Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 życie i śmierć 
Autor Wiadomość
Zycie nie dzieli sie na: A)ziemskie b)niebianskie
Zycie to homeostaza, smierc jest jej koncem.
Czlowiek po smierci nie jest juz jednostka swiadoma, nie odczuwa juz niczego i nie idzie do Nieba, tylko do ziemi. Na wiecznosc konczy sie jego zycie, tak jak skonczy sie wszystko to co widzial i stworzyl.
Pragnienie zycia jest tak silne u ludzi w celu zapewnienia przetrwania gatunkowi, nie jest darem od Boga.

Jak to powiedzial kiedys moj kolega alp.:
"Kiedy mysle o smierci to wiem dlaczego ludzie wymyslili sobie Boga"
Mozecie sobie to roznie racjonalizowac i tlumaczyc, ale "te dni sa waszymi ostatnimi, jak patyczki zostaniecie polamani"

Cz cze 16, 2005 22:17

A ja bym powiedział, że dopóki sam nie zobacze, że tam nic nie ma, to nie uwierze, że nic nie ma. A dlaczego wierze, że coś tam jest? Bo mam taką nadzieje, a do tego w/g mnie lepiej jest wierzyć i się rozczarować po śmierci(właściwie to się nie rozczarować), niż nie wierzyć, a by się okazało że tu zonk :)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Śr cze 22, 2005 9:27
Ozel a skąd taka pewność u ciebie? Czyżbyś tam po drugiej stronie był? Także uważałem siebie kiedyś za ateistę, ale takiej pewności nigdy nie miałem. Empiria jest w tym przypadku bezradna. A pewne fakty z rodzaju osobistego doświadczenia przekonują raczej do tego, że życie człowieka się nie kończy, że w proch się rozsypuje tylko zewnętrzna jego materialna powłoka a nie ona zasługuje na miano człowieka. Zdefiniowanie osoby ludzkiej nie mieści się w granicach materialnego poznania. Niestety.

Wt paź 25, 2005 11:23

Ciekawy temat do rozważań, ale no właśnie jest tutaj też haczyk. Czy ktokolwiek poznał kiedyś człowieka, który umarł za życia? Nie wątpie, że takie osoby się znajda i rozumieja zadane pytanieco o tym sądzicie.

N mar 26, 2006 13:04

Przecież śmierć jest czymś strasznym....
Ja nie chcę umierać ! Jest tak dużo do poznania i do przeżycia . Ja myślę. że życie jest bardzo piękne i wspaniałe ale za krótkie na to żeby zdażyć wszystkiego doznać, wszędzie pojechać , wyjść na każdą górę.............
Ludzie maja miliony pomysłów - ale czasu na relalizację jest za mało - to smutne, że nie żyjemy kilka setek lat. Chociaż pewnie to także byłoby mało.....

No a wierzysz w to, że jest Bóg ktory da nam życie wieczne, i śmierć otwiera drogę do spotkania i życia z Bogiem na wieki? Że po śmierci czeka nas nowe życie w niebie?

Cz mar 08, 2007 19:37
Post Re: życie i śmierć
Są tacy ludzie, którzy doświadczyli transcendencji. Można uwierzyć w ich świadectwo, można też oskarżyć o psychozę nie znając człowieka. Jeśli ktoś szuka odpowiedzi na pytanie o życie pozaziemskie to z pewnością otrzyma odpowiedź, którą uzna za wystarczającą. Pan Bóg spóżnia się jednak z odpowiedzią o pół godziny. Trzeba cierpliwie czekać na kolej.

So lip 09, 2011 21:36

Post Re: życie i śmierć
Polecam bardzo dobrą książkę W. Ian'a "Życie po śmierci".
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47597/zycie-po-smierci

So lip 09, 2011 22:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2