Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Modlitwa osłonowa 
Autor Wiadomość

Post Modlitwa osłonowa
Nie znalazłam tego tematu na forum więc założyłam, żeby osoby zainteresowane podzieliły się swoimi doświadczeniami.Chodzi mi głównie o posługiwanie modlitwą osłonową w trakcie różnego rodzaju ewangelizacji Odnowy w Duchu Świętym,ale nie tylko ;-) .
Jakie macie doświadczenia związane z modlitwą osłonową :?: Dla przykładu w mojej wspólnocie (ok. 3 letni staż) modlitwą osłonową posługują 4 osoby (2 animatorów, którzy kiedy nie mają obowiązków "animatorskich" chętnie posługują tą modlitwą), moja znajoma i ja. Mini-diakonia modlitwy osłonowej pojawiła się w mojej wspólnocie na początku marca A.D. 2011 ale z początku działała troszkę nielegalnie (tzn. bez aprobaty i wiedzy duszpasterza-Boże,bądz miłościw mnie grzesznej- na szczęście już byłam z tym grzechem u spowiedzi)- ja i znajoma poinformowałyśmy o naszej posłudze lidera grupy. Na szczęście ja mam fantastycznego animatora (mamy stały skład grupek dzielenia) który po rozmowie z księdzem wziął sprawy w swoje ręce i podczas 2 godzinnej rozmowy w trakcie przerwy obiadowej na czuwaniu OwDŚ na Jasnej Górze wyjaśnił mi, że cieszy się z naszej posługi ale na przyszłość o takich inicjatywach i posługach najpierw musi wiedzieć kapłan ;) .Teraz już posługujemy w pełni "legalnie" :-D .
Jaką formę modlitwy wybieracie na "osłonę" :?: Ja np. modlę się koronką do Bożego Miłosierdzia, cząstką różańca i modlitwą uwielbienia. Zazwyczaj modlę się cichutkim szeptem (osobiście nie preferuję modlitwy myślnej) i często modle się w drugim rzędzie, w pewnym ukryciu od reszty grupy. Czasami też po prostu siadam i się modlę osłonowo (chodzi mi o początek spotkania modlitewnego-moja wspólnota zaczyna wprowadzeniem, potem jest modlitwa uwielbienia, dziękczynienia, prośby- w takiej kolejności).
I ostatnie pytanie-kiedy się modlicie osłonowo- ja i moja grupa w trakcie spotkań modlitewnych, inicjatyw grupy (oprawa mszy św,całonocne czuwanie modlitewne- spore wyzwanie dla całej wspólnoty i "osłonowych",ale wyszło OK-Chwała Panu :!: ) a także podczas wyjazdów grupy-spotkanie z x.Bashoborą w Łodzi i czuwanie OwDŚ na Jasnej Górze ;-) .

So sie 20, 2011 19:06

Post Re: Modlitwa osłonowa
Dla mnie modlitwa osłonowa jest wtedy gdy kapłan a AD&D rzucał magiczną aurę zapobiegającą obrażeniom :P.
Przepraszam bardzo, ale gdy słyszę o takich "wynalazkach" jak modlitwa osłonowa to mi się niedobrze robi. To już nie można się po ludzku modlić prosząc/dziękując/przepraszając w zależności od stanu duszy, ciała i innych potrzeb?
Trzeba jakieś dziwne wynalazki stosować? I po co "modlić się koronką"? Nie lepiej modlić się SZCZERZE własnymi słowami? Takie teksty jak "modlenie koronką" kojarzą mi się z moherami z kółek różańcowych, które bez przerwy w kółko klepią różaniec bez zamyślenia o co w tym naprawdę chodzi.

Pn sie 22, 2011 22:41

Już nie raz było wałkowane, która modlitwa jest lepsza/skuteczniejsza... Czy Koronka, czy różaniec czy jakie inne wzniosłości. Tylko dodać jeszcze: za tę modlitwę - 2 tygodnie odpustu, a za te - 101% spełnienia prośby.
Modlitwy osłonowe i jakieś tam jeszcze (tez kiedyś byłam w Odnowie i takich cudów nie było).
Tworzycie sobie swoją własną wiarę na swój wygodny użytek!

Cz sie 25, 2011 7:28

xeloreu napisał(a):
Przepraszam bardzo, ale gdy słyszę o takich "wynalazkach" jak modlitwa osłonowa to mi się niedobrze robi. To już nie można się po ludzku modlić prosząc/dziękując/przepraszając w zależności od stanu duszy, ciała i innych potrzeb?
Trzeba jakieś dziwne wynalazki stosować? I po co "modlić się koronką"? Nie lepiej modlić się SZCZERZE własnymi słowami? Takie teksty jak "modlenie koronką" kojarzą mi się z moherami z kółek różańcowych, które bez przerwy w kółko klepią różaniec bez zamyślenia o co w tym naprawdę chodzi.

Po piewsze-modlitwa osłonowa nie jest uzupełnieniem modlitwy uwielbienia, dziękczynienia i prośby. Jest to modlitwa w której modlący wstawia się u Boga o dobry przebieg jakiegoś dzieła podejmowanego przez wspólnotę modlitewną bądz też o sam dobry,miły Panu przebieg spotkania modlitewnego. A modlitwy uwielbienia i dziękczynienia są nieodłącznym elementem spotkań grup Odnowy w Duchu Świętym, jeśli chodzi o przebieg i prowadzenie spotkania modlitewnego są to 2 różne,uzupełniające się płaszczyzny.
Co do "modlenia się koronką"- dlaczego takie teksty kojarzą się Tobie z "moherowymi babciami" :?: To,że ktoś modli się Koronką do Bożego Miłosierdzia,nie musi oznaczać,że modli się bezmyślnie i bez zastanowienia klepie formułki (modlitwa bezmyślna, w pośpiechu, odklepywana jest zresztą grzechem).Ja podczas posługiwania modlitwą osłonową staram się współpracować z Duchem Świętym i nie modle się tylko i wyłącznie tekstami znanych modlitw.Część modlitwy formułuje własnymi słowami Staram się tak prowadzić modlitwę, aby była ona mila Panu i być wrażliwą na natchnienia Ducha Świętego, który bardzo często pomaga mi właściwie ukierunkować tą modlitwę, także sugerując konkretny rodzaj modlitwy ;-)

Cz sie 25, 2011 13:37

Joda napisał(a):
Już nie raz było wałkowane, która modlitwa jest lepsza/skuteczniejsza... Czy Koronka, czy różaniec czy jakie inne wzniosłości. Tylko dodać jeszcze: za tę modlitwę - 2 tygodnie odpustu, a za te - 101% spełnienia prośby.

Joda,założylam ten temat celem wymiany doświadczeń- nie uważam żeby czymś właściwym było nadawanie modlitwom rangi "stopnia skuteczności, gdyż modlitwy nie temu mają służyć, poza tym nie było by to czymś miłym Panu. Chodziło mi raczej o zasugerowanie pewnych form modlitwy, które mogą być dla kogoś pomocne w posługiwaniu modlitwą osłonową.

Joda napisał(a):
Modlitwy osłonowe i jakieś tam jeszcze (tez kiedyś byłam w Odnowie i takich cudów nie było).
Tworzycie sobie swoją własną wiarę na swój wygodny użytek!

Po pierwsze,nie uważam, żeby modlitwa osłonowa była naginaniem wiary do swoich potrzeb. To, że dla kogoś taka modlitwa jest czymś nowym/nietypowym/ dziwnym wcale nie oznacza, że dla BOGA,części Kościoła Katolickiego i wiernych ta modlitwa nie jest czymś "bożym".
Poza tym- modlący się osłonowo nie powinien być nastawiony na poznanie skutków modlitwy,gdyż nie to jest jej celem.To tak samo, jak modlić się słowami "Jezu,ufam Tobie!"-kiedy w momencie tej modlitwy oddajemy jakaś sytuację Jezusowi i zdajemy się na Jego Boże przewodnictwo.

Cz sie 25, 2011 13:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]