Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 RCS Ruch Czystych Serc.
Witam. Wstąpiłem do pewnej organizacji Katolickiej.
http://www.rcs.org.pl/
Na powyższej stronie jest wszystko co chcielibyście się dowiedzieć o tej organizacji. Czuję się dobrze w wspólnocie tych ludzi, mogę poczuć bliskość Chrystusa.
Każdy kto jest członkiem RCS może się tu wypowiedzieć, co skłoniło go do przystąpienia, czy dobrze się czujecie w RCS.
Pozdrawiam wszystkich.
|
So lip 04, 2009 21:34 |
|
|
|
 |
akacja
|
Nie zamierzam wstąpić do RCS, bo aby zachować czystość nie muszę wcale składać żadnych przyrzeczeń.
Jednak bardzo cenię sobię ideę RCS, by zachować czystość do ślubu i promowanie czystej miłości.
|
Cz lip 09, 2009 17:50 |
|
 |
Silence
|
Nie wstąpię. Dla mnie nie ma znaczenia czy pierwszy raz przeżyję przed ślubem czy po.
_________________ All i ever wanted,
all i ever needed is here - in my arms,
the words are very unnecessary,
they can only do harm
|
Cz lip 09, 2009 17:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A szkoda, nie chciała byś podarować małżonkowi czyste serce? Coż może być piękniejszym darem od swej żony, męża...
|
Pn lip 13, 2009 21:35 |
|
 |
Justyna25
|
Jestem prawie rok po ślubie. Razem z moim Mężem wtedy jeszcze chłopakiem braliśmy udział w obchodach 106 urodzin Bł. Karolinki. Wtedy wstąpiliśmy do Ruchu i wytrwaliśmy do dnia ślubu. Obecnie czekamy na narodziny naszego pierwszego dziecka:)
|
Wt lip 14, 2009 12:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piękne świadectwo. Czy czujecie się szczęśliwi że wytrwaliście do ślubu?
|
Wt lip 14, 2009 22:50 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Przeniosłem tutaj, gdyż tu bardziej pasuje.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr lip 15, 2009 5:53 |
|
 |
Justyna25
|
Sebastian88 napisał(a): Piękne świadectwo. Czy czujecie się szczęśliwi że wytrwaliście do ślubu?
Tak. Nie powiem, byłam dumna z tego że sie udało 
|
Śr lip 15, 2009 14:35 |
|
 |
AHAWA
|
RCS to bardzo potrzebna inicjatywa szczegolnie wsrod ruchow chrzescijanskich bo czasami zadziwia mnie podejscie do tego tematu ludzi np. z oazy, przerazajace jest to ze "porzadni" zachowuja tylko pozory swojej wiary a w glebi serca zazdroszcza osoba sprzedajacym swoje cialo za pieniadze...
wstrzemiezliwosc seksualna jest jedyna droga do odnalezienia prawdziwego partnerstwa w zwiazku ktory ma trwac na zawsze, nie ma innej drogi - polecam ks. Marka Dziewieckiego np. Aniol Radosci...
pzdr
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Wt lip 21, 2009 21:47 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Uważam że zachowanie lub niezachowanie dziewictwa powinno być sprawą prywatną...
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Wt lip 21, 2009 23:00 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Problem jest taki Rojzi, że w chrześcijaństwie współżycie przed ślubem jest grzechem. A grzech nie jest nigdy sprawą prywatną, bo wpływa na całą wspólnotę - Kościół. Dlatego nikt nie zmusza nikogo do wstępowania do RCS, ale zachęca się i propaguje. A przez to, że jest taka wspólnota, osoby które wiedzę na temat seksualności biorą tylko z mediów mogą zobaczyć, że jednak nie wszyscy 'to robią', że są osoby, które być może tak jak i ta osoba chcą zachować czystość. A wspólnota pomaga wytrwać. Czujesz, że nie jesteś sam/a. I już nikt nie może powiedzieć, że 'wszyscy to robią', bo są osoby, które nie robią.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr lip 22, 2009 6:41 |
|
 |
maro110
|
Sebastian88 napisał(a): A szkoda, nie chciała byś podarować małżonkowi czyste serce? Coż może być piękniejszym darem od swej żony, męża...
ja i moja małżonka mieliśmy kontakty seksualne przed ślubem i uważam
serce mieliśmy czyste jak to napisałeś... i ofiarowaliśmy je sobie..
|
Śr lip 22, 2009 7:13 |
|
 |
Fever
|
Według mnie to zły pomysł. Łatwo wpaść w poczucie winy, gdy nie uda się dotrzymać obietnicy.
|
Pt lip 24, 2009 21:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W naszej modlitwie napisane jest:
"[...] Natychmiast podnosić się z każdego grzechu i nie ulegać zniechęceniu."
Gdzy się nie uda, to poprawiamy isę i mocniej się pilnujemy, ciągle pracujemy nad sobą by być jeszcze bliżej Jezusa.
To nie tylko postanowienie i na tym koniec, to sposób życia, pracy nad sobą, bycia prawdziwym uczniem Chrystusa całym swoim życiem.
|
So lip 25, 2009 22:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypominam, że w pierwszym poście autor zaznaczył:
Cytuj: Każdy kto jest członkiem RCS może się tu wypowiedzieć, co skłoniło go do przystąpienia, czy dobrze się czujecie w RCS.
Proszę o skupienie się na tym temacie, a nie snucie rozważań z punktu widzenia osób, dla których moralność chrześcijańska jest nie do przyjęcia.
|
Pn lip 27, 2009 21:14 |
|
|
|