Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Kult Najświętszej Głowy Jako Siedliska Bożej Mądrości 
Autor Wiadomość

Nie ma obowiązku wiary w objawienia prywatne, żadne objawienie prywatne nie zapewnia ani zbawienia ani potępienia. Koniec, kropka.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz cze 18, 2009 14:34

Post Nie krytykujmy tego nabożeństwa i nie sprzeciwiajmy się mu
Dobrze byłoby, gdyby Kościół uznał objawienia dotyczące Najświętszej Głowy Zbawiciela. Teresa Helena Higginson jest Służebnicą Bożą.

Dzisiaj należy odmówić nabożeństwo do Najświętszej Głowy, gdyż jest piątek po uroczystości Serca Zbawiciela. Nie jest to takie objawienie jak wizje Vassuli, M. Kordas czy Żywego Płomienia. Nie gniewajcie się.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pt lip 08, 2011 6:27

Post Re: Kult Najświętszej Głowy Jako Siedliska Bożej Mądrości
Witam wszystkich :)

I. Ja zaakceptowałem te nabożeństwo, nawet w piątek 8 lipca przeszedłem się do kościoła na Mszę św. ( tak jak niewazny12 napisał, był to pierwszy piątek po uroczystości Najświętszego Serca) i oba czytania zawierały fragment odnoszący się do głowy , rozumu.

1. "Wielu bowiem domysły ich w błąd wprowadziły
i o złe przypuszczenia potknęły się ich rozumy "

2. "Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć"

te czytania były u mnie w Kościele, a na stronie z codziennymi czytaniami na mateusz.pl było napisane, że powinny być: Rdz 46,1-7.28-30; Ps 37,3-4.18-19.27-28.39-40; J 14,26; Mt 10,16-23
a przytoczone przeze mnie do takich nie należą.
Nie uważam tego za przypadek.

II. Niekiedy Pan Bóg przyzwala na zaakceptowanie jakiegoś nabożeństwa "z opóźnieniem". Nabożeństwo do Miłosierdzia Bożego też na początku nie było zaakceptowane, ba, o ile się nie mylę, było nawet z początku zakazane. Z Nabożeństwem do Najświętszej Głowy pewnie też tak będzie, bo właśnie teraz jest najlepszy czas na jego uznanie, kiedy pycha ludzkiego rozumu sięgnęła apogeum, człowiek chce decydować o początku i końcu ludzkiego życia, dorabia do tego ideologie, próbuje ustanowić miejsce Bogu, gdzie powinien być a gdzie nie, ściąga krzyże ze ścian szuka mądrości poprzez uprawianie kabały itd. Teraz, kiedy piśmienność, czytelność jest większa niż za czasów Teresy Higginson, podobnie jest z przepływem informacji, kiedy istnieje Internet. Potrzebny jest tryumf Mądrości Bożej, bo ta ludzka prowadzi nas na zatracenie :-(

III. Teresa Higginson według zeznań świadków miała dar stygmatów, bilokacji, proroctwa, inedii i uzdrawiania chorych. Pan Bóg musiał zezwolić na te cudowne wydarzenia w jakimś celu. Cuda Pana Jezusa też nigdy nie były fajerwerkami samymi w sobie, zawsze czemuś służyły.

IV. Nawet jeśli te Nabożeństwo nie było by potrzebne, to wolę po śmierci, kiedy już będę z Jezusem twarzą w Twarz, usłyszeć od Niego: " Dziękuję, ale nie musiałeś odprawiać tego nabożeństwa" niż " miałeś okazję, lecz to zlekceważyłeś". Modląc się tą modlitwą, na pewno grzechu nie popełniam. Nawiązuję tą wypowiedzią do zdziwienia niektórych użytkowników słowami Pana:

"Każdy, kto przyczyni się do rozpowszechnienia tego nabożeństwa, otrzyma tysiąckrotne błogosławieństwo. Ale biada temu, kto je odrzuci albo będzie się sprzeciwiał Mojemu pragnieniu w tym względzie, gdyż w gniewie Moim rozproszę tego rodzaju ludzi i już nie poznają swojego miejsca."

tylko, że jest napisane w PŚ:

"Sługa, który zna wolę swego pana, a nic nie przygotował i nie uczynił zgodnie z jego wolą, otrzyma wielką chłostę. Ten zaś, który nie zna jego woli i uczynił coś godnego kary, otrzyma małą chłostę. Komu wiele dano, od tego wiele wymagać się będzie; a komu wiele zlecono, tym więcej od niego żądać będą." Łk 12 ; 47-48

to, że jesteście na forum związanym z wiarą, a nie na stronie o np. ciuchach oznacza, że właśnie więcej otrzymaliście :)

pozdrawiam :papa:

Wt lip 12, 2011 12:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2