Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 22:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Dawne sytuacje 
Autor Wiadomość

Post Dawne sytuacje
Od razu zaznaczę, że pierwszą sytuację którą tu opiszę może wydać się dla kogoś śmieszna, ale ostatnio zaczęła mnie ona dręczyć.

Otóż przypomniało mi się ostatnio, że będąc jeszcze w gimnazjum, na biwaku, w pewnym momencie byłam w potrzebie (dostałam okresu, a nie miałam przy sobie swoich rzeczy higienicznych). W łazience były tylko rzeczy mojej koleżanki, więc wzięłam od niej podpaskę bez pytania, gdyż wstyd było mi latać tak w poszukiwaniu swojej, która była w innym miejscu.

I teraz moje pytanie: po pewnym czasie całkowicie zapomniałam o tym zdarzeniu, minęło wiele lat, przyjmowałam komunię i chodziłam do spowiedzi. czy skoro nagle mi się o ty przypomniało, to czy powinnam powiedzieć o tym na spowiedzi..? :( :(

Druga sytuacja zdarzyła się, gdy byłam bardzo mała (wiek 3-4 klasy podstawówki). Byłam z mamą i bratem w kościele. Gdy zbliżał się moment Komunii Św., nie chciałam do niej iść, ponieważ wcześniej nie było mnie na niedzielnej mszy. Moja mama zdziwiła się, że nie idę do Komunii, powiedziałam jej dlaczego, a ona odpowiedziała mi, że nie szkodzi i bym poszła do tej Komunii. Mimo niechęci poszłam. Z tego co pamiętam tak to właśnie wyglądało. I teraz nie wiem co o tym myśleć :(. Minęło tyle czasu od tego, a ja nie wiem czy wszystko od tamtej pory było świętokradzkie? ;(

PS. Przypadkiem zamieściłam ten post w złym dziale, nie wiem jak to się stało, zagapiłam się, przepraszam za to moderatora.

Cz sie 04, 2011 11:54

Post Re: Dawne sytuacje
1. To nie było grzechem, a na pewno nie ciężkim (czyli takim, z którego trzeba się spowiadać) bo:
po pierwsze: żeby był grzech ciężki musi to być jakaś ważna sprawa, a jedna podpaska zdecydowanie nie jest rzeczą ważną ;)
po drugie: jeśli przypuszczasz że właściciel danej rzeczy pozwoliłby ci ją wziąć to nie jest to grzech (a koleżanka by ci nie odmówiła przecież, jak sądzę).
po trzecie: pilna potrzeba usprawiedliwia wzięcie czegoś bez wiedzy i nawet przypuszczalnej zgody właściciela (a to była pilna potrzeba).

2. Zasadniczo nie sądzę, żeby to był grzech ciężki. Byłaś dzieckiem, postawiłaś sprawę jasno i posłuchałaś mamy, czyli zrobiłaś tak, jak dziecko powinno zrobić. Ale ja nie jestem spowiednikiem - idź z tym do spowiedzi, przedstaw to tak, jak to napisałaś, spowiednik da ci rozgrzeszenie i będzie po problemie. W ogóle zawsze jeśli masz jakieś wątpliwości lepiej przedstawiać je w konfesjonale niż na forum.

Tak czy inaczej nie zadręczaj się, nie ma czym. Naprawdę nie sądzę żeby Twoje komunie od tego czasu były świętokradcze :)

Tak na przyszłość:
viewtopic.php?f=50&t=27097

Cz sie 04, 2011 12:27

Post Re: Dawne sytuacje
Dziękuję :).

Pt sie 05, 2011 18:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]