Autor |
Wiadomość |
Matieusek
|
 Re: Spowiedź
W mojej ksiażeczce w rachunku sumienia jest taki fragment dotyczący 7 przykazania "Czy dzieliłem się z innymi tym co miałem, Czy zazdrościłem, Czy ukradełm itd..." i co podczas generalnej spowiedzi mam mówić tak: Niezawsze dzieliłem sie z innymi tym co miałem Zazdrosciłem innym czegoś Ukradłem to i to
Nie mozna tego jakość bardziej ogólnie
|
Śr sie 17, 2011 20:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A Ty nadal się licytujesz a to nie tędy droga. Zacznij od modlitwy.Codzienna modlitwa o pokój serca i o łaski Ducha Świętego o dobrą spowiedź. Jeśli ostatnia spowiedź była na dzień Pierwszej Komunii to tak musisz powiedzieć.Nie ma wyjścia.Ty chcesz się nawrócić!Chcesz,prawda?Chcesz zmienić swoje dotychczasowe życie!Chcesz,prawda?Dlatego musisz się wysilić.Musisz pokonać lęk i trzeba się ukorzyć.To jest Bóg a przed Bogiem trzeba się ukorzyć. I jeszcze jedno.Czytaj uważnie to,co do Ciebie piszemy bo pytasz o to,co już zostało powiedziane.Z grzechów lekkich nie musisz się spowiadać.A co do grzechów ciężkich to należy wymienić ilość --jeśli to możliwe--oraz określić co to był za grzech.Jeśli był to grzech nieczysty to trzeba powiedzieć czy to samogwałt czy grzech popełniony z drugą osobą.Co do kradzieży to jeśli nie pamiętasz co i gdzie to powiesz,że zdarzało Ci się kraść, ale szczegółów nie pamiętasz.Możesz sobie to wszystko napisać na kartce i przeczytać.Jest to dopuszczalna forma w czasie spowiedzi generalnej.I nie panikuj bo ksiądz Ciebie nie zje w konfesjonale.Nie będzie Ciebie męczył pytaniami.Ale też od Ciebie zależy czy dobrze się do tej spowiedzi przygotujesz.Dlatego pisałem Tobie,że dobrze by było odbyć rekolekcje. Ale możesz się przygotowywać kilka dni i zapisywać to,co sobie przypomnisz.Uwierz mi,że będzie dobrze. Życzę powodzenia!
|
Cz sie 18, 2011 6:35 |
|
 |
Matieusek
|
Ok zacząłem spisywanie grzechów ale mam pytanie czy za te grzechy nieczystości moge niedostać rozgrzeszenia 
|
Cz sie 18, 2011 7:19 |
|
|
|
 |
Joda
|
Matieusek - ty chyba pomyliłeś adresy albo intencje. Wybierasz się do urzędu skarbowego się rozliczyć, czy do Pana Boga? Na co liczysz??
|
Cz sie 18, 2011 7:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A dlaczego nie miałbyś dostać rozgrzeszenia?Aby otrzymać rozgrzeszenie należy żałować za popełnione zło i postanowić poprawę.
|
Cz sie 18, 2011 8:02 |
|
|
|
 |
Matieusek
|
A czy oglądanie filmów z magią jest grzechem
|
Cz sie 18, 2011 9:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
marny ja człowiek , ale tak sobie myślę , najlepiej iść do spowiedzi i wyznać teraz ten jeden zatajony świadomie grzech . sadzę , że to będzie krok trudny , ale najlepszy . tak że nie zamartwiaj się o inne lecz załatw sprawę (brzydko to ująłem) z tym jednym . , ale zacznij wpierw od modlitwy . jeżeli jednak moja rada jest zła to proszę mnie poprawić . marny ja człowieczek . 
|
Cz sie 18, 2011 9:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co to znaczy:"Oglądanie filmów z magią"?
|
Cz sie 18, 2011 13:42 |
|
 |
Matieusek
|
Słyszałem że oglądanie np. Harrego Pottera to grzech
|
Cz sie 18, 2011 14:38 |
|
 |
Matieusek
|
Ej a co z bierzmowaniem Bo ja mam przez 3 lata chodzić na pierszye piątki 2 juz skończyłem ale te spowiedzi były nieważne bo kiedys zataiłem grzech i co teraz Jak zacznę 3 kl.asę to zacznę robić od nowa Pierwsze piatki Ale czy nie majac ich skończonych mogę iść do bierzmowania Oczywiscie nadrobie 1 i 2 klasę ale dopiero w liceum
|
Pt sie 19, 2011 12:45 |
|
 |
Matieusek
|
Hallo jest tu kto
|
So sie 20, 2011 17:42 |
|
 |
Matieusek
|
jak inaczej powiedzieć że mówiłem krew mnie zaleje szlak trafi 
|
Cz sie 25, 2011 10:41 |
|
 |
jo_tka
|
Matieusek - pierwsze piątki to przygotowanie do bierzmowania nie warunek. To po pierwsze.
Po drugie: może pogadaj z jakimś księdzem, umów się i niech Ci z tym pomoże? Razem z przejściem rachunku sumienia? Po latach to bywa trudne...
Po trzecie: proponowałabym 'lecieć' przykazaniami. I od grzechów ciężkich.
Po czwarte: jeśli czegoś zapomnisz (nie zataisz!) spowiedź będzie ważna.
Po piąte: jeśli nie da się zadośćuczynić wprost (oddać kradzionego) ksiądz może wyznaczyć inną pokutę.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt wrz 13, 2011 19:32 |
|
|