Czy ta modlitwa napewno jest bezpieczna???
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy ta modlitwa napewno jest bezpieczna???
Elbrus napisał(a): Soul33 napisał(a): Cytuj: (2) Przerywam przepływ wszelkich szatańskich dzieł Ten fragment brzmi niepokojąco. Nie wiem, po co to komu, jeśli może się zwrócić o pomoc do fachowca. W pełni się zgadzam z Elbrusem. Brzmi bardzo niepokojąco. Mam wrażenie że ślepy próbuje prowadzić niewidomego, zamiast poprosić o pomoc egzorcystę.
|
Śr lis 10, 2010 21:08 |
|
|
|
 |
terezjusz
|
dziwna jest ta modlitwa i niepokojaca moim zdaniem powinien sie o niej wypowiedziec egzorcysta
|
Cz lis 11, 2010 18:45 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Modlitwa o uwolnienie Panie, staję przed Tobą i wyznaję, że moi przodkowie mogli być zaangażowani w okultyzm, spirytyzm, czary i wszelkie sposoby szukania informacji z zakazanych źródeł.Panie, wybacz. W imię Jezusa i w mocy Ducha Świętego, zatrzymuję i używam Twojej władzy,którą mi dałeś jako napełnionemu Duchem Świętym chrześcijaninowi. Mając tę władzę przełamuję moc zła panującą nad moimi przodkami.Zdejmuję wszystkie klątwy, zaklęcia, czary, złe życzenia i pragnienia, voodoo, czarną magię i dziedziczne piętna - znane i nieznane. Staję przeciwko wszystkim satanistycznym ślubom, paktom, spirytystycznym więziom i duchowym połączeniom z siłami zła, i kładę kres przekazywaniu tych więzi poprzez moich przodków. Występuję przeciwko skutkom wszystkich więzi z astrologami, mediami, wróżkami i okultystycznymi jasnowidzami. Wyrzekam się wszelkich udziałów w seansach spirytystycznych i wróżbach, korzystania z kart Tarota, tablic do seansów spirytystycznych, astrologii i wszelkiego rodzaju gier okultystycznych. Wyrzekam się wszelkich sposobów, przez które szatan może mieć wpływ na mnie.Przerywam przepływ wszelkich szatańskich dzieł rozprzestrzeniających się przez moją rodzinę.Panie, proszę, oddal od moich przodków wszystkie skutki angażowania się w okultyzm. Odbieram szatanowi wszystkie obszary przekazane przez moich przodków i przekazuję je władaniu Jezusa Chrystusa. Panie, proszę Cię, wzbudź w moim rodzie świętych i pobożnych mężczyzn i kobiety - głęboko oddanych Twojej prawdzie.Na czerwono podkreśliłem nieczyste zwrócenie się do jakoby Boga. Nieczyste, bo, kim jest Pan do którego zwraca się modlący, skoro nie jest ani Jezusem, ani Duchem Świętym? Zwróćcie uwagę, że ani razu nie ma w modlitwie wezwania do Boga  ! Bóg w tej modlitwie - nie istnieje. W modlitwie o uwolnienie - to niebywałe. Na czarno podkreśliłem z kolei fragmenty w których modlący się "wciska" swojej rodzinie i rodowi okropne powiązania z szatanem i szatańskimi praktykami, ktore przecież wcale nie musiały mieć miejsca. Ponieważ myśl podąża za uwagą,a słowo ma moc sprawczą, wypowiadanie takich słów prowokuje szatana do działania wobec modlącej się osoby a nawet wobec jej rodziny i rodu, bo modlitwa wyraźnie tam kieruje. Jeśliby miała być taka modlitwa użyta, to wyłącznie w sytuacji, gdy RZECZYWIŚCIE w historii rodu odbywały się rzeczy o których mowa. Cała konstrukcja modlitwy powinna być jednak przebudowana nie w kierunku przywoływania tych strasznych czynów, lecz w kierunku uwalniania przodków od złych przywiązań i od szatana, który się podczepił pod ród. Nie znam się na praktykach egzorcystycznych, być może ta modlitwa jest skuteczna, gdy wypowiada ją egzorcysta w określonych przypadkach, choć mam wątpliwości. W żadnym wypadku nie polecałbym jej do prywatnego odmawiania  ! Osobiście używałem kiedyś modlitwę o uwolnienie, która jest zupełnie inaczej zbudowana. 1. Panie Boże Ojcze, odpuść tym wszystkim którzy mi: źle życzą, przeklinają, próbują mną zawładnąć, itd... Panie Boże Ojcze odpuść im wszystkim ... 2. Panie Boże Ojcze, odpuść im za mnie, tym wszystkim, którzy mi źle życzą, przeklinają, próbują mną zawładnąć itd... Panie Boże Ojcze, odpuść im za mnie ... 3. Panie Boże Ojcze, odpuść tym wszystkim, którym nie potrafię odpuścić, a którzy mi źle życzą, przeklinają, próbują mną zawładnąć itd... Panie Boże Ojcze, odpuść tym wszystkim, którym nie potrafię odpuścić ... 4. Panie Boże Ojcze, odpuść tym wszystkim, którym zapomniałem odpuścić, a którzy mnie przeklinają, źle życzą, próbują mną zawładnąć itd... Panie Boże Ojcze, odpuść tym wszystkim, którym zapomniałem odpuścić ... 5. Panie Boże Ojcze odpuść i mnie, że zapomniałem i nie potrafię odpuścić tym wszystkim, którzy mi źle życzą, przeklinają, próbują mną zawładnąć itd... Panie Boże Ojcze, odpuść i mnie za to, że zapomniałem i nie potrafię odpuścić ... 6. Panie Boże Ojcze, odpuść mnie za to, że sam przeciw sobie źle mówiłem, myślałem, czyniłem (wymieniamy co) ... Panie Boże Ojcze, odpuść mi ... 7. Panie Boże Ojcze, odpuść mnie to, że przeklinałem, źle życzyłem innym (wymieniamy to co się nam przypomni) ... Panie Boże Ojcze, odpuść mi ... 8. Panie Boże Ojcze, odpuść i mnie za to, że sam sobie nie potrafię odpuścić (wymieniam, co) ... Panie Boże Ojcze, odpuść i mnie to, że sam sobie nie potrafię odpuścić... 9. Panie Boże Ojcze, odpuść moim winowajcom i mnie w imię Syna Twojego Jezusa Chrystusa ... Panie Boże Ojcze, odpuść nam ... 10. Panie Boże Ojcze, odpuść mi i to, że myślą, mową, uczynkiem i zaniechaniem, świadomie i nieświadomie wystąpiłem przeciwko Tobie w Trójcy Świętej Jedyny Boże ... Panie Boże, odpuść mi ... Amen Ojcze Nasz ... (tyle razy, aż ustąpi to, co próbuje zniewolić...) Modlitwa ta wyraźnie wzywa Boga z Jego Imienia i nie przywołuje niczego, co niepotrzebne. Można ją stosować wobec siebie i innych osób w różnych przypadkach, kiedy czujemy, że coś dziwnego, złego krąży blisko ...
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz lis 11, 2010 21:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Powszechnie znana i nie budząca żadnych watpliwości jest Modlitwa Egzorcyzm Leona XIII do św. Michała. Ta modlitwa trąci praktyką Świątyni Świętych Dnia Ostatniego dokonujących chrztu swoich przodków.
|
Cz lis 11, 2010 22:11 |
|
 |
Elbrus
|
maly_kwiatek napisał(a): Na czerwono podkreśliłem nieczyste zwrócenie się do jakoby Boga. Nieczyste, bo, kim jest Pan do którego zwraca się modlący, skoro nie jest ani Jezusem, ani Duchem Świętym? Zwróćcie uwagę, że ani razu nie ma w modlitwie wezwania do Boga  ! Bóg w tej modlitwie - nie istnieje. Czyli twoim zdaniem zawsze wtedy, kiedy jest użyty zwrot 'Pan' bez odniesienia do konkretnej osoby boskiej, możemy się obawiać o tożsamość adresata naszych modlitw?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 11, 2010 22:13 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Ta modlitwa trąci praktyką Świątyni Świętych Dnia Ostatniego dokonujących chrztu swoich przodków. O Matko Boska, módl się za nami grzesznymi ... Czułem, ze to coś ... brrr... Elbrus, kiedy obok stoi szatan, zwracanie się w formie "Panie..." bez określenia kto jest tym Panem, powoduje, że oddajesz się w objęcia Pana Szatana... rozumiesz to?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz lis 11, 2010 22:15 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Ta modlitwa trąci praktyką Świątyni Świętych Dnia Ostatniego dokonujących chrztu swoich przodków. Świątynie Świętych Dnia Ostatnego są budynkami sakralnymi Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich. Mówimy o Kościołach z nurtu mormonizmu, żeby była jasność (nie wiem czy ten chrzest w imieniu zmarłych jest praktykowany we wszystkich odłamach). maly_kwiatek napisał(a): Elbrus, kiedy obok stoi szatan, zwracanie się w formie "Panie..." bez określenia kto jest tym Panem, powoduje, że oddajesz się w objęcia Pana Szatana... rozumiesz to? Czyli prawdę powiedziawszy w tej sytuacji mogło dojść do zwiedzenia szatańskiego: W Damaszku znajdował się pewien uczeń, imieniem Ananiasz. Ananiaszu! - przemówił do niego Pan w widzeniu. A on odrzekł: Jestem, Panie! A Pan do niego: Idź na ulicę Prostą i zapytaj w domu Judy o Szawła z Tarsu, bo właśnie się modli. /I ujrzał w widzeniu, jak człowiek imieniem Ananiasz wszedł i położył na nim ręce, aby przejrzał/. Panie - odpowiedział Ananiasz - słyszałem z wielu stron, jak dużo złego wyrządził ten człowiek świętym Twoim w Jerozolimie. I ma on także władzę od arcykapłanów więzić tutaj wszystkich, którzy wzywają Twego imienia. Idź - odpowiedział mu Pan - bo wybrałem sobie tego człowieka za narzędzie. On zaniesie imię moje do pogan i królów, i do synów Izraela. I pokażę mu, jak wiele będzie musiał wycierpieć dla mego imienia. (Dzieje 9:10-16, Biblia Tysiąclecia) Czy Szatan powołał Pawła? //bo że mógł być w pobliżu, tego nie możesz wykluczyć, zważywszy na wcześniejszy werset: // (1) Szaweł ciągle jeszcze siał grozę i dyszał żądzą zabijania uczniów Pańskich.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz lis 11, 2010 22:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czemu, ale po przeczytaniu ostatnich postów na myśl przyszło mi opowiadanie Anthonego de Mello o małej rybce.
Mała rybka pływa szukając oceanu. Zobaczyła duża rybe pyta się jej: powiiedz mi gdzie znajdę ocean? Na to duża ryba odpowiedziała:wszystko to co cię otacza jest oceanem. Na to mała rybka wydeła usta i powiedziała:to tutaj, to tylko woda, a ja szukam oceanu.
Dobrej nocy
|
Cz lis 11, 2010 22:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O tyle ważne są świątynie w tym Kościele, że wejście do świątyni uznawane są za wyróżnienie i tylko z upoważnienia władz kościelnych - właśnie głównie dla dokonania chrztów osób zmarłych, zawierania ślubów.
|
Cz lis 11, 2010 22:41 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Elbrus, ja wiem, że żartujesz. A skoro pytasz, to doprecyzuję. To jest tak: Jeśli masz wizję, widzenie to trzeba się wyraźnie zwracać do ukazującej się istoty z zapytaniem czy ona jest posłana od Boga Wszechmogącego, którego imię jest JAM JEST. Czy jest ta istota posłana przez Jezusa Chrystusa, Syna Bożego Jednorodzonego. Wyraźnie nazywać Boga w jakiego wierzysz, Boga w Trójcy Świętej Jedynego. Tak rozmawiała z Aniołem Maryja, zanim nie upewniła się, że jest On posłany przez Boga. Gdyby ów Anioł był szatanem, przy takich wezwaniach musiałby się ujawnić lub zająknąć. I dlatego się tak należy zachowywać, gdy w pobliżu jest szatan. Bo on lubi zwodzić i oszukiwać. Ananiasz znał widocznie Pana, który mu się ukazał i nie miał wątpliwości, dlatego nie pytał o szczegóły. Albo przekaz tekstowy, jaki mamy pomija to odpytywanie pojawiającej się istoty. Zwróćcie uwagę na to, o co modlą się wzmiankowaną modlitwą ludzie na adonai.pl: http://adonai.pl/modlitwy/?id=104&skad=140&action=Modlą się o uwolnienie męża od choroby a jednocześnie tą modlitwą, bezwiednie, przywołują całe zło, szczegółowo je nazywając, na siebie, męża i swoich przodków... brrr...
|
Cz lis 11, 2010 22:41 |
|
 |
jo_tka
|
Doprecyzuję. Mnie się nie podoba:
- Zatrzymywanie i używanie władzy - jakiej władzy? Kto mu jej udzielił? Jako chrześcijaninowi? W Kościele do przeprowadzenia egzorcyzmów trzeba mieć misję biskupa. Już nie mówiąc, że nie ma egzorcystów świeckich. Wszelka władza tego typu jest związana z Kościołem nie jednostką, nawet jeśli jednostka dokonuje egzorcyzmu.
- Co to znaczy: kładę kres przekazywaniu więzi [z siłami zła] poprzez moich przodków. Jakie znowu więzi się przekazują? Chodzi o pakty i klątwy, sięgające przez pokolenia? Poza wszystkim przypominam, że szatan nie ma władzy nad duszą człowieka. Nawet opętanego... Stanąć przeciw to znaczy żyć w łasce, żyć Eucharystią. Nie ma innej drogi. - Przerywam przepływ wszelkich szatańskich dzieł rozprzestrzeniających się przez moją rodzinę. Tzn. co? Od dziś mają nie doznawać pokus? Przestaną grzeszyć? Przestaną się namawiać do złego choćby w drobiazgach?
Jakieś to takie rozpięte między przecenieniem mocy zła a zdumiewającą siłą człowieka, co najmniej nie do końca uzasadnioną...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz lis 11, 2010 22:45 |
|
 |
Elbrus
|
maly_kwiatek napisał(a): Jeśli masz wizję, widzenie to trzeba się wyraźnie zwracać do ukazującej się istoty z zapytaniem czy ona jest posłana od Boga Wszechmogącego, którego imię jest JAM JEST. Czy jest ta istota posłana przez Jezusa Chrystusa, Syna Bożego Jednorodzonego. Wyraźnie nazywać Boga w jakiego wierzysz, Boga w Trójcy Świętej Jedynego. Tak rozmawiała z Aniołem Maryja, zanim nie upewniła się, że jest On posłany przez Boga. To jest nadinterpretacja (zupełnie nieuprawniona) tamtego fragmentu Ewangelii. Jeśli Maryja była pobożną Żydówką (jak twierdzą chrześcijanie, a szczególnie katolicy), to bez problemu powinna rozpoznać, kim jest 'Pan' w pozdrowieniu anielskim. Izrael miał jednego Pana, więc także i Maryja. maly_kwiatek napisał(a): Ananiasz znał widocznie Pana, który mu się ukazał i nie miał wątpliwości, dlatego nie pytał o szczegóły. Skoro był chrześcijaninem, to pewnie wiedział. maly_kwiatek napisał(a): Albo przekaz tekstowy, jaki mamy pomija to odpytywanie pojawiającej się istoty. Skoro przekaz tekstowy pomija takie rzeczy (według ciebie ważne), to ciekawe co jeszcze pominął...?
|
Cz lis 11, 2010 22:51 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Elbrus napisał(a): To jest nadinterpretacja (zupełnie nieuprawniona) tamtego fragmentu Ewangelii. Jeśli Maryja była pobożną Żydówką (jak twierdzą chrześcijanie, a szczególnie katolicy), to bez problemu powinna rozpoznać, kim jest 'Pan' w pozdrowieniu anielskim. Izrael miał jednego Pana, więc także i Maryja. Elbrus, nie myśl za Maryję. Ona się zmieszała na słowa Anioła. Dopiero obszerne wyjaśnienia, które następnie udzielił Anioł, przekonały Ją, że to Anioł od Boga jest. Cytuj: W szóstym miesiącu posłał Bóg anioła Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret, (27) do Dziewicy poślubionej mężowi, imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy było na imię Maryja. (28) Anioł wszedł do Niej i rzekł: Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą, <błogosławiona jesteś między niewiastami>. (29) Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co miałoby znaczyć to pozdrowienie. (30) Lecz anioł rzekł do Niej: Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. (31) Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus. (32) Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. (33) Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca. (34) Na to Maryja rzekła do anioła: Jakże się to stanie, skoro nie znam męża? (35) Anioł Jej odpowiedział: Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. (36) A oto również krewna Twoja, Elżbieta, poczęła w swej starości syna i jest już w szóstym miesiącu ta, która uchodzi za niepłodną. (37) Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego. (38) Na to rzekła Maryja: Oto Ja służebnica Pańska, niech Mi się stanie według twego słowa! Wtedy odszedł od Niej anioł. Pozostałe Twoje uwagi pozostawiam bez komentarza. Jot-ka, egzorcysta wypędza duchy i szatana zawsze w imię Jezusa Chrystusa i Jego Mocą. Nigdy swoją własną mocą, ani mocą biskupa, który go do tych czynności upoważnia. Dlatego tak ważne jest przy czynnościach i modlitwach uwalniających, by działać w imię Jezusa Chrystusa, Syna Bożego, Boga w Trójcy Świętej Jedynego. Nie może być żadnej, najmniejszej wątpliwości, że dzieje się coś nie w Jego Imię. I jeszcze jedno. Egzorcyzmy w Kościele są zastrzeżone dla osób duchownych, upoważnionych przez biskupów. To prawda. Nie zapominajmy jednak, że istnieje świat poza Kościołem, a w Kościele też dzieją się odstępstwa od przepisów. I bywa, że egzorcyzmami zajmują się duchowni innych wyznań, ludzie świeccy, czy szamani murzyńscy. W każdym przypadku należy rozumieć powagę sytuacji i uszanować to co się dzieje, bo Bóg jest Jeden, choć religii i wyznań wiele. Jeśli na adonai.pl znalazła się modlitwa z nie katolickiego Kościoła i to modlitwa o uwolnienie, to jest to dla mnie znak działania szatańskiego. Wszak tamten portal jest reklamowany jako katolicki, mało tego, szeroko z niego korzystają dzieci i młodzież.
|
Cz lis 11, 2010 23:20 |
|
 |
jo_tka
|
Kwiatku - bez wątpienia. Niemniej władza wypędzania złych duchów została udzielona Kościołowi jako takiemu. Nie w oderwaniu od Kościoła. Jeśli ktoś dokonuje egzorcyzmów, należy od niego wymagać, by miał misję od biskupa jako znak misji udzielonej przez Kościół.
Jeśli mówimy o innych wyznaniach, odpowiem krótko: po owocach ich poznacie. Jeśli owoce są dobre, jeśli ktoś faktycznie otrzymał taki charyzmat, to i tak jest on związany z darem, jakiego Bóg udzielił swojemu Kościołowi. Także poza jego widzialnymi strukturami.
Natomiast nie ma takich charyzmatów, które prowadzą do nieposłuszeństwa wobec biskupa. Jeśli Kościół wymaga dla posługi egzorcysty otrzymania misji, działanie wbrew tym zasadom delikatnie mówiąc podważa Boże pochodzenie daru.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt lis 12, 2010 10:01 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Uwalnianie od duchów i wypędzanie szatana to egzorcyzm i jest to czynność właściwa egzorcystom. Natomiast uwalnianie się od złych, niepotrzebnych przywiązań i wpływów jest praktyką każdego, kto dba o swój stan ducha, czystość i rozwój duchowy. Stąd pewne modlitwy o uwolnienie są podobne dla egzorcystów i dla zwykłych ludzi. Całkowitym nieporozumieniem, prowadzącym do szkód, jest moim zdaniem włożenie modlitwy nad którą dyskutujemy, do zestawu modlitw dla zwykłych ludzi i podanie tego w internecie. Ponieważ nie każdy chyba przeczytał podany wyzej link, wkleję o co ludzie modlą się na adonai.pl za pomocą tej modlitwy: Cytuj: Marek: 18.11.2009, 20:25 Panie Jezu, błagam uwolnij mego syna od ciągłych niepowodzeń, pozwól mu zdać egzamin. Któż jak Bóg. Daga: 16.11.2009, 17:07 Boże moj błagam Cię wyzwól mnie z sideł bulimii!Kochany Jezu dopomóż mi abym stała się wolna.Amen JADZIA: 13.11.2009, 22:51 BOŹE BŁOGOSŁAW I CHRON OD ZLYCH LUDZI . UWOLNIJ MOJEGO MĘŻA OD ZŁYCH MYŚLI I PROWADŻ GO DROGĄ PRAWDY I MIŁOŚCI , POKAŻ MU PIĘKNO ŻYCIA . NIGDY GO NIE OPUSZCZAJ. JADZIA: 13.11.2009, 22:51 BOŹE BŁOGOSŁAW I CHRON OD ZLYCH LUDZI . UWOLNIJ MOJEGO MĘŻA OD ZŁYCH MYŚLI I PROWADŻ GO DROGĄ PRAWDY I MIŁOŚCI , POKAŻ MU PIĘKNO ŻYCIA . NIGDY GO NIE OPUSZCZAJ. JADZIA: 13.11.2009, 22:28 BOŹE BŁOGOSŁAW I CHRON OD ZLYCH LUDZI . UWOLNIJ MOJEGO MĘŻA OD ZŁYCH MYŚLI I PROWADŻ GO DROGĄ PRAWDY I MIŁOŚCI , POKAŻ MU PIĘKNO ŻYCIA . NIGDY GO NIE OPUSZCZAJ. Pomijając, że jak ustaliliśmy, jest to modlitwa nie - katolicka, w dodatku brzmiąca nieczysto, to na pewno ma ona charakter "specjalistyczny", tylko dla egzorcysty i nie wolno jej polecać osobom zwykłym, pragnącym, by na przykład ktoś im bliski, wyzdrowiał.
|
Pt lis 12, 2010 10:46 |
|
|
|