Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

To idź na katechezy otwierające Drogę, pozatym zawsze możesz iść na Eucharystie w sobotę i nie rób z siebie takiego męczennika!

Śr lis 23, 2005 13:45
Zobacz profil YIM

Mam nadzieję, że czytałeś: Dekret Papieskiej Rady do Spraw Świeckich, Komunikat Papieskiej Rady ds. Świeckich, List Jana Pawła II “Ogniqualvolta" o uznaniu Drogi Neokatechumenalnej (30.08.1990). Jak nie to odsyłam do http://www.camminoneocatecumenale.it/pl/statuti.htm

Śr lis 23, 2005 13:54
Zobacz profil YIM

Nie ma zamiaru iść na te katechezy, nie mam zamiaru wstępować do Drogi, zbyt dużo drogowców znam.

A na Eucharystię sobotnią... bardzo chętnie, tylko że w znajmomym kościele jest coś około 10 grup, a żadnej informacji - kiedy i gdzie jest odprawiana ichnia Msza św. To samo w pozostałych toruńskich, gdzie wiem, ze jest Droga. A znani mi cżłonkowie Drogi nie chcą tego ujawnić, bo "nie jestem na Drodze i mógłbym się zgorszyć znakami". Stąd zawsze się zastanawiam - co oni tam wyprawiają, że ja mogę sie zgorszyć??

Śr lis 23, 2005 13:55

Mam nadzieję, że czytałeś: Dekret Papieskiej Rady do Spraw Świeckich, Komunikat Papieskiej Rady ds. Świeckich, List Jana Pawła II “Ogniqualvolta" o uznaniu Drogi Neokatechumenalnej (30.08.1990). Jak nie to odsyłam do http://www.camminoneocatecumenale.it/pl/statuti.htm
Tak, czytałem. I co z tego? Czy gdzieś napisałem, że istnienie Drogi jest przeciw papieżowi?? Czy gdzieś w tym Statucie jest napisane, że ustanawia się zakaz przyjścia osób spoza Drogi na Mszę św. drogową ?? Czy gdzieś w tym statucie są zaklepane rzeczy, do których burzą się inni katolicy w tym wątku?? NIE, i jeszcze raz zauważ - nie!! Jest owszem, enigmatyczne "dyrektorium katechetyczne", w którym jakoby tomiało sie znajdować. Ale owo "dyrektorium" nie jest powszechnie dostępne... chyba, że służysz linkiem do niego, to ja bardzo chętnie się z nim zapoznam.

Śr lis 23, 2005 13:59

Ja też znam wielu "drogowców" i co? A może problem jest w Tobie a nie w neo?

Śr lis 23, 2005 14:03
Zobacz profil YIM

Gdybyś choć trochę zajął się liturgiką i zagadnieniem samej Liturgii zrozumiałbyś, że jesteś w błędzie. Ale nic na siłę.

Śr lis 23, 2005 14:08
Zobacz profil YIM

Ja też znam wielu "drogowców" i co? A może problem jest w Tobie a nie w neo?
Zapewne we mnie.

Przyjmowania Pana Jezusa w Komunii św. w pozycji "siedząc" po prostu nie akceptuję. Co do innych wątków liturgicznych również jestem "obrzydłym tradycjonalistą".

Nie akceptuję też odmowy przyjechania do rodziców na Wielkanoc, bo "grupa w tym czasie ma..."

A jest to w tych przypadkach niewątpliwy wpływ Drogi. Owszem, znam tez wspaniałe osoby na Drodze - ale nie znam wątku przyczynowo-skutkowego - czy to, że są "w porządku", zawdzieczają Drodze, czy jest to niezależne??

Zatem wszystkie te rzeczy leżą we mnie - bo to ja tego nie akceptuję :)

Pozdrawiam i postaram się wstrzymać od dyskusji, aby drogowców i ich zwolenników nie obrażać swoją osobą.

Śr lis 23, 2005 14:12

Przyjmowania Pana Jezusa w Komunii św. w pozycji "siedząc" po prostu nie akceptuję. Co do innych wątków liturgicznych również jestem "obrzydłym tradycjonalistą".

Jakbyś był obrzydłym tradycjonalistą to byś wiedział, że pierwszym sposobem przyjmowania Ciała Chrystusa było przyjmowanie na rękę a nie bezpośrednio do ust!!! Pozatym sposób "na rękę" jest jak najbardziej godny i
nie jest profanacją!!! Gorszą profanacją jest przyjmowac komunię w grzechu ciężkim!

Śr lis 23, 2005 14:17
Zobacz profil YIM

Jakbyś był obrzydłym tradycjonalistą to byś wiedział, że pierwszym sposobem przyjmowania Ciała Chrystusa było przyjmowanie na rękę a nie bezpośrednio do ust!!! Pozatym sposób "na rękę" jest jak najbardziej godny i
nie jest profanacją!!!

Zależy jak "na rękę". Dawny sposób i obecny różnią się w szczegółach. W szczegółach, ale o wyraźnej jak dla mnie wymowie teologicznej. A nie widze, żeby ludzie przyjmowali "na rekę" wg starych, tradycyjnych zasad.

No, ale wprowadzono pozwolenie, bez - przynajmniej u nas - katechezy dla ludzi, o której jest chyba mowa w pozwoleniu na przyjmowanie "do ręki".

Cytuj:
Gorszą profanacją jest przyjmowac komunię w grzechu ciężkim!
A temu nie zaprzeczałem i nie zaprzeczam.

Śr lis 23, 2005 14:31

Hm Episkopat Polski w zeszłym roku wydał ogólne (czyli na cały kraj) zezwolenie na przyjmowanie komunii na rękę. Jeżeli więc wyciągniesz rękę do komunii kazdy kapłan ma obowiązek Ci ją udzielić! A jeżeli chodzi o różnice w przyjmowaniu dziś a kiedyś to we wczesnym chrześcijaństwie można było komunię zaniść do własnego domu!!! Hehe. Nie wolno się gorszyć bo gorszy się zawsze gorszy. Tak samo jest z pozycją klęczącą podczas Eucharystii właściwie nie musi się klęczeć, bo msza nie jest "nabożeństwem" pokutnym. Pozycja stojąca podczas Mszy jest najwłaściwszą postawą!!! Pozdrwiam, zmykam na wykład z Eklezjologii.

Śr lis 23, 2005 14:41
Zobacz profil YIM

Hm Episkopat Polski w zeszłym roku wydał ogólne (czyli na cały kraj) zezwolenie na przyjmowanie komunii na rękę. Jeżeli więc wyciągniesz rękę do komunii kazdy kapłan ma obowiązek Ci ją udzielić!

Akurat! Czytałeś?? Są warunki, kiedy kapłan może odmówić udzielenia Komunii św. na rękę.

Śr lis 23, 2005 15:03

To oczywiste, że może odmwić w kilku wypadkach np. nawet jak masz brudne ręce... spoko nie ma się co zapędzać w nieistotne szczegóły. Zobacz: Żołnierze rzymscy klękali przed Jezusem ale wcale mu nie hołdowali ale go lali i szydzili.

Śr lis 23, 2005 22:11
Zobacz profil YIM

Jak pisałem już (ale dośc dawno), nie wstąpiłem do neo pod wpływem rozmów z ludźmi którzy są/byli w jakiś ich wspólnotach. Zaznaczam, podjąłęm taką decyzję po przejściu całego cyklu katechez.

Pytanie, tak na rozsądek: jaki jest sens tworzenia 5 wspólnoty w parafii, gdzie nie ma już kto odprawiać dla pozostałych czterech (bo każda zaczyna się awanturować, jak każą im być na mszy we dwie, a już - broń Boże - pójść do kościoła...) :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lis 24, 2005 7:59
Zobacz profil WWW

Czy "klękanie" w obecnej myśli liturgicznej stosuje się tylko w przypadku pokuty i wyszydzania??

Dawno temu byłem uczony, że to też wyraz poddania się, oraz adoracji i najgłębszej czci. Czy to już nie obowiązuje? Pytam serio, bo nie studiuję teologii i może się coś zmieniło, skoro "stanie jest najwłaściwszą postawą".

Cz lis 24, 2005 10:32

Pytanie, tak na rozsądek: jaki jest sens tworzenia 5 wspólnoty w parafii, gdzie nie ma już kto odprawiać dla pozostałych czterech (bo każda zaczyna się awanturować, jak każą im być na mszy we dwie, a już - broń Boże - pójść do kościoła...) :?:
Kogo się pytasz?? To pytanie winno być skierowane do Twojego katechety drogowego. U nas 2 lata temu było 9 wspólnot, teraz nie wiem ile. Z tego co wiem, 2 lata temu nie mieli dość chętnych księży na to, aby każda grupa miała osobno Mszę św.

Cz lis 24, 2005 10:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 119  Następna strona