|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
drx
|
 Wspólnota świeckich
Dzień dobry,
Szukam wspólnoty. Chciałbym wstąpić do jakiegoś zgromadzenia świeckich, którzy żyją pod jednym dachem jak bracia zakonni.
Czy tego rodzaju wspólnoty w ogóle istnieją?
Pozdrawiam, Drx
|
Śr paź 12, 2011 17:05 |
|
|
|
 |
Kamczatka
|
 Re: Wspólnota świeckich
Tak istnieją  . Polecam Wspólnotę Cenacolo (więcej tu: http://www.comunitacenacolo.it), która pomaga osobom uzależnionym, ale wstępują do niej także ludzie poszukujący Boga czy pragnący pogłębić swoją z Nim relację. Wszystko opiera się głownie na pracy i modlitwie. W Polsce istnieją trzy domy męskie, tworzy się czwarty dla dziewcząt. Na youtubie są świadectwa członków (np. http://www.youtube.com/watch?v=1U7g0C6yx1Y) i wykreowany przez nich musical "Credo". Polecam oglądnąć. Pozdrawiam, K.
_________________ "Złożyłem w Panu całą nadzieję, On schylił się nade mną i wysłuchał wołania mego."
|
Śr paź 12, 2011 19:09 |
|
 |
Silva
|
Cenacolo to świetna rzecz, ale trzeba przejść dosyć skomplikowaną procedurę żeby tam się dostać, a do tego to jest wspólnota o działaniu terapeutycznym, jej członkowie nie mają kontaktu ze światem, nie wychodzą z ośrodka. Wygląda na to że autor tematu czego innego szuka, skoro nie wspomina o odosobnieniu.
Nie wiem jak w Polsce, wiem że takie wspólnoty istnieją w innych krajach (np. w Brazylii "Przymierze Miłosierdzia"), ale może u nas też są. Nie słyszałam o takowych.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr paź 12, 2011 19:24 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Istnieją na pewno. Także wspólnoty małżeństw. Emmanuel nie ma takiego czegoś?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr paź 12, 2011 21:58 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|