Autor |
Wiadomość |
Latarnik
|
 Rozance dla Polski
Witam wszystkich Jestem tu nowy i nie ukrywam że zarejestrowałem się w tym celu aby dodać to ogłoszenie. Zwracam się do wszystkich katolików którym nieobojętny jest los Polski, naszej Ojczyzny. Szczególnie ostatnie wydarzenia budzą szczególne zatroskanie - nie chcę tu rozpoczynać dyskusji polityczno-społecznej, ale zachęcam gorąco do modlitwy różańcowej za państwo i społeczeństwo polskie i wiarę katolicką w Polsce. O różańcu przeczytacie m.in tu: http://www.brewiarz.katolik.pl/czytelnia/rozaniec.php3Jedna z obietnic dana przez Matkę Boską brzmi: "Otrzymacie wszystko, o co prosicie przez odmawianie różańca.". Ponadto liczni święci świadczyli o sile tej modlitwy - stąd jej wybór w tej intencji. Odmówmy w intencji Polski wspólnie milion różańców. To możliwe - wystarczy że 2750 osób odmówi jeden różaniec dziennie przez rok. Osób oczywiście może być więcej, zwłaszcza że na pewno trudno jest odmawiać róźaniec codziennie, ale nie ciągłość jest ważna a gotowość i liczba osób. To my - ludzie możemy zweryfikować, a Pan Bóg oceni jakość:) Dlatego warto akcję rozpropagować wśród osób potencjalnie zainteresowanych - znajomych księży, osoby duchowne (ich samych w Polsce są tysiące!), znajomych ze wspólnot lub też po prostu tych, którzy czują taką potrzebę i widzą w tym sens. Dlaczego aż tyle - milion to dużo mogłoby się wydawać. Nie ukrywam, że zachęciła mnie do tego akcja lefebrystów, tzw "krucjata miliona różańców", na którą przypadkiej wpadłem w internecie. Modlili się o przywrócenie ich na łono Kościoła Katolickiego. Wtedy, kiedy o tym czytałem, akcja trwała, szczerze mówiąc nie wierzyłem w jej powodzenie, znam poglądy lefebrystów (odrzucają, a przynajmniej odrzucali do niedawna m.in sobór watykański II) i wydawało mi się to niemożliwe. I oto kilka dni później w mainstreamowych mediach gruchnęła informacja że Papież Benedykt XVI zdjął z nich ekskomunikę. Oni mogli wybłagać Boga i Maryję - my Polacy także możemy. Nawet jak będzie nas garstka. Ja dziś we własnym imieniu odmówiłem jeden różaniec, na dobry początek:) Podejmuję sie skoordynować akcję liczenia, a wyniki będę publikował tu na forum. Uwierzcie mi, to jest motywujące:) Wystarczy że każdy kto odmówi różańce prześle liczbę na adres: rozancedlapolski@gmail.com. Ilość i częstotliwość maili - dowolna, liczą się jednak tylko odmówione a nie te zaplanowane. Dla porządku proponuję pewne reguły: za 1 różaniec liczy się 5 dziesiątek obojętne jakiej tajemnicy - radosnej, bolesnej, chwalebnej, światła. Decydujące znaczenie ma to, aby w chwili modlitwy mieć intencję i pełną świadomość modlitwy za Polskę, jej odnowę religijną i moralną. Różaniec oczywiście można odmawiać we dwójkę i więcej osób, wtedy liczy się tyle różańców ile osób odmawia, nawet jeśli robią to razem. Można oczywiście odmówić więcej niż 1 różaniec dziennie. Jeśli macie jakieś pytania, dajcie znać, chętnie odpowiem. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Stan na dziś: 1 
|
Śr wrz 01, 2010 21:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rozance dla Polski
Przyłączam się do tej idei. W grupie siła. W modlitwie mam na uwadze los naszej ojczyzny którą kocham i bardzo bym chciał żeby Polska śladem zachodu nie wstydziła się swojej wiary, która przecież niegdyś była naszą chlubą. Pozdrawiam
|
Cz wrz 02, 2010 13:17 |
|
 |
Latarnik
|
Dzięki:) Razem z moją żoną jest nas troje, różańców już co najmniej dwa:) Wysłałem też bezpośrednio maila do ludzi którzy mogą być zainteresowani akcją, czekam na odpowiedź. Planuję także stronę w internecie. Tu temat pewnie niedługo zniknie z pierwszej strony pod naporeminnych wątków, może admini mogliby dodać go jako ogłoszenie?
Myślałem też o innych formach promocji akcji- jeśli ktoś ma jakieś pomysły, niech da znać
Pozdrawiam:)
|
Cz wrz 02, 2010 13:48 |
|
|
|
 |
nedzna
|
Mogę to opublikować na swoim blogu jak chcesz.....
|
Cz wrz 02, 2010 15:54 |
|
 |
Latarnik
|
Pewnie że chcę:) Ale bardziej chciałbym abyś się dołączyła! A jaki adres bloga?
|
Cz wrz 02, 2010 16:50 |
|
|
|
 |
Silva
|
Bardzo dobry pomysł, chyba się włączę 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Cz wrz 02, 2010 17:56 |
|
 |
Latarnik
|
Zapraszam:) Pamiętajcie tylko proszę aby włączyć się nie tylko aktywnie w formie modlitwy ale i rozpropagowując akcję wśród swoich znajomych - tych którzy są gotowi różaniec choćby jeden za Ojczyznę odmówić a może i przesłać akcję dalej. Szalenie ważne jest też wysyłanie potwierdzeń - rosnący licznik zadziała naprawdę mobilizująco! (a właśnie, stan na dziś: 2, pozostało jedynie 999998  ) Ja dziś właśnie grzebałem w pamięci ile to osób znajomych mogłoby być zainteresowanych - dziesięć? Piętnaście? Z pomocą przyszła nasza klasa:).. Wyszło ponad czterdzieści. Niech odpowie co czwarty i pośle dalej - a będzie dobrze:) Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)
|
Cz wrz 02, 2010 18:42 |
|
 |
nedzna
|
www.Bóg-woła.blog.onet.pl Teraz wstawię tam Twój tekst z pierwszego postu, ok? ja raczej nie dam rady codziennie odmawiać różaniec -naprawdę. 2 dni po kolei, 3? ok, ale nie codziennie ...
|
Cz wrz 02, 2010 20:56 |
|
 |
Elbrus
|
nedzna napisał(a): http://www.Bóg-woła.blog.onet.pl Poprawny adres nie ma polskich znaków: http://bog-wola.blog.onet.pl/
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz wrz 02, 2010 21:10 |
|
 |
Latarnik
|
Cytuj: Teraz wstawię tam Twój tekst z pierwszego postu, ok? Pewnie ze ok:) A jeśli znasz kogoś kto byłby zainteresowany, wyślij mu też maila - moim zdaniem to także dobra forma promocji - taki trochę marketing wirusowy:) Cytuj: ja raczej nie dam rady codziennie odmawiać różaniec -naprawdę. 2 dni po kolei, 3? ok, ale nie codziennie ... Jasne, to zrozumiałe:) Dlatego im więcej nas tym lepiej:)
|
Cz wrz 02, 2010 21:31 |
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
Ja również w miarę możliwości postaram się przyłączyć. 
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
Cz wrz 02, 2010 21:38 |
|
 |
nedzna
|
Czyli mogłabym odmawiać różaniec co kilka dni?
Poza tym mam problem z myślami bluźnierczymi, a czasami mam zły humor i takie myśli nasilają się - szczególnie przy modlitwach do Matki Bożej... Jak np. pisałam teraz to zdanie - znowu dostałam przekleństwem ... ech...
Co do e-maila ok, postaram się.
|
Pt wrz 03, 2010 14:43 |
|
 |
Elbrus
|
nedzna napisał(a): Poza tym mam problem z myślami bluźnierczymi, a czasami mam zły humor i takie myśli nasilają się - szczególnie przy modlitwach do Matki Bożej... Jak np. pisałam teraz to zdanie - znowu dostałam przekleństwem ... ech... viewtopic.php?f=50&t=21959&start=75 (Brzydkie mysli, bluźnierstwa w głowie)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt wrz 03, 2010 14:50 |
|
 |
Latarnik
|
Pewnie ze co kilka dni jest ok - nawet jak ktoś zmówi raz i potem już koniec to lepszy jeden niż nic. Jeśli chodzi o przekleństwa- polecam egzorcystę. Wbrew pozorom nie pomaga on wyłącznie przy opętaniach, o wiele powszechniejsze jest tzw dręcznie- objawia się właśnie takimi stanami, natłokiem bluźnierczych myśli itp, itd. A co to za przydomek w ogóle sobie wybrałaś? To też moim zdaniem wcale nie wskazuje na nic dobrego, bo obowiązkiem jest kochać bliźniego jak siebie samego - czyli siebie też kochać:)
A wracając do głownego wątku - mamy już 4 różańce potwierdzone, ale co najważniesze mamy kilkoro ludzi zainteresowanych akcją - i coś mi się wydaje że się to rozkręci:)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)
|
Pt wrz 03, 2010 16:09 |
|
 |
nedzna
|
Oby się wszystko udało  Pozdrawiam.
|
Pt wrz 03, 2010 18:10 |
|