Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Krótkie pytania na temat modlitwy 
Autor Wiadomość
I jeszcze krotki cytat pochodzacy ze swiadectwa ktore jest na str.

http://poslaniecmbs.saletyni.pl/index.p ... 05-1&art=6

( co prawda nie dotyczy on naszego tematu ale warto go przeczyatc)

"Zacząłem się modlić rano i wieczorem. Gdy pewnego razu spowiadałem się, że mówiłem pacierz na leżąco, kapłan powiedział mi pamiętne słowa, których nie zapomnę chyba do końca życia: „Gdyby do ciebie przyszedł najlepszy przyjaciel w gościnę, czy przyjmowałbyś go na leżąco?”. To było dla mnie wstrząsem".

Śr wrz 26, 2007 13:40
Gdyby do ciebie przyszedł najlepszy przyjaciel w gościnę, czy przyjmowałbyś go na leżąco?”. To było dla mnie wstrząsem".

Hmm....To ten człowiek jakiś łatwo ulega wstrząsom...Właśnie w towarzystwie najlepszego przyjaciela można sobie leżeć-i vice versa- albo czujemy się u siebie swobodnie, jak chce się pić, to sobie wyciągam sok z lodówki itp...co innego gdy przyjmujemy jakichś prawie że obcych nam ludzi- wtedy ceremoniał musi być...

Tak jak na dworach królewskich np. francuskim, ludzie szczególnie bliscy królowi mogli siedzieć w jego obecności...

Ja myślę, że im bliższy przyjaciel- tym na większą możemy sobie pozwolić swobodę...

Co nie znaczy, że popieram modlitwę na leżąco- po prostu ten przykład uważam za naiwny- rodem z katechizmu dla przedszkolaków... :?

Śr wrz 26, 2007 13:50
Teresse, widze ze marzy Ci sie starozytny Rzym. :)

Przychodzi do Ciebie w goscine droga Ci osoba, Ty lezysz na lozku i proponujesz przyjacielowi nie wstajac z lozka aby polozyl sie kolo Ciebie.
Na lozku wylozone sa owoce, ciasta, napitki itd....

Moze warto sie zastanowic jak modlila sie Matka Najswietsza. Jaka pozycje przyjmowala w czasie modlitwy.
Nie zapominajmy o tym, ze modlac sie, zwracamy sie do Boga.
A Bog to nie jest nasz kumpel.

Pozycja lezaca zawsze kojarzy sie z lenistwem, oczywiscie obloznie chorzy ludzie maja ten przywilej, ze moga modlic sie na lezaco, choc szczerze mowiac, oni chcieli by wstac a nie moga, a zdrowi ludzie moga a nie chce im sie.

Śr wrz 26, 2007 14:35

oczywiscie, ze modlitwa moze przenikac czlowieka caly czas ale jezeli juz modlimy sie odowiednimi slowami i oddajemy Bogu czesc to wlasciwa postawa jest nakazana.
Gdzie, przez kogo i jaka? Jakie są te "odpowiednie słowa"? A co z modlitwą myślą, obrazem, gestem?
Lucyna napisał(a):
Na Mszy swietej przeciez nie pozostajemy w postawach ciala jakie sa nam wygodne ale przyjmujemy, to co Kosciol nam nakazuje. I sa to postawy ktore czcza Boga.
Raczej proponuje - i jest to dokładnie opisane w artykule, który wkleiłaś. Razem z uzasadnieniem.

Lucyna napisał(a):
Pozycja lezaca zawsze kojarzy sie z lenistwem
Masz prawo do swoich skojarzeń. Jeśli dla Ciebie pozycja leżąca będzie czymś, co utrudnia skupienie lub wręcz profanuje modlitwę, to nie ma powodu, byś to robiła.

Lucyna napisał(a):
Przychodzi do Ciebie w goscine droga Ci osoba, Ty lezysz na lozku i proponujesz przyjacielowi nie wstajac z lozka aby polozyl sie kolo Ciebie.
Dosłownie tak przyjmuję największego przyjaciela, jakiego Bóg postawił przy mnie na ziemi :-) A Bóg jest przecież jeszcze bliżej.

Śr wrz 26, 2007 16:04

Odpowiednimi słowami... a co z niemymi od urodzenia?
W ogóle dla kogo słowa coś znaczą?
Co najwyżej człowieka, Bóg nie jest jak urzędas co musi mieć drukowanymi literami, dokładnie i czytelnie...

Postawa klęcząca... Jakiś czas temu był pomysł by klęczenie zamienić postawą sprzed średniowiecza, na stojąco z uniesionymi do przodu/w górę(nie pamiętam dokładnie) rękami...

Ja przez dwa "najcięższe" ostatnio dni tymczasowej choroby modliłem się w łóżku, pierwszy dzień na leżąco i ledwo mówiąc, drugi dzień na siedząco... Teraz jest normalnie;]. Choć nie byłem zbyt na siłach(tzn. nie chciałem sobie bardziej "dowalać" z chorobą), to mam lekkie wyrzuty w takich sytuacjach, bo moją poniekąd zasadą jest "do upadłego"...

Śr wrz 26, 2007 17:34
Zobacz profil WWW

Kolejny tekst, tym razem samego o. T. Kwietnia, o modlitwie emocjami (a raczej o roli emocji w modlitwie) http://prasa.wiara.pl/index.php?grupa=6 ... 3520&katg=

Cz wrz 27, 2007 19:52
Moze warto sie zastanowic jak modlila sie Matka Najswietsza. Jaka pozycje przyjmowala w czasie modlitwy.
Nie zapominajmy o tym, ze modlac sie, zwracamy sie do Boga.
A Bog to nie jest nasz kumpel.

A skąd wiemy jak modliła się Maryja??

Śr paź 03, 2007 18:05

Urodziła siłami natury, karmiła Boga piersią, myła Go, zmieniała Mu pieluszki, nosiła, woziła na osiołku... mówiła "nie mają wina"... przyjmowała normalne w takich sytuacjach pozycje.

Cz paź 04, 2007 7:58
Ale przed Zwiastowaniem, kiedy modliła się jeszcze do starotestamentowego Boga, albo po Wniebowstąpieniu Pana Jezusa- to w sumie nie wiemy...Pewnie jest cos na ten temat w objawieniach bł. Katarzyny Emmerich, ale nie czytałam ich jeszcze w calości...

Pt paź 05, 2007 18:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2