Najpiękniejsze/ulubione modlitwy
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Najpiękniejsze/ulubione modlitwy
Tą modlitwę gdzieś kiedyś znalazłem:
"Łagodny i dobry mój Aniele Stróżu, Któremu Pan Zastępów powierzył wszystko, Co przyjemne w życiu człowieka. Kiedy odwiedzasz moje sny Napełniasz je bogactwem i pięknem. Zwracam się dziś do Ciebie. Przynieś mi miłość, radość i harmonię. Naucz mnie odczytywać potrzeby serca mojego małżonka, Abym odnalazła w nim miłość prawdziwą i szczerą I umiała rozpoznać prawdziwe uczucie, Odróżniając je od chwilowej złości czy niechęci. Pomóż mi pięknie przeżywać małżeństwo, w którym jestem, Skoro połączył nas Bóg świętym sakramentem. Przynieś mi proszę, odwzajemnione uczucie Od wspaniałego człowieka, z którym razem Chcemy szczęśliwie iść przez życie I nawzajem dawać sobie najpiękniejsze doznania. Niech nasze wspólne przebywanie ze sobą Umacnia radość, miłość i wzajemne oddanie, Niech związek nasz będzie dla nas Oparciem, ukojeniem i inspiracją do życia. Niech nasza wzajemna miłość w chwilach trudnych zwycięża przeszkody. Spraw Aniele Stróżu, Opiekunie uczuć, Aby moja miłość wypełniła serce mojego małżonka, A jego nigdy nie wygasła i nieustannie się umacniała. Proszę trwaj , tej nocy,wraz z Aniołem Stróżem męża mego Na nieustannej adoracji Serca Jezusowego. Przynieście nam z Nieba szczęśliwy i spokojny sen, I osłońcie nas swoimi skrzydłami. Amen"
|
Pn lut 07, 2011 9:11 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Droga Krzyżowa, to dla mnie refleksyjna modlitwa Wielkopostna. Dzisiaj po porannej mszy św. odprawiłam wraz z wiernymi licznie przybyłymi do kościoła to nabożeństwo. Myślę, że Drogę Krzyżową można nazwać modlitwą.
|
Pt mar 11, 2011 16:57 |
|
 |
zielona
|
Ps 32, 6-8
(...) każdy wierny będzie się modlił do Ciebie w czasie potrzeby. Choćby nawet fale wód uderzały, jego nie dosięgną. Tyś dla mnie ucieczką: z ucisku mnie wyrwiesz, otoczysz mnie radościami ocalenia. «Pouczę cię i wskażę drogę, którą pójdziesz; umocnię moje spojrzenie na tobie.»
|
Pn kwi 04, 2011 22:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pan kieruje moimi krokami... powstrzymam swój pośpiech. Panu zawdzięczam chwile zadumy I obrazy ciszy, które kreśli przed moimi oczami – Abym mogła zachować pogodę ducha i podołać zadaniom – w spokoju moich myśli; Jego królestwo obdarza nas pokojem. Bo choć każdego dnia tylu sprawom stawiać mam czoło, Nie znam lęku, kiedy wiem, że Pan jest przy mnie. Jego trwanie ponad czas I znaczenie nad wszelkie miary, Utrzymują mnie w równowadze. Pan mnie wzmacnia i pokrzepia w toku moich zajęć, Gdy namaszcza mego ducha ciszą i spokojem. Wypełnia się czara mojej radości – Harmonia i obfite plony Stają się owocem mego czasu. Będę więc odbywać swą wędrówkę w pokoju mego Pana I na zawsze mieszkać w błękitnych sklepieniach Jego domu.
japońska wersja Psalmu 23 w: Kathryn Spink, W ciszy serca, Warszawa 1988
|
Pn kwi 04, 2011 23:57 |
|
 |
Zodiac
|
Panie, chciałbym być z tych, którzy narazają zycie Panie, Kŧóryś narodizł się w podróży A zmarłeś jak złoczyńca, Któryś przebył bez grosza Wszystkie drogi, drogi wygnańców i pielgrzymów, I wędrownych kazndodziejów, Wyrwij mnie z mojego egozimu i wyfody, Żebym, naznaczony Twoim Krzyżem, nie bał się życia twardego I narażonego na niebezpieczeństwa. Panie mój, oprócz wszystkich przygód Bardziej lub mniej ryzykownych Oprócz wsyztskich niebezpieczęństw życia aktywnego Oprócz wszelkiego bohaterstwa na pokaz, Uczyń mnie gotowym na piękną przygodę, do której mnie wzywasz, Inni mogą być spokoni, Tyś mi powiedział, że jestem szalony. Inni wierzą w porządek, Tyś mi powiedział, zeby wierzyć w miłość. Inni myślą, ze trzeba posiadać, Tyś mi powiedział, żeby dawać. Inni się osiedlają, Tyś mi powiedział, żebym szedł i był gotów Na radość i cierpienie Na porażki i na zwycięstwa. Żebym nie pokładał ufności w sobie, ale w Tobie, Żebym czynił po chrześcijańsku, nie troszcząc się o konsekwencje, I ostatecznie narażał życie Licząc na Twoją miłość
|
Śr kwi 20, 2011 18:54 |
|
|
|
 |
keram
|
Widzę tu jakieś nieporozumienie.Modlitwa to jest rozmowa z Bogiem wypływająca z serca i duszy człowieka.Czy wyobrażacie sobie sytuację że stajesz przed Bogiem i zamiast rozmawiać z Nim to wyciagasz różaniec i lecisz dookoła to samo im więcej to Ciebie wysłucha albo czytasz Panu Bogu brewiarz.Bóg s tworzył człowieka na swoje podobieństwo a więc człowiek myślący i rozumny> Czy męzowie ST rozmawiali z Bogiem przez brewiarz albo rózaniec.On potrzebuje szczerej rozmowy,otwartej duszy,czystego serca, podobieństwo o Faryzeuszu i Celniku ew. Łuk.18.9-14 do Świątyni przyszło ich dwóch i się modlili jedną modlitwę Bóg wysłuchał i nie był to różaniec ani brewiaż. Celnik był dużo wiekszym grzesznikiem niż faryzeusz znający Boże prawo i Tore a jednak Bóg wysłuchał celnika. DlACZEGO?
|
Cz kwi 21, 2011 17:08 |
|
 |
jo_tka
|
A nigdy nie zdarzało Ci się do kogoś ukochanego mówić cudzym wierszem?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt kwi 22, 2011 9:07 |
|
 |
merkaba
|
Początki jego sięgają pierwszych wieków Kościoła. Matka Boża obiecała Św. Gertrudzie i Św. Mechtyldzie, że ustrzeże od grzechu śmiertelnego w danym dniu każdego, kto odmówi tę modlitwę w tym dniu rano i wieczorem: Nabożeństwo Trzech "Zdrowaś Maryjo..."
Dziękujemy Ci Trójco Przenajświętsza za potęgę udzieloną Najświętszej Maryi Pannie. Zdrowaś Maryjo.....
Dziękujemy Ci Trójco Przenajświętsza za mądrość udzieloną Najświętszej Maryi Pannie. Zdrowaś Maryjo.....
Dziękujemy Ci Trójco Przenajświętsza za słodycz i miłosierdzie udzielone Najświętszej Maryi Pannie. Zdrowaś Maryjo.....
POCZĄTEK TEGO NABOŻEŃSTWA
Nabożeństwo to sięga początków Kościoła. Wielu wiernych żyjących współcześnie z Apostołami już znało to nabożeństwo. Świątobliwa Maria z Agredy, zaszczycona wielu widzeniami,opowiada, iż kiedy po zaśnięciu Najświętszej Panny św. Piotr i św. Jan weszli do izdebki, w której spoczywało Jej dziewicze ciało; ujrzeli wielką światłość, jaka je otaczała, i usłyszeli muzykę niebiańską Aniołów. Aniołowie śpiewali Zdrowaś Maryjo, łaski pełna, Pan z Tobą, a inni odpowiadali po kążdym Zdrowaś: Dziewico, przed poczęciem Boga, Dziewico, w czasie Bożego Poczęcia, Dziewico, po Poczęciu Boga.
"Odtąd - pisze dalej Maria z Agredo - wielu wiernych w tenże sposób wychwalało Przeczystą Dziewicę i od tych czasów nabożeństwo to przeszło drogą tradycji do nas, którzy je znamy, a Kościół św. je potwierdził.
Możnaby nawet powiedzieć, że pobożny ten zwyczaj odmawiania trzech Zdrowaś Maryjo i pod względem swego uzasadnienia i pod względem swego przedmiotu pochodzi od samej Trójcy Przenajświętszej.
Pobożna praktyka odmawiania, trzech Zdrowaś Maryjo, była jedną z najstarszych w Kościele i sięgała czasów apostolskich. W średniowieczu - pisze O. Piel de Churcheville, marysta - wielu Świętych znało praktykę trzech Zdrowaś Maryjo. Św. Bruno zaprowadził u Kartuzów zwyczaj odmawiania, ich codziennie przed Jutrznią. W innych klasztorach odmawiano je przed i po oficjum odprawianym w nocy, i to boso, leżąc krzyżem lub przynajmniej postaci schylonej. Zwyczaj ten był zachowany również w dawnych klasztorach w Galii.
Trzy Zdrowaś Maryjo były, już bardzo rozpowszechnione kiedy Najświętsza Panna w swej dobroci pełnej miłosierdzia dla nas objawiła je św. Mechtyldzie. Kiedy św. Mechtylda prosiła chwalebną Dziewicę o obecność Jej w godzinie śmierci, odpowiedziała: "Uczynię to z pewnością, ale chcę, byś odmawiała codziennie trzy Zdrowaś Maryjo.
Ponieważ Bóg - Ojciec w hojności swej najwyższej Potęgi wyniósł duszę moją na tron chwały niezrównanej, tak że po Bogu jestem najpotężniejszą na niebie i na ziemi, przeto w pierwszym pozdrowieniu błagać będziesz, ażebym była obecną przy tobie w godzinę śmierci, by cię wzmocnić i oddalić od ciebie wszelkę moc nieprzyjacielską.
Ponieważ Syn Boży ozdobił mnie w sposób cudowny ze skarbów swej niezmierzonej mądrości wiedzą i rozumem, i napełnił mnie tak tymi darami, że mam znajomość tajemnic, Trójcy Błogosławionej w wyższym stopniu, niż wszyscy święci razem i podobnie jak słońce błyszczące oświecam całe niebo jasnością, jaką mnie upiększył, - przeto w drugim pozdrowieniu błagać mnie będziesz, ażebym była obecną przy tobie w godzinę śmierci, by napełnić twoją duszę światłem wiary i prawdziwej mądrości, by wiara twoja nie była zaćmioną ciemnośćiami niewiadomości i błędu.
Ponieważ zaś Duch Święty przepełnił mnie słodyczą swej miłości i uczynił mnie tak miłości godną i miłującą, że po Bogu jestem najsłodszą i najmiłosierniejszą, przeto mówiąc trzecie Zdrowaś Maryjo błagać będziesz, żebym ci pomogła w godzinę śmierci, napełniając twą duszę taką słodyczą miłości Bożej, która by ci całę karę i gorycz śmierci złagodziła".
Oto objawienie w przedmiocie trzech Zdrowaś Maryjo uczynione przez Królową Niebios z obietnicą dobrej śmierci dla tych, którzy tej praktyce będą codziennie wierni.
Św. Gertruda która również znała praktykę trzech Zdrowaś Maryjo, miała także kilka objawień, odnoszących się do trzech wielkich przywilejów Maryi Niepokalanej: Potęgi, Mądrości i Miłosierdzia, które przez trzy Zdrowaś Maryjo czcimy, zgodnie z objawieniem św. Mechtyldy.
|
Pt kwi 22, 2011 9:48 |
|
 |
keram
|
Czy spotkałaś ludzi którzy przez rok chodzenia ze soba i miłości do siebie ,mówią nie swoimi słowami ale cytują cudze wiersze. Czy możesz poznać drugą osobe przez wiersze kogos innego.
|
Śr maja 04, 2011 21:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli nie masz zamiaru wstawić tutaj swojej ulubionej modlitwy to po co innych zniechęcasz . Jak zwykle protestanckie bla ,bla ,bla . Ty nawet nie możesz odmówić modlitwy ojcze nasz , bo ta modlitwa cię razi . Poprzez przypowieści poznajemy Królestwo Boga , poprzez psalmy poznajemy wielkość i dobroć Boga . To św paweł mówił że powinniśmy wielbić Boga między innymi i poprzez psalmy . Chyba że jesteś lepszy od św pawła i to ty właśnie wiesz jak powinno się wielbić Boga . Dlatego nie zabraniaj innym jeżeli sam nie potrafisz . 
|
Pn maja 16, 2011 12:10 |
|
 |
Elbrus
|
tajfun napisał(a): To św paweł mówił że powinniśmy wielbić Boga między innymi i poprzez psalmy . Nigdzie Paweł tak nie twierdził. przemawiając do siebie wzajemnie w psalmach i hymnach, i pieśniach pełnych ducha, śpiewając i wysławiając Pana w waszych sercach.(Efezjan 5:19) Słowo Chrystusa niech w was przebywa z /całym swym/ bogactwem: z wszelką mądrością nauczajcie i napominajcie samych siebie przez psalmy, hymny, pieśni pełne ducha, pod wpływem łaski śpiewając Bogu w waszych sercach. (Kolosan 3:16) Wskazał, że chrześcijanie przez psalmy i hymny powinni napominać i nauczać siebie nawzajem.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn maja 16, 2011 12:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atryda napisał(a): Alus napisał(a): Koronka do Miłosierdzia Bożego i Różaniec  Zasłyszane  , że to to jest najcięższa artyleria i jak się "nią" obłoży jakiś punkt (intencję) z odpowiednią postawą serca, to zawsze działa. A to już podejście fetyszyzujące, wręcz magiczne Rozumiem, ze chodzi o gotowca. Głosuję na klasykę klasyki : Modlitwę Pańską (w tłumaczeniu "i nie dopuść do nas pokus")
|
Pn maja 16, 2011 12:22 |
|
 |
atryda
|
Nie mogę się z tym zgodzić bo co w takim wypadku z modlitwami typu nowenny, np Pompejańska, a co w takim wypadku z Modlitwami Św. Brygidy, a czy praktyka Pierwszych Piątków też jest magicznym podejściem?
|
Wt maja 17, 2011 20:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli ktoś nie uznaje modlitwy tak zwanego gotowca (pomimo że moze to być modlitwa w formie psalmu napisana przez natchnionego Duchem Dawida ) to dla niego nie istnieje coś takiego jak nowenny , różaniec czy pierwsze piątki - dla teakiego człowieka to jest śmieszna rzecz , którą może pominąć lub wyśmiać . 
|
Śr maja 18, 2011 7:45 |
|
 |
jo_tka
|
Jeśli nie uznaje "gotowca" to nie uznaje i "Ojcze nasz"...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr maja 18, 2011 12:54 |
|
|
|