Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Różnica polega na tym, Szumi, że za bardzo dosłownie, po ludzku rozumiesz zmartwychwstanie ciał. Bo skoro się tak na tym skupiać - to jak wytłumaczysz zmartwychwstanie ciał osób, nie wiem, spopielonych, spalonych, rozszarpanych? Nie zmartwychwstaną? Nie - zmartwychwstaną. Nie starajmy się Boga sprowadzić do swojego poziomu 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz gru 09, 2010 16:17 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Grób Ojca
No właśnie nie, Tomku. A o to, co się stanie z takimi ciałami już Ojcowie Kościoła pisali. Bodajże Ireneusz z Lyonu pisał chociażby o tym, czy uda się Bogu wskrzesić ciało, które już się rozłożyło i następnie drzewa 'zjadły' te elementy z ciała ludzkiego. Spokojnie, nie ograniczaj Bożych możliwości  Ja Tobie zaś radzę wyzbyć się myślenia o duszy i ciele jako czymś przeciwstawnym i o owym 'uciekaniu' duszy z ciała po śmierci.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz gru 09, 2010 22:16 |
|
 |
ToMu
|
Szumi - ja nie ograniczam. Bóg sobie z tym wszystkim poradzi - to ludzie czasami nie mogą, zastanawiając się zbyt głęboko. Właśnie o to chodzi - dla mnie w tym sprzeczności nie ma, bo to są sprawy, które nie muszą się w naszych małych móżdżkach mieścić, gdy rozumujemy na naszym poziomie odbierania świata.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt gru 10, 2010 15:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja Tobie zaś radzę wyzbyć się myślenia o duszy i ciele jako czymś przeciwstawnym i o owym 'uciekaniu' duszy z ciała po śmierci. A co zatem z sądem szczegółowym?
|
Pt gru 10, 2010 17:18 |
|
 |
szumi
Moderator
|
A co ma być? Oczywiście, że się odbywa.
Ja bym zapytał: Gdzie się odbywa? Bo jeśli gdzieś w zaświatach, to faktycznie dusza musi długo lecieć, zanim tam doleci....
Trzeba przestać myśleć lokalnie jeśli mówi się o duszy. Bo dusza nie zajmuje miejsca, czyli nie potrzebuje czasu na przemieszenie się, ale też być może nie musi się przemieszczać. Bo i po co? Ja sensu w ucieczce duszy nie widzę (jedynie spuściznę poplatońską, ale co ważne jest to spuścizna filozoficzna, a nie teologiczna).
Wiara Kościoła nie zajmuje się tym, gdzie jest ów sąd, czy dusza ucieka, czy nie ucieka. Tym zajmą się filozofowie. Tak jak to zrobił Platon, a za nim także wielu Ojców Kościoła (i późniejszych teologów).
Cały czas chcę przekazać jedną myśl: by przestać widzieć duszę jak 'duszka Kaspra', która jako mglista postać ulatuje od martwego ciała... To jest wyjątkowo płytkie. Choć obrazowo ciekawe.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 10, 2010 17:47 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Nie wiem, czy o mnie także Ci chodziło - ale mnie również o obrazek a'la Casper nie chodziło 
|
Wt gru 14, 2010 15:47 |
|
|
|