Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 6:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kult Najświętszej Głowy Jako Siedliska Bożej Mądrości 
Autor Wiadomość

Post Kult Najświętszej Głowy Jako Siedliska Bożej Mądrości
Cytuj:
O Litanich do Najświętszej Głowy Siedlisko Bożej Mądrości

Pan Jezus wielokrotnie objawiał się siostrze Helenie Higginson i zwierzał ze swych cierpień i żalów:
"Moja Dusza - mówił nie jest znana. Moja Dusza nie jest kochana. Dniem i nocą widzę żywe lampy płonące przed Moim Ołtarzem. Moj Sakrament Miłości znajduje czcicieli i dusze ofiarne, ale Moja Dusza nie spotyka dusz współczujących. Codziennie oddaję się Moim stworzeniom i doznaję unwielbienia wszystkiego, co jest we Mnie. Jednak Moja Dusza i Moja Najświętsza, cierniem uwieńczona Głowa, Siedlisko Bożej Mądrości, niewielu ma współczujących, którzy by rozważali udrękę Mojej Duszy - smutnej aż do śmierci. Moje sece znalazło tysiące serc. Ale Moja Dusza pozostaje osamotniona. Nie odbiera też czci Moje cierniem ukoronowane Czoło. Twarz Moja jest zabrudzona, Moje oczy i usta pełne są zakrzepłej Krwi, a nie ma nikogo,kto by je wytarł i odświeżył i przyniósł ulgę Moim spieczonym wargom i spuchniętemu językowi. Moja Dusza jest smutna aż do śmierci. I szukam kogoś, kto by Mnie pocieszył, a nie ma nikogo. "

Na przestrzeni lat 1880-1883 dał Pan Jezus dwanaście obietnic dla tych, którzy będą czcili Jego Najświętszą Głowę jako Siedlisko Mądrości Bożej.

"Każdy, kto przyczyni się do rozpowszechnienai tego nabożeństwa, otrzyma tysiąckrotne błogosławieństwo. Ale biada temu, kto je odrzuci albo będzie się sprzeciwiał Mojemu pragnieniu w tym względzie, gdyż w gniewie Moim rozproszę tego rodzaju ludzi i już nie poznają swojego miejsca."

Nasz Pan ukoronuje i przyodzieje szczególną chwałą tych wszystkich, którzy popierają to nabożeństwo do Jego Najświętszej Głowy.

Nasz Pan przyodzieje chwałą w Pałacu Niebieskim wobec Aniołów i Ludzi tych, którzy przyodziewali Go chwałą na ziemi i obdarzy ich szczęściem nieskończonym.

Oddajemy szczególny hołd Trójcy Przenajświętszej, gdy czcimy Najświętszą Głowę naszego Ukochanego Pana jako Siedlisko Mądrości Bożej.

Nasz Pan będzie błogosławił tych wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób praktykują lub rozpowszechniają to nabożeństwo.

Niewypowiedziane błogosławieństwa są przyobiecane tym, którzy będą usiłowali popierać pragnienie naszego Pana, rozpowszechniając to nabożeństwo.

Im usilniej będziemy praktykować to nabożeństwo do Najświętszej Głowy, tym więcej doznamy działania Ducha Świętego na naszą duszę i tym lepiej poznamy i ukochamy Ojca, Syna i Ducha Św.

Ci, którzy praktykują to nabożeństwo do Siedliska Bożej Mądrości, otrzymają stokrotne pomnożenie miłości i żarliwości do Najświętszego Serca Pana Jezusa.

Nasz Pan powiedział, że to wszystko, co obiecał tym, którzy będą godnie czcić i kochać Jego Najświętszą Głowę, zostanie też zlane na tych, którzy sami Ją czcili, albo byli pośrednikami, żeby inni tak czynili.

"O Najświętsza Głowo, niech Twoja Mądrość prowadzi nas, a Twój Najświętszy Język niech nas zawsze błogosławi i błaga o litość i przebaczenie, abyśmy nigdy nie usłyszeli przekleństwa wygłoszonego do tych, którzy będą przeciwstawiać się temu Nabożeństwu lub pogardzać nim".

"Tym, którzy Mnie czczą udzielę czegoś z Mojej mocy i będę im Bogiem, a oni będą moimi dziećmi. Umieszczę Mój znak na ich czołach i Moją pieczęć na ich wargach. "

Dał mi Pan do zrozumienia, że ta Mądrość i Światłość jest pieczęcią, która wyznacza liczbę Jego wybranych. Tych, którzy ujrzą Jego Oblicze, a Jego Imię będzie na ich czołach. Nasz Pan dał jej do zrozumienia , że św. Jan w dwóch ostatnich rozdziałach Apokalipsy miał na myśli Jego Najświętszą Głowę, Siedlisko Bożej Mądrości i że tym znakiem byli pieczętowani Jego wybrani.

Nasz Pan pokazuje jej te wielkie błogosławieństwa i łaski, które chowa dla tych wszystkich, którzy będą działać po lini Jego Boskiej Woli.

Cytuj:
LITANIA DO NAJŚWIĘTSZEJ GŁOWY PANA JEZUSA SIEDLISKA BOŻEJ MĄDROŚCI:

Kyrie elesion, Chryste eleison, Kyrie eleison.
Chryste usłysz nas, Chryste wysłuchaj nas.
Ojcze z Nieba Boże, zmiłuj się nad nami.
Synu, Odkupicielu świata Boże, zmiłuj się nad nami.
Duchu Święty Boże, zmiłuj sie nad nami.
Najświętsza Głowo Jezusa - utworzona przez Ducha Świętego w łonie Najśw. Maryi Panny - zmiłuj się nad nami.
Najświętsza Głowo Jezusa - Substancjalnie zjednoczona ze Słowem Bożym,
Najświętsza Głowo Jezusa - Świątynio Mądrości Bożej,
Najświętsza Głowo Jezusa - Ognisko przedwiecznej Jasności,
Najświętsza Głowo Jezusa - Sanktuarium Nieskończonej inteligencji,
Najświętsza Głowo Jezusa - Zabezpieczenie przeciw błędom,
Najświętsza Głowo Jezusa - Słońce Nieba i Ziemi,
Najświętsza Głowo Jezusa - Skarbnico wiedzy i rękojmo wiary,
Najświętsza Głowo Jezusa - Promieniująca pięknością, sprawiedliwością i miłością,
Najświętsza Głowo Jezusa - Pełna łaski i prawdy,
Najświętsza Głowo Jezusa - Żywa lekcjo pokory,
Najświętsza Głowo Jezusa - Odbicie Nieskończonego Majestatu Bożego,
Najświętsza Głowo Jezusa - Przedmiocie zachwytu Ojca Niebieskiego,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która doznałaś pieszczot Najśw. Maryi Panny,
Najświętsza Głowo Jezusa - Na której Duch Święty spoczoł,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która zezwoliłaś na odbicie Twej Chwały, by zajaśniała na Taborze,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która nie miałaś miejsca na ziemi, gdzie byś mogła spocząć,
Najświętsza Głowo Jezusa - Której podobał się pachnący olejek Magdaleny,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która raczyłaś powiedzieć Szymonowi, że nienamaścił Twojej Głowy, kiedy wszedłeś do jego domu,
Najświętsza Głowo Jezusa - Krwawym potem zlana w Getsemani,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która płakałaś nad naszymi grzechami,
Najświętsza Głowo Jezusa - Cierniem uwieńczona,
Najświętsza Głowo Jezusa - Haniebnie znieważona w czasie Męki,
Najświętsza Głowo Jezusa - Pocieszona serdecznym gestem Weroniki,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która pochyliłaś się ku ziemi w momencie, kiedy dokonywałaś naszego odkupienia na Krzyżu przez oddzielenie się Twojej Duszy od Twojego Ciała,
Najświętsza Głowo Jezusa - Światłości każdego człowieka na ten świat przychodzącego,
Najświętsza Głowo Jezusa - Przewodniczko nasza i Nadziejo Nasza,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która znasz wszystkie nasze potrzeby,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która udzielasz wszystkich łask,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która kierujesz poruszeniami Najświętszego Serca,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która rządzisz światem,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która będziesz osądzać wszystkie nasze czyny,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która znasz tajemnice naszych serc,
Najświętsza Głowo Jezusa - Którą oby cały świat poznał i czcił,
Najświętsza Głowo Jezusa - Która zachwycasz Aniołów i Świętych,
Najświętsza Głowo Jezusa - Którą mamy nadzieję oglądać pewnego dnia bez zasłony,

Baranku Boży, który gładzisz grzechy świata,
przepuść nam, Panie.
Baranku Boży,który gładzisz grzechy świata,
wysłuchaj nas, Panie.
Baranku Boży,który gładzisz grzechy świata,
zmiłuj się nad nami.

- Adorujemy Twoją Najświętszą Głowę, o Jezu
- I poddajemy się wszystkim wyrokom Twej nieskończonej Mądrości.

MÓDLMY SIĘ
O Jezu, który raczyłeś objawić Służebnicy Twojej, Teresie Higginson, jak bardzo pragniesz, by adorowano Twoją Najświętszą Głowę, udziel nam radości przy doprowadzaniu ludzi do poznania i adorowania Twej Najświętszej Głowy. Niech spłynie na nasze dusze promień Twojego Światła, byśmy postępowali od jasności do jasności, prowadzeni przez Twoją podziwu godną Mądrość do nagrody, przyobiecanej Twoim wybranym. Amen.

O Mądrości Najświętszej Głowy, prowadź mnie na wszystkich moich drogach.

O Miłości Najświętszego serca spal mnie Twoim ogniem.

O Siedlisko Mądrości Bożej i Siło przewodnia, która rządzisz wszystkimi poruszeniami i miłością Najświętszego Serca - oby wszystkie umysły Ciebie poznały , wszystkie serca Ciebie kochały i wszystkie języki Ciebie wychwalały, teraz i na wieki wieków.

O Woli, która zawsze byłaś pokornie uległa Woli Twojego Ojca Niebieskiego, kieruj mną we wszystkich sprawach, jak kierowałaś wszystkimi uczuciami i poruszeniami Najświętszego Boga-Człowieka.

O Rozumie, który znasz wszystkie rzeczy, prowadź mnie zawsze Twoim Światłem.

O Pamięci, w której odbija się równocześnie przeszłość,teraźniejszość i przyszłość, która zawsze o mnie pamiętasz i zawsze stwarzasz nowe sposoby udzielania łask - przymuś mnie do miłowania Ciebie coraz bardziej.

Dla uczczenia Boskiej Woli, Pamięci i Rozumu Chwała Ojcu.....(3 x)

http://obietnice.republika.pl/m3p8.html

Pn cze 11, 2007 12:26

Czy Kościół te objawienia uznał? Bo jakoś nie natknęłam się na taką informację - co oczywiście o niczym nie świadczy...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn cze 11, 2007 21:41
http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&art=1178698833&dzi=0
http://zapytaj.wiara.pl/index.php?grupa ... 1180623254

Pn cze 11, 2007 21:56

Witam ponownie,

Przeczytalem powyższe linki.
Kochani, czego dotyczą obietnice? Wszystkie obietnice, które wkleiłem powyżej, a także zawarte na http://obietnice.republika.pl/m1p1.html dotyczą praktyk adoracji Najświętszego Sakramentu, specjalnych modlitw, kultu Serca Pana Jezusa, modlitw pokutnych itp.
To prawda, że objawienie skończyło się wraz ze śmiercią ostatniego apostoła, lecz czy tak naprawdę te obietnice związane z różnymi formami pobożności dodają cos nowego do objawienia?
Ktoś może powiedzieć, że nie musimy w nie wierzyć czy ich uznawać.
Obowiązku nie mamy, lecz powinniśmy się strzec zaprzeczania takim objawieniom.
Jeśli ktoś twierdzi, że dane objawienie dotyczące np. określonej formy kultu, adoracji itp. nie pochodzi od Boga to od kogo musi wtedy pochodzić? Proszę sobie przypomnieć co Jezus powiedział tym, którzy twierdzili, ze jego słowa/czyny nie są od Boga. Każde objawienie, które zacheca do kultu i adoracji Jezusa musi więc być prawdziwe i pochodzić od Boga.
Do przeczytania: Mk 3, 22-30.
Strzeżmy sie więc oceniania objawień, które nawołują do kultu Bożego, "Jeśli jakieś królestwo wewnętrznie jest skłócone, takie królestwo nie może się ostać."

To, że objawienie się skończyło nie oznacza, że Bóg przestał działać (np. wiele dodatkowych świąt czy kultów, o których nie ma słowa w Piśmie Świętym (np. Kult Serca Bożego, święto Miłosierdzia, czy inne nabożeństwa zachowane na koniec czasów)). Jezus powiedział, że da nam pocieszyciela, który nam m.in. przypomni jego naukę.

Chwalmy więc Boga.

Wt cze 12, 2007 11:02

oczywiście nie twierdze, że ktoś tu zaprzecza takim obajwieniom (żeby sprawa była jasna). :-)
Wiara w takie, nazwę je "spacjalne nabożeństwa" nie jest niezbędna do zbawienia, lecz może być dla wielu zbawienna. Bóg działa różnymi sposobami, często niezrozumiałymi i niepojetymi dla naszych małych umysłów. Dlatego nie jesteśmy zobowiązani do praktyk będących przedmiotem objawień, lecz jeśli wg naszego rozeznania mogą być prawdziwe, gdyż służą chwale Bożej nie wolno nam im zaprzeczać.
Różaniec, który również jest przednmiotem objawienia jest powszechnie znany i akceptowany przez Kościół. Maryja chyba w każdym objawieniu nawołuje do pokuty i odmawiania różańca. Nie muszę chyba o tym pisać, bo sprawa jest oczywista.

Życzę wszystkim wielu łask i zachęcam do Kultu Najświętszej Głowy Siedliska Bożej Mądrości.

Z Bogiem.

Wt cze 12, 2007 11:20

Chwilę, chwilę, chwilę bo zaraz pogubi nas takie rozumowanie.

1. Objawienie (przez duże "O") dokonało się w pełni i ostatecznie w Jezusie Chrystusie, po Nim już niczego więcej nie będzie. W wątku rozmawiamy o objawieniach (przez małe "o") zazwyczaj zwanymi prywatnymi, które może lepiej byłoby nazywać "ukazywaniami" niż objawieniami, w których Bóg albo święci przekazują jakieś treści ludziom. Niektóre z nich Kościół po wnikliwej analizie potwierdził swoim autorytetem (stwierdził prawdziwość), m.in. na podstawie tego co to objawienie przynosi (a może jedynie przynosić pogłębienie rozumienia Objawienia, ale w żadnym przypadku go rozszerzać).

2. Do pozostałych prywatnych objawień Kościół zaleca ostrożność, więc nie możesz mówić abyśmy strzegli się ich oceniania. Wręcz przeciwnie musimy je osądzić w sumieniu i albo je zaakceptować albo odrzucić. Strzec mamy się fałszywych proroków.

3. Nie znam przytoczonej przez Ciebie litanii w oficjalnej liturgii Kościoła, tak więc powinieneś zaznaczyć, że jest to modlitwa do odmawiania prywatnego.

4. Osobiście zalecałabym daleko idącą ostrożność we wszelkich takiego typu przypadkach, szczególnie dla osób jeszcze nie ukształtowanych duchowo.

Pozdrawiam :)

ps. jeden link do Twojej strony na tym forum wystarczy...

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt cze 12, 2007 12:39

ps. jeden link do Twojej strony na tym forum wystarczy...

To nie moja strona.
Kończę również pisanie na forum, bo to nie prowadzi do konstruktywnych dyskusji.
Pozdrawiam wszystkich.

Wt cze 12, 2007 13:00

"Każdy, kto przyczyni się do rozpowszechnienai tego nabożeństwa, otrzyma tysiąckrotne błogosławieństwo. Ale biada temu, kto je odrzuci albo będzie się sprzeciwiał Mojemu pragnieniu w tym względzie, gdyż w gniewie Moim rozproszę tego rodzaju ludzi i już nie poznają swojego miejsca."

yyyyy to znaczy, że jak nie bede odprawiac takiego nabożeństwa, to mnie Pan Bóg bęc....?
Dziwne to troche, bo jest tyle nabożeństw, że gdyby przy każdym istniał taki warunek, to na pewno brakło by dnia, a możliwe, że nawet całego tygodnia na wypełnienie takich oczekiwań, mam wątpliwości czy Jezus mogłby taki warunek postawić.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Cz sty 08, 2009 22:29
czasowo zablokowany

Hehe ja tu dochodzimy do tematu błogosławieństw i przekleństw (moja ulubiona dziedzina). Ludziom trudno to pojąć, ale Jezus nieraz przeklinał (w sensie rzucał klątwy) i choć błogosławieństw w Piśmie Świętym jest 2 razy więcej niż przekleństw to nie znaczy, że te błogosławieństwa unieważnieją przekleństwa - a wręcz przeciwnie - w praktyce wychodzi na to, że przekleństwo blokuje przepływ błogosławieństw :D

Tak więc, to że większość orędzi Bożych zawiera obietnice szczególnych łask i błogosławieństw nie znaczy, że jakieś orędzie nie może zawierać przekleństwa (szczególnie jeśli chodzi o tak ważną sprawę jak kult Boga w Trójcy Świętej jedynego - kult Najświętszej Głowy Pana Jezusa jest takim kultem)

tak więc biada tym, którzy odrzucą ten kult !!!

a niektórych aż chce się przytoczyć słowa Jezusa: czemu wątpicie małej wiary ?[i]

[i] uwierzyłeś bo widziałeś, błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli...

Pt mar 27, 2009 16:29
Zobacz profil WWW
Cytuj:

yyyyy to znaczy, że jak nie bede odprawiac takiego nabożeństwa, to mnie Pan Bóg bęc....?
Dziwne to troche, bo jest tyle nabożeństw, że gdyby przy każdym istniał taki warunek, to na pewno brakło by dnia, a możliwe, że nawet całego tygodnia na wypełnienie takich oczekiwań, mam wątpliwości czy Jezus mogłby taki warunek postawić.

No też jakoś to mnie uderzyło...

Zdaje się na rozeznanie kościoła świętego w tym względzie...

Pt cze 12, 2009 14:41

Post Re: Kult Najświętszej Głowy Jako Siedliska Bożej Mądrości
tw123 napisał(a):
Ale biada temu, kto je odrzuci albo będzie się sprzeciwiał Mojemu pragnieniu w tym względzie, gdyż w gniewie Moim rozproszę tego rodzaju ludzi i już nie poznają swojego miejsca."
Po tym cytacie widzę, że raczej to nie jest prawdziwe objawienie.

Pn cze 15, 2009 14:03
Nerwicy można się nabawić od tych prywatnych objawień, bo przy okazji wielu z nich jest groźba, że jak się nie zaakceptuje danego objawienia albo danej litanii, koronki czy nie wiadomo czego jeszcze, to czeka nas sroga kara. Jak tu już ktoś napisał: życia by nie starczyło na odmawianie tych wszystkich modlitw, które są zalecane lub też nakazane pod groźbą jakiejś kary. Jestem sceptyczny wobec tego typu treści.

Wt cze 16, 2009 13:43
"O Najświętsza Głowo, niech Twoja Mądrość prowadzi nas, a Twój Najświętszy Język niech nas zawsze błogosławi i błaga o litość i przebaczenie, abyśmy nigdy nie usłyszeli przekleństwa wygłoszonego do tych, którzy będą przeciwstawiać się temu Nabożeństwu lub pogardzać nim".
:shock:

To Bóg błogosławi językiem ? Poza tym kogo ma błagać Bóg?

Co będzie następne? Kult Najświętszego języka który nam błogosławi, Kult Najświętszych Uszu, które nas wysłuchują ? :?

Wt cze 16, 2009 19:18

Ktoś może powiedzieć, że nie musimy w nie wierzyć czy ich uznawać.
Obowiązku nie mamy, lecz powinniśmy się strzec zaprzeczania takim objawieniom.

Ga 1,7-8:
"Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty!"

Ulubiony werset protestantów. :)

tw123 napisał(a):
Jeśli ktoś twierdzi, że dane objawienie dotyczące np. określonej formy kultu, adoracji itp. nie pochodzi od Boga to od kogo musi wtedy pochodzić?

Ano właśnie, od kogo musi wtedy pochodzić?

Komu może zależeć na tym, abyśmy zapominali o prawdziwym objawieniu a modlili się do głowy, serca, nogi, ręki Jezusa?

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Cz cze 18, 2009 12:53
Ano właśnie, od kogo musi wtedy pochodzić?

Komu może zależeć na tym, abyśmy zapominali o prawdziwym objawieniu a modlili się do głowy, serca, nogi, ręki Jezusa?

Nie musi pochodzić od szatana- może być wynikiem choroby, zaburzeń psychicznych...

@Jacson uważasz że kult głowy jest równie ważny jak kult Boga w Trójcy Świętej Jedynego ?

Przeczytaj sobie co napisałeś a sam zobaczysz jak to brzmi...

Cz cze 18, 2009 13:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona