Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy można prosić Boga o wygląd ? 
Autor Wiadomość

Post Czy można prosić Boga o wygląd ?
Mam pytanie może ono wydać się śmieszne, ale czy można prosić Boga o wygląd? Sprawa jest dla mnie bardzo ważna, otóż moja najlepsza przyjaciółka boryka się z problemem otyłości. I nie myślcie tylko ,że je ile wlezie bo to nie prawda .
Jej rodzice też są otyli. Stosowała już wszystkie możliwe diety , brała tabletki i mordowała swoje ciało na siłowni, uwierzcie mi ,że mimo to udało się jej jedynie zrucić kilka kilogramów które po pewnym czasie oczywiście powróciły .
Ona nie chodzi do kościoła i w ogóle ma myślenie jak jeszcze ja kilka miesięcy temu ... :roll:
Wiem jak bardzo cierpi z powodu tego jak wygląda , myślę że ma depresję ... Nie chce nigdzie wychodzić bo wstydzi się swojego ciała. Bardzo ją lubię jest mi niezwykle bliską osobą czy ja mogę prosić Boga o to by w końcu udało się jej schudnąć ? Nie chodzi mi o to żeby z dnia na dzień zjechała 40 kg, ale o to by to co robi w tym kierunku przyniosło w końcu efekt .
Wiem ,że Bóg ma wiele innych "spraw" pewnie ważniejszych. Ona bardzo cierpi z tego powodu to młoda dziewczyna i najnormalniej w świecie mi jej żal . Czy Bóg wysłuchał by takiej prośby ?
Jeśli to poryty pomysł to piszcie bo nie wiem co robić .

N cze 19, 2011 21:46

Post Re: Czy można prosić Boga o wygląd ?
Molly napisał(a):
Czy Bóg wysłuchał by takiej prośby ?
A dlaczego miałby wysłuchać?
Molly napisał(a):
Ona nie chodzi do kościoła
Czy otyłość jest zatem jej największym problemem?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 19, 2011 22:16

Elbrus napisał(a):
Czy otyłość jest zatem jej największym problemem?

Na chwilę obecną to raczej tak, bynajmniej dla niej ...
Nie mam zamiaru jej nawracać sama kiedyś do tego dojedzie, ale czy ja mogę się za nią się modlić o to aby udało się jej schudnąć? Czy skoro ona nie chodzi do kościoła to Bóg nie wysłucha mojej prośby...Wiem ,że to długo potrwa ,a i może nie przyniesie rezultatów ale bardzo mi na tym zależy ,bardziej niż na własnych problemach.

N cze 19, 2011 22:26

Zawsze warto się modlić za kogoś nawet niekoniecznie z konkretem, każdy ma wiele problemów Pan Bóg zna nas najlepiej.A tak swoją drogą bo jestem w temacie wielu ludzi odchudza się totalnie bez sensu (pomimo nakładu sił i środków), koleżanka korzystała z pomocy profesjonalnego trenera?

N cze 19, 2011 23:24
Naiwnie sądzisz, że ona uwierzy i schudnięcie przypisze Bogu. Uzna to prawdopodobnie za rezultat diety czy leków przepisanych przez lekarza. U endokrynologa była? Przyczyn otyłości jest wiele. Módl się przede wszystkim o jej powrót do Boga.
BTW: modlić się możemy o wszystko zaznaczając- jeśli jest to zgodne z wolą Twoją Panie.

N cze 19, 2011 23:25

Knur napisał(a):
koleżanka korzystała z pomocy profesjonalnego trenera?

Korzystała przez dłuższy okres czasu jakieś 2 lata temu ...ale pojawiły się problemy natury finansowej i musiała wybrać, albo siłownia i Pan trener ,albo opłata czesnego.

Liza napisał(a):
Naiwnie sądzisz, że ona uwierzy i schudnięcie przypisze Bogu.

Nie mam zamiaru jej wcale informować o tym ,że się modliłam o to aby schudła. Więc zapewne nie przypisze tego Bogu.

Liza napisał(a):
Módl się przede wszystkim o jej powrót do Boga.

Może to okropne co napisze,ale wolę modlić się o to jej wyleczenie z otyłości :( Mam nadzieję ,że kiedyś odnajdzie Boga . Ja już jej powiedziałam o moim "nawróceniu" i na razie spogląda na mnie z politowaniem. Myślę ,że zmieni kiedyś zdanie ,ale wiem po sobie ,że musi sama tego chcieć.
Ona ma jeszcze problem z rozstępami ...i w ogóle masakra . :( Prawdopodobnie tylko laserem można je zredukować, a to kupa kasy. . . ehhh nawet chciałam jej dać na jeden zabieg( na więcej mnie nie stać ), ale nie chciała oczywiście... Będę się modlić za nią . By chociaż troszku radości zaznała za młodu... bo siedzi w 4 ścianach i się wstydzi gdziekolwiek wyjść. :(

N cze 19, 2011 23:50
zbanowany na stałe

Zdrowa dieta, systematyczny ruch - 30-45 minut dziennie (bieganie, rower lub pływanie), zadbać też o sen, aby te 6-8 godzin spać każdej nocy. Dobrze jest też odwiedzić odpowiedniego lekarza celem badań, ustalenia diety. Nie jeść po godzinie 19, jeść natomiast bogate śniadanie, bo to najważniejszy posiłek. Dalej to już pozostaje być konsekwentnym i wytrwać w powyższym 4-6 miesięcy, pózniej także należy prowadzić zdrowy tryb życia a wszystko będzie cacy.
Trochę się na tym znam, sam ćwiczę kilka ładnych lat i wiem, że recepta na zgrabną sylwetkę to dieta+ruch+odpoczynek(wysypianie się), można też poradzić się lekarza co do odpowiednich suplementów(witaminy, spalacze tłuszczu), obowiązkowo konsekwencja i sukces murowany!

Trzeba się modlić tak jakby wszystko zależało od Boga, a pracować nad sobą tak jakby wszystko zależało od nas.

Pn cze 20, 2011 0:14

Modlić się można zawsze i o wszystko (o ile tylko nie jest to coś z założenia złego, bo wiadomo że Bóg zła nie chce) - inna sprawa czy Bóg spełni tę prośbę. A to wcale nie jest uzależnione od chodzenia do kościoła.

Tak więc modlitwa nie zaszkodzi, a może pomóc więc jak najbardziej możesz się modlić o to żeby schudła ale też i dopinguj ją do jakiejś pracy nad sobą.

Poza tym ja bym nie sprowadzała problemu do wyglądu. Otyłość może być nie tylko przyczyną wielu innych problemów (ze zdrowiem, z kompleksami) ale i ich skutkiem (np. przyzwyczajenia do "zajadania" zmartwień). Dlatego módl się za koleżankę nie tylko żeby schudła ale też ogólnie za nią, bo zapewne potrzebuje bożej pomocy nie tylko w schudnięciu ale i na wielu innych płaszczyznach życia.

A tak praktycznie... piszesz że koleżanka "siedzi w 4 ścianach i się wstydzi gdziekolwiek wyjść", ale może namów ją na jakieś codzienne spacery, wyjdzie trochę z tych 4 ścian i porusza się przy okazji :)

Pn cze 20, 2011 7:49

skoro jej rodzice sa otyli to juz naturalna kolej rzeczy czyli sprawka genetyki. lepiej bedzie jak bedziesz sie za nia modlila aby zaakceptowala siebie taka jaka jest i umiala pokochac Boga.

Pn cze 20, 2011 10:54
Zobacz profil WWW
Elu: w rodzinach osób otyłych spotyka się złe nawyki żywieniowe. Dysfunkcję organizmu stwierdza lekarz po specjalistycznych badaniach. Przyczyn otyłości jest naprawdę wiele. Trudno jednak schudnąć nie wychodząc z domu i zajadając smutki czekoladkami. Wszak zawierają one substancje poprawiające nastrój...niestety po zjedzeniu kolejnego batonika, loda czy ciastka nastrój się nagle pogarsza. Tkwimy w błędnym kole niemocy, huśtawek emocjonalnych, pretensji do Boga i świata...i rozmyślając nad swym losem tyjemy.

Pn cze 20, 2011 14:28
zbanowany na stałe

Ela G. napisał(a):
lepiej bedzie jak bedziesz sie za nia modlila aby zaakceptowala siebie taka jaka jest i umiala pokochac Boga.
Jest taka fajna modlitwa:

Boże daj mi siłę, abym mógł zmienić to co zmienić mogę, tolerancję abym zaakceptował to czego zmienić nie mogę, oraz mądrość abym odróżnił jedno od drugiego.

Pn cze 20, 2011 14:41

Molly jeśli mówimy o patologicznej, chorobliwej otyłości a nie o 5 kg za dużo co jest wielkim problemem wielu dziewczyn :) to modlisz się tak naparwdę o jej zdrowie. Otyłość, taka prawdziwa, to choroba. Jeśli Twojej przyjaciółce nie uda się zrzucić wagi, napewno czekają ją problemy zdrowotne. Ale nie zapominaj w modlitwie o jej nawróceniu, nic nie da jej nawet dobre zdrowie i świetny wygląd jeśli nie uwierzy w Boga....

Pn cze 20, 2011 16:03

Tzn mówimy dokładnie o 50 kg nadwagi , czyli tyle co cały człowiek np. ja .
To bardzo dużo , Ela G. to prawda , bo mi się wydaje, że to troszku genetyka ,ale nie zmienia to faktu, że jej rodzice jedzą dużo ,sama widziałam , tyle co mi by na 3 dni obżarstwa to oni w jeden dzień :(
Natomiast ona raczej nie je jakoś kolosalnie dużo ,tzn w normie ... Chyba że ukrywa ten fakt przede mną ... Jutro wyciągam ją na spacer , potem może uda się na rower , bieganie przy tej wadze to odpada ... ale oprócz modlitwy muszę przejść do jakiś konkretnych namacalnych czynów bo jej bliscy chyba nie zdają sobie sprawy jaką krzywdę wyrządzają sobie i jej i jakie mogą być tego konsekwencje ...:(

Silva , kompleksy to chyba jej drugie imię ....

Pn cze 20, 2011 20:51

Molly napisał(a):
Jutro wyciągam ją na spacer , potem może uda się na rower
Tylko uważajcie z tempem,
bo po intensywnym wysiłku organizm dopomina się o straconą energię.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn cze 20, 2011 21:19

Molly - nie da się chcieć za kogoś.

Jest taka metoda, na początek: spisywać wszystko, co się je w ciągu dnia. Każdy drobiazg. Także pije, jeśli nie jest to czysta woda lub herbata/ kawa bez mleczka i cukru. Potem warto się zastanowić, dlaczego się to je. W jakich sytuacjach.

I jeśli młoda dziewczyna ma 50 kg nadwagi, to może jednak skonsultować to z lekarzem? Zwłaszcza jeśli nie je zbyt wiele, rzeczy zbyt kalorycznych i nie podjada?

Wt cze 21, 2011 8:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona