Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Krucjata Wyzwolenia Człowieka... 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Krucjata jest jednym z elementów założeń Nowego Człowieka , Nowej Kultury.. którą propaguje oazowy Ruch Światło-Życie ..
Jest to całkowite zrezygnowanie z alkoholu i nikotyny.
Cały czas zastanawiam się: nikotyna rozumiem szkodliwa jest, ale alkohol?
Alkohol często jest leczniczy, no już nie wspomnę o Cudzie w Kanie,kiedy to Pan Jezus przemienił wodę w MNÓSTWO LITRÓW WINA ;)
Skoro sam Jezus nie uważał tego za złe czemu Krucjata zakłada to jako szkodliwe dla społeczeństwa,skoro ma się szerzyć taką formę tworzenia Nowej Kultury- lepszej dla świata?
Krucjata to nie tylko nie przyjmowanie alkoholu,ale też nie propagowanie go, nie kupowanie go drugiemu człowiekowi,gdzieś nawet zetknęłam się z tym,że jeżeli gdzieś publicznie jesteś w towarzystwie i jest ALKOHOL to powinieneś się na to nie godzić i wyjść ze spotkania- ale to już jakieś herezje chyba są, plotki etc.

Co o tym myślicie? :roll:

Pn cze 22, 2009 20:07
Moderator

Co do leczniczego alkoholu - dozwolony. Tak samo np. w ciastach, cukierkach. Można też alkohol dla takich celów kupić. Np. spirytus do ciast, czy wino do przygotowania kurczaka w winie.

A ma to pomóc wyzwolić się z nałogu alkoholizmu. Ma pokazać w naszym społeczeństwie, tak bardzo przepojonym alkoholem, że bez niego można żyć, że można bez niego się bawić. Ma to być z jednej strony ślub z konkretną intencją, dzięki czemu nasze wyrzeczenie ma komuś pomóc, z drugiej strony nasze nie-picie ma być świadectwem dla innych, którzy tego często nawet nie potrafią zrozumieć, ale zawsze będą widzieć, że można inaczej. Że nie wszyscy tak czynią.

A z tym złamanie i grzechem, to chyba ja trafiłem na jakichś rygorystycznych informatorów, bo mi mówiono, że się grzeszy. Ale jak nie, to być może, że nie.

(J 8, 32b)

Pn cze 22, 2009 20:31
zbanowana na stałe

szumi z tym świadectwem to rozumiem, ale z tym,że to ma komuś pomóc to wątpie- to że Ty wyrzekasz sie picia to nie oznacza ,ze ktos nie bedzie pil. to jakies nieporozumienie

Pn cze 22, 2009 20:51
szumi z tym świadectwem to rozumiem, ale z tym,że to ma komuś pomóc to wątpie- to że Ty wyrzekasz sie picia to nie oznacza ,ze ktos nie bedzie pil. to jakies nieporozumienie
Julko, to działa, i to na dwu piętrach:
- na piętrze naturalnym - wystarczy jedna osoba niepijąca w gronie a reszta pije już zupełnie inaczej
- na piętrze ponadnaturalnym - jest to forma postu w intencji. A post ponoć jest bardzo silnym narzędziem duchowym

Pn cze 22, 2009 20:55
Moderator

Przypominam o czymś takim jak wymiana dóbr. To co ja czynię, ma wpływ na innych we wspólnocie (w Kościele) i odwrotnie. Moje zachowanie może pomagać, albo szkodzić.

(J 8, 32b)

Pn cze 22, 2009 21:11
zbanowana na stałe

- wystarczy jedna osoba niepijąca w gronie a reszta pije już zupełnie inaczej

to fakt, wtedy wszycy pijący zaczynają patrzeć na niepijącego jak na nienormalnego i innego

chyba do konca zycia tego forum nikt nie zrozumie ze EDYCJA postow jest potrzebna..

Poprawiłam posta, a potrzedniego usunęłam. Edycja nie jest konieczna. Wystarczy przed wysłaniem posta zobaczyć na podgląd. Tak trudno to zrobić? - Monika75

Pn cze 22, 2009 21:21
Pan Jezus owszem przemienił wodę w wino na weselu...

Czy jest ktoś kto pije tylko na weselach ?

Ludzie dają sobie butelki, czekoladki z alkoholem nie wiedząc, że może to spowodować u kogoś nawrót choroby...

Alkoholik to nie tylko pijaczek w brudnych ciuchach z czerwonym nosem...może zdziwilibyście, gdybyście się dowiedzieli się kto wkoło was jest alkoholikiem...

W książce "Jak feniks z butelki" jest historia alkoholiczki, która poszła do apteki po spirytus i już nie wróciła...bo poszła w tan...Wysłała ją tam córka, bo potrzebowała przemyć dziecku pępek... :shock:

Wt cze 23, 2009 19:35

A ja nie widzę sensu Krucjaty, nie widzę sensu podejmowania całkowitej abstynencji dla składania świadectwa dla pijących.
Alkohol pity z umiarem jest dla ludzi, ma też jakieś działanie zdrowotne, a odmowa wypicia lampki wina na ważnych uroczystościach jest niegrzeczna.
Świadectwo wśród pijącego towarzystwa można dawać przez umiar w piciu oraz że alkohol nie jest najważniejszy w tym spotkaniu.
Całkowita abstynencja, odmowa wypicia nawet kropli alkoholu uchodzi za dziwactwo, nienormalność a więc nie składa się przez to świadectwa.

Wt cze 23, 2009 19:57
zbanowana na stałe

a więc nie składa się przez to świadectwa.

świadectwo może i się składa, ale zamiast no właśnie -COŚ DAĆ
to przypinają Ci pinezke " o to ten nienormalny co niepije " tak jest wszedzie :roll:

Wt cze 23, 2009 20:41

Ja choć okazjonalnie piję, gdy spotykam ludzi, dla których alkohol ma duże znaczenie, mówię że jestem abstynentką, a to dlatego że nie lubię alkoholu. I nie przejmuję się co o mnie powiedzą, bo jesli są ludźmi na poziomie to to uszanują.
Może to jest świadectwo?

Wt cze 23, 2009 20:47
akacja napisał(a):
a więc nie składa się przez to świadectwa.

świadectwo może i się składa, ale zamiast no właśnie -COŚ DAĆ
to przypinają Ci pinezke " o to ten nienormalny co niepije " tak jest wszedzie :roll:

Julka- ja nie piję, odmawiam, kiedy ktoś częstuje i na ogół moja decyzja jest szanowana bez zbędnych uwag. Myślę, że ważny jest także sposób odmawiania.

A co do reszty- jem cukierki z alkoholem, ciasta nasączam rumem lub spirytusem, a znajomym przywożę z podróży lokalne wina :)

akacja- pogubiłam się- przejmujesz się opinią otocxenia, czy nie ...? I czy- wg tego, co sama piszesz- zachowujesz się "niegrzecznie" ? Skoro odmowa wypicia jest niegrzeczna, a Ty odmawiasz ....

Wt cze 23, 2009 21:07

akacja- pogubiłam się- przejmujesz się opinią otocxenia, czy nie ...? I czy- wg tego, co sama piszesz- zachowujesz się "niegrzecznie" ? Skoro odmowa wypicia jest niegrzeczna, a Ty odmawiasz ....

Nie przestrzegam rygorystycznie abstynencji. Ale postępuję według wyczucia sytuacji. Nie uważam za coś złego wypicia lampki wina podczas jakieś uroczystości. Zwłaszcza wtedy, gdy wyczuwam, że odmowa w towarzystwie byłaby niegrzeczna. Ale kończę tylko na tej jednej lampce wina i nic więcej. A gdy wyczuwam odpowiednią sytuację to nie piję wogóle.

Wt cze 23, 2009 21:16
Hmm- więc nie mów ludziom, że jesteś abstynentką, skoro nią nie jesteś ... to nie jest coś zależnego od sytuacji ... abstynentem się jest, albo nie.
Robienie czegoś pod ludzi "bo co powiedzą" ... dla mnie to jest antyświadectwo.

Wt cze 23, 2009 21:38

Hmm- więc nie mów ludziom, że jesteś abstynentką, skoro nią nie jesteś ...

Mówię zgodnie z prawdą dlaczego nie piję: jestem abstynentką, ale czasem okazjonalnie wypiję lampkę wina.

Gdy jest się na weselu nie wypada odmówić lampki szampana gdy wszyscy są wokół pary młodej.
Ale potem gdy jest impreza nie piję alkoholu wogóle, tylko coca colę.

baranek napisał(a):
Robienie czegoś pod ludzi "bo co powiedzą" ... dla mnie to jest antyświadectwo.

Antyświadectwo dawałabym rygorystycznie przestrzegając abstynencji. Dla przykładu: nie wypijając symbolicznej lampki szampana na czesć pary młodej odebrali by to jako ignorancję.[/quote]

Wt cze 23, 2009 21:49
no cóż- jak czytam niektóre opinie to nóż się w kieszeni otwiera...

chciałam nawet napisać świadectwo nt. alkoholu w moim życiu- ale widzę, że chyba to nie ma sensu...

Wt cze 23, 2009 22:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona