Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 6:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

Post Re: Droga Neokatechumenalna
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR/kongregacje/kkultu/redemptionis_sacramentum_25032004.html
http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/26/1.htm
http://www.kkbids.episkopat.pl/wprowadzeniedoksiag/owmr/wstep.htm
http://archidiecezja.lodz.pl/prawo.html

i nie musisz odpowiadać, to nie ma znaczenia

Pn kwi 04, 2011 22:08

Cawilian napisał(a):

deszczblask napisał(a):
Poza tym nieprzestrzeganie tego zakazu jest nieprzestrzeganiem Statutu Drogi Neokatechumenalnej
Tutaj w ogóle nie ma konkretnego przepisu.

Konkretny przepis jest.
Statut Drogi Neokatechumenalnej Art.13 par.3:
Cytuj:
Eucharystia w małych wspólnotach celebrowana jest według zatwierdzonych ksiąg liturgicz-nych Rytu Rzymskiego

na wszelki wypadek dla Ciebie linkhttp://www.camminoneocatecumenale.it/public/file/pl_Statut_2008-05-11.pdf
Zatwierdzoną księgą Rytu Rzymskiego jest Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego. Nieprzestrzeganie OWMR jest nieprzestrzeganiem Statutu.

Pn kwi 04, 2011 22:18

Cawilian napisał(a):
Bardzo ładnie wypunktowane, choć jeszcze można by dodać to i owo z KKK.

O to proszę bardzo o dodanie, śmiało - może być nawet bez linku.

Cawilian napisał(a):
Ciekawi mnie, czy masz na myśli cały Neokatechumenat, czy wyłącznie wspólnoty, które owych przepisów nie dochowują, czy też konkretnie ich kapłanów, którzy przymykają oko na ustrojony stół, choć właściwie nie powinni?

Chętnie odpowiem Ci na to pytanie, pod warunkiem że podasz mi jaki dokument zezwala Drodze Neokatechumenalnej na tzw. "echo Słowa" na każdej Eucharystii. Oczywiście poproszę o link.

Pn kwi 04, 2011 22:28

Tak się zastanawiam.... Chodzi Wam o dojście do Prawdy, czy o udowodnienie swoich racji za wszelką cenę?

Pn kwi 04, 2011 22:41
Cytuj:
Konkretny przepis jest.
Statut Drogi Neokatechumenalnej Art.13 par.3 [...]na wszelki wypadek dla Ciebie link http://www.camminoneocatecumenale.it/public/file/pl_Statut_2008-05-11.pdf
Teraz jest tak jak trzeba i z radością odpowiadam: NIE dekorujemy ołtarza kwiatami podczas Wielkiego Postu. Nasz proboszcz, poza tym sędzia Warszawskiego Sądu Metropolitalnego, nie dopuściłby do takich uchybień :-D

Cytuj:
Cawilian napisał(a):
Ciekawi mnie, czy masz na myśli cały Neokatechumenat, czy wyłącznie wspólnoty, które owych przepisów nie dochowują, czy też konkretnie ich kapłanów, którzy przymykają oko na ustrojony stół, choć właściwie nie powinni?
Chętnie odpowiem Ci na to pytanie, pod warunkiem że podasz mi jaki dokument zezwala Drodze Neokatechumenalnej na tzw. "echo Słowa" na każdej Eucharystii. Oczywiście poproszę o link.
W trakcie liturgii Eucharystii nie wygłasza się echa Słowa.

saxon napisał(a):
Tak się zastanawiam.... Chodzi Wam o dojście do Prawdy, czy o udowodnienie swoich racji za wszelką cenę?
Mnie, ponieważ jestem upierdliwcem, chodziło przede wszystkim o zmuszenie przedpiścy do podania źródeł. Aha i jeszcze o ściągnięcie na siebie ciężaru dyskusji, zgodnie z zaleceniem "Jedni drugich brzemiona noście" [Gal. 6,2]. Co, jak widzę, udało mi się w 100%.

Pn kwi 04, 2011 23:47

Cawilian napisał(a):
Teraz jest tak jak trzeba i z radością odpowiadam: NIE dekorujemy ołtarza kwiatami podczas Wielkiego Postu. Nasz proboszcz, poza tym sędzia Warszawskiego Sądu Metropolitalnego, nie dopuściłby do takich uchybień :-D

W trakcie liturgii Eucharystii nie wygłasza się echa Słowa.

Wielką radość sprawił mi Twój post.
Dziękuję za ten wpis.
Zdjąłeś brzemię, ale ze mnie. Teraz spokojnie będę - jeśli w ogóle będzie potrzeba - odwoływał się do Twojego głosu.

Wt kwi 05, 2011 6:31

Cawilian napisał(a):
. Nasz proboszcz, poza tym sędzia Warszawskiego Sądu Metropolitalnego, nie dopuściłby do takich uchybień :-D

Jeszcze jedno pytanie Cawilianie. Czy używacie śpiewnika Drogi Neokatechumenalnej w przypadku śpiewanych części stałych Mszy? A może jest nowe, zmienione, wydanie śpiewnika (ja dysponuję śpiewnikiem z datą wydania: Pascha 2006)

Wt kwi 05, 2011 11:54
deszczblask napisał(a):
Cawilian napisał(a):
. Nasz proboszcz, poza tym sędzia Warszawskiego Sądu Metropolitalnego, nie dopuściłby do takich uchybień :-D

Jeszcze jedno pytanie Cawilianie. Czy używacie śpiewnika Drogi Neokatechumenalnej w przypadku śpiewanych części stałych Mszy? A może jest nowe, zmienione, wydanie śpiewnika (ja dysponuję śpiewnikiem z datą wydania: Pascha 2006)
Oj, nie jestem kantorem. Jutro rano się zapytam, jak tylko będę dostatecznie przytomny... Jutrznię mamy o 5:30 :-(

Wt kwi 05, 2011 13:05
jeżeli jesteś w neokatechumenacie i jeżeli głosicie wszyscy takie poglądy jak ty to obawiam się że reprezentujecie typowy obraz , ale już nie sekty tylko totalnego zawrócenia nauk Jezusa Chrystusa i co za tym idzie kk .
odnoszę się do twoich wypowiedzi w temacie wybaczenia i mantry . :(

Cz kwi 07, 2011 7:15

tajfun napisał(a):
jeżeli jesteś w neokatechumenacie i jeżeli głosicie wszyscy takie poglądy jak ty to obawiam się że reprezentujecie typowy obraz , ale już nie sekty tylko totalnego zawrócenia nauk Jezusa Chrystusa i co za tym idzie kk .
odnoszę się do twoich wypowiedzi w temacie wybaczenia i mantry . :(

Fajnie, wypowiedź z dwoma "jeżeli" - a zatem zero pewników co do poglądów jednej osoby, same przypuszczenia, ale już "obawa" co do poglądów DN jako całości.

Może by tak najpierw zastanowić się nad sensem wypowiedzi? Co ona wnosi do dyskusji o tym co "reprezentuje" cała Droga Neokatechumenalna?

Bo stosujesz taką metodę jak przeciwnicy np. Radia Maryja, którzy po wypowiedzi jednego słuchacza określają całe Radio jako antysemickie.

Cz kwi 07, 2011 8:53
tira ,para , poczytaj temat - jak wybaczać - pogadamy .odnośnie wypowiedzi caviliana . może się mylę ale też mam zdanie jak biedronek . ;)

Cz kwi 07, 2011 10:49

tajfun napisał(a):
tira ,para , poczytaj temat - jak wybaczać - pogadamy .odnośnie wypowiedzi caviliana . może się mylę ale też mam zdanie jak biedronek . ;)

Tia... tyle, że z wypowiedzi Caviliana robisz poglądy Drogi Neokatechumenalnej.
Mój post, jeśli go przeczytasz do końca, nie dotyczy tego czy Cavilian ma rację, czy nie, czy pisze dobrze, czy nie, ale tego, że Ty na podstawie jego wypowiedzi wyciągasz uogólnione wnioski co do poglądów wszystkich ludzi będących na Drodze.

Cytuj:
jeżeli jesteś w neokatechumenacie i jeżeli głosicie wszyscy takie poglądy jak ty to obawiam się że reprezentujecie typowy obraz , ale już nie sekty tylko totalnego zawrócenia nauk Jezusa Chrystusa i co za tym idzie kk

A to - wybacz - jest jednak zasadnicza różnica.

Cz kwi 07, 2011 10:59
tylko że powinno cię zainteresować co mówi o tej drodze człowiek , który ma pewne określone poglądy . i to jest niedobre .
ktoś mówi że jest w dn a mówi co mówi to jakie mogę odnieść wrażenie . ;-)

Cz kwi 07, 2011 11:37
Cawilian napisał(a):
Oj, nie jestem kantorem. Jutro rano się zapytam, jak tylko będę dostatecznie przytomny... Jutrznię mamy o 5:30 :-([/quote]
Nasz śpiewnik pochodzi z 2006 roku. Chodzą słuchy, że na dniach ma się pojawić nowe wydanie, ale na razie oficjalnie nikt nic o tym nie mówi.

Cz kwi 07, 2011 12:05
Mikael napisał(a):
Tia... tyle, że z wypowiedzi Caviliana robisz poglądy Drogi Neokatechumenalnej.
Mój post, jeśli go przeczytasz do końca, nie dotyczy tego czy Cavilian ma rację, czy nie, czy pisze dobrze, czy nie, ale tego, że Ty na podstawie jego wypowiedzi wyciągasz uogólnione wnioski co do poglądów wszystkich ludzi będących na Drodze.

Tak jest. Nie jestem reprezentantem Drogi Neokatechumenalnej. Nie jestem katechistą, ani odpowiedzialnym, ani żadnym jakimkolwiek funkcyjnym wybranym przez współbraci do przekazywania doktryny Neokatechumenatu.

Zresztą, nie robi się tego na forach.

Na podstawie moich poglądów, a także tego, w jak nieporadny sposób są umotywowane, możecie sami się zorientować, że przede mną jeszcze długa droga nawrócenia. Ponadto, byłoby z mojej strony naprawdę szczytem arogancji, przeświadczenie, że w tak krótkim czasie i szybciej, zdołam przekazać cały ogrom nauki, którym obdarzali mnie katechiści przez te wszystkie lata, jakie spędziłem na Drodze.

Cz kwi 07, 2011 12:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 119  Następna strona