleko i czy może podpowiedzieć co nieco . czy wystarczą słowa wypowiadane , czy raczej modlitwa myślna , staram się modlić , lecz co rusz nachodzi mnie taka myśl w trakcie modlitwy - Panie pomóż , przecież ja nie umię i nie potrafię się modlić . :)

N paź 24, 2010 12:50

Ja się modle nawet jak jeżdżę na rowerze. Ale nie zapomnij o porannej i wieczornej modlitwie która powinna być na klęcząco.

Pn paź 25, 2010 12:30

michaelv napisał(a):
Ale nie zapomnij o porannej i wieczornej modlitwie która powinna być na klęcząco.
A jak ktoś modli się na stojąco, to obraża Boga?
viewtopic.php?f=50&t=25717 (proszę o rade.... [modlitwa na leżąco])

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn paź 25, 2010 12:34
A znasz modlitwę serca?
To modlitwa, w której Bóg towarzyszy ci zawsze i wszędzie.
Ja po Fundamencie, byłam pełna zapału do godzinnej medytacji jaką zaleca św. Ignacy. Trudno jest to pogodzić z rzeczywistościa. Dlatego ja świadomie wybrałam codzienną Eucharystię, oraz godzinną medytację raz w tygodniu. Ponieważ jestem w Domowym Kościele nazywam to namiotem spotkania z Bgiem.
Tak sobie myślę że najważniejsza na modlitwie jest postawa szczerości i zaufania, i nie zadręczaj się czy będzie to na kolanach czy w drodze do pracy .
Pozdrawiam

Wt paź 26, 2010 20:41

Pismo mówi: 1 List do Tesaloniczan 5:(17) "nieustannie się módlcie!" Bez ustanku czyli wszędzie, w każdej sytuacji i pozycji. Dla Boga to nie ma znaczenia, dla Niego liczy się serce.

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Wt sty 04, 2011 16:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2