Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 9:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Brewiarz 
Autor Wiadomość

Post Brewiarz
Szczęść Boże!
Zakupiłem wczoraj brewiarz- Wydanie skrócone, i mam tutaj takie części:

WEZWANIE

GODZINA CZYTAŃ

JUTRZNIA

MODLITWA W CIĄGU DNIA

NIESZPORY

KOMPLETA

i teraz moje pytanie, o jakich porach mniej więcej powinienem odmawiać poszczególne części Liturgii Godzin? I czy trzeba zawsze przestrzegać OWLG ? - ponieważ chciałbym wiedzieć czy można na siedząco odmawiać brewiarz, czy koniecznie trzeba stać w wyznaczonych przez OWLG częściach LG ? Pozdrawiam

Pt lut 18, 2011 8:16
Zobacz profil WWW

Post Re: Brewiarz
Jestes zakonnikiem?księdzem?
Jężeli nie to nie starczy ci czasu na wszystko.
Ja z brwaiarza odmawiam jutrznię i kompletę, więcej nie daję rady.

Pt lut 18, 2011 19:26

I-nka czemu z gory stwierdzasz ze moze sie nie wyrobic. jesli dla niego modlitwa Brewiarzem duzo znaczy i jego serce tego potrzebuje czas znajdzie.

odmawiajac Brewiarz mozesz siedziec. we Wspolnotach Zakonnych sa przestrzeganie zasad wskazane w OWLG.

w sumie jest 7 Godzin. ale podstawowe to Jutrznia6-8:59*, Nieszpory18-20:59* i Kompleta23*. mozna np. przed wyjsciem rano Jutrznie, po powrocie wieczorem Nieszpory i przed snem Komplete. to sa podstawowe Godziny. pozostale mozna wedle uznania: Modlitwa w ciagu dnia (przedpoludniowa9-11:59*, poludniowa12-14:59*, popoludniowa15-17:59*)^, Godzina Czytan 21-22:59*

* - opisane sa w 1LG glowne godziny w jakich powinno sie odmawiac ale to tak dla ulatwienia "moja" wersja godzinowa zegarowa
^ - modlitwe w ciagu dnia mozna jedna wybrana nie trzeba wszystkich trzech [zalezy jak kto sie zmiesci godzinowo:)]

a co do Wezwania poprzedza ono pierwsza Godzine od ktorej zaczynasz modlitwe brewiarzowa czyli najczesciej przed Jutrznia.

polecam rowniez dobrze przestudiowac CZESCI STALE umieszczone przed Psalterzem

Pt lut 18, 2011 20:40
Zobacz profil WWW

Z jedną uwagą: Godzina czytań nie ma właściwej pory.

Można ją odmawiać od poprzedzającego dnia wieczorem (później oczywiście niż jego nieszpory). Wyjściowo zdaje się była to modlitwa nocna...

Kompleta przed snem, nawet jeśli Ci to wyjdzie po północy

So lut 19, 2011 20:26

napisalam ze to MOJE przykladowe godziny. pora zaczac czytac uwazniej. bedzie mu pasowalo ok. nie to jego wola. poza tym w Brewiarzu lub na stronce www.bewiarz.pl moza tez wszystko doczytac. komus zalezy na tej modlitwie doksztalci sie sam! ja sie sama wszystkiego uczylam nie mialam wtedy jeszcze neta musialam wszystko uwaznie przeczytac co i jak teraz ulatwieniem i to sporym jest ta stronka.

So lut 19, 2011 21:54
Zobacz profil WWW

Jeśli idzie o czas, to u osób świeckich różnie bywa z odmawianiem brewiarza.

N lut 20, 2011 11:16
Zobacz profil WWW

Brewiarz to nie tylko modlitwa kapłanów ale jest polecane wszystkim wiernym:)

Śr lut 23, 2011 19:30
Zobacz profil WWW

Odmawiałam kiedyś nieszpory zawsze przed snem. Raz mi wyszło o 5 rano:)

Wt mar 08, 2011 21:31
W Wielką Sobotę Nieszpory należy odprawić przed czy po Wigilii Paschalnej?

Pt kwi 01, 2011 18:26

Jeśli ktoś uczestniczy w Wigilii Paschalnej to nie oprawia nieszporów, a jeśli nie, to nie ma określonego czasu kiedy ma je odprawić.

Pt kwi 01, 2011 18:53
Zobacz profil WWW
Ale Kompletę warto odmówić?
Zaś Jutrznia Wielkanocna bez znaczenia, czy po Rezurekcji czy przed?

Pt kwi 01, 2011 20:20
W Wielką Sobotę odmawia się Nieszpory, a jak ktoś uczestniczy w Wigilii Paschalnej nie odmawia Komplety.

Pt kwi 01, 2011 20:21

Typowo byłoby przed Wigilią Paschalną. Pierwsze nieszpory niedzieli wielkanocnej, potem liturgia.

Pt kwi 01, 2011 20:31

Z Wprowadzenia do brewiarz:
b. Triduum paschalne
209. Ci, którzy w Wielki Czwartek uczestniczą w Mszy św. Wieczerzy Pańskiej, a w Wielki Piątek w uroczystej liturgii ku czci Męki Pańskiej, nie odmawiają Nieszporów tego dnia.

210. W Wielki Piątek i Wielką Sobotę należy, w miarę możności, odprawić przed Jutrznią Godzinę Czytań z udziałem wiernych.

211. W Wielką Sobotę nie odmawiają Modlitwy na zakończenie dnia ci, którzy uczestniczą w Wigilii wielkanocnej.

212. Wigilia wielkanocna zastępuje Godzinę Czytań. Ci, którzy w niej nie uczestniczą, powinni odczytać przynajmniej cztery jej czytania wraz z pieśniami i modlitwami. Wypada wybrać czytania z Księgi Wyjścia, z proroctwa Ezechiela, z listu Apostoła oraz z Ewangelii. Następnie odmawia się hymn Ciebie, Boże, chwalimy i modlitwę dnia.

213. Wszyscy mają odmówić Jutrznię Niedzieli wielkanocnej. Wypada uroczyście odprawić Nieszpory dla uczczenia wieczornej pory tego świętego dnia i wspomnienia ukazania się Pana uczniom. Należy zachować miejscowy zwyczaj, tam gdzie on istnieje, odprawiania w Wielkanoc tzw. Nieszporów chrzcielnych, w czasie których uczestnicy udają się procesjonalnie przy śpiewie psalmów do chrzcielnicy.

So kwi 02, 2011 7:13
Zobacz profil WWW
Z tego, co mnie kiedyś uczono, to Wezwanie odmawia się tuż przed Jutrznią, a ją z kolei przed poranną Mszą świętą, najlepiej zaś po umyciu się, posprzątaniu pokoju po śnie i ubraniu w swój strój do wyjścia. Odmawianie w piżamie i w łóżku - tylko obłożnie chorzy.

Modlitwę w ciągu dnia odmawia się przed lub po południu, w porze drugiego śniadania lub podwieczorku. Lepiej przed, niż po.

Godzinę czytań odmawia się podczas nocnego czuwania (ale to jeśli zaleci spowiednik lub przełożony) a najczęściej po podwieczorku, aby spokojnie zapoznać się z lekturą. Warto też robić to zawsze w tym samym miejscu, aby się nie rozpraszać.

Nieszpory odmawia się przed ostatnią Mszą św. z dnia, czyli tak 17-19. Kompletę przed wieczornym myciem itd.

Ogólnie, należy stosować się do sytuacji. W podróży (bo można przecież odmawiać "Modlitwę w ciągu dnia" jadąc autobusem), nie ma co się zrywać w miejscach przepisanych itp.
W samotności stosować się do przepisów. We wspólnocie modlących, do celebransa, choćby niektóre zachowania wydawały się dziwne lub zgoła niezwyczajne, jak to bywa podczas Jutrzni sprawowanych w neokatechumenacie, rano w kościele w okresie Adwentu i Wielkiego Postu.

Pn kwi 04, 2011 16:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]