Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 19:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna strona
 Neokatechumenat - kilka pytań 
Autor Wiadomość

Post Re: Neokatechumenat - kilka pytań
Maryja powiedziała:
"Powiedz wszystkim, że człowiek nie jest nigdy bardziej człowiekiem niż wtedy, kiedy zgina kolana przed Bogiem."

http://www.jankowice.rybnik.pl/czytelni ... rivas.html

Catalina Rivas występuje w najnowszym filmie dokowicza ja jestem

Pt cze 08, 2012 18:45

Questa napisał(a):
Nie wiem co rozumiesz przez słowo "tradycja". Bynajmniej nie jest nią Komunia Święta na klęcząco, bo to po prostu oznaka czci dla Boga, występująca w wielu religiach i jest to powtarzam naturalny odruch człowieka odkąd zaczął on czcić bóstwa, a dzieje się to od zarania dziejów.
Wydaje mi się jednak, że to Ty masz problem właśnie ze zrozumieniem Tradycji Kościoła, dlatego próbujesz ten sam problem przypisywać innym, ale to już Twoja sprawa. Jeśli nie widzisz zależności pomiędzy wiarą, a zewnętrzną postawą, to musisz się douczyć, ale nie w katechezach pana Kiko, bo tam pewnie tego nie znajdziesz, tylko...na kolanach przed Najświętszym Sakramentem i u ojców Kościoła i wielu świętych, których nie poniosła pycha, a wręcz przeciwnie- im bardziej byli zżyci z Bogiem, tym więcej dostrzegali swoją nędzę i upadali na twarz przed Bogiem utajonym w Najświętszym Sakramencie. Pozdrawiam, życząc mądrości Ducha Świętego.

P.S. Widzę, że Twój poziom rozumowania dobił już żenującego obrażania innych pod płaszczykiem serdeczności i życzliwości, dlatego na dalsze posty nie będę reagował.

Proszę nie pisać z czym ja mam problem bo to ja wiem ale moje problemy nic nie wnoszą do tematu dyskusji ... proszę w punktach, konkretnie....

Pt cze 08, 2012 18:49

Lutek napisał(a):
Questa napisał(a):
Lutek, nie będę pisał dlaczego, na forach przeprowadziłem dziesiątki rozmów na ten temat, również tu takie były i są prowadzone. Ja nigdy nie uszanuję tego sposobu przyjmowania Komunii św. Spójrzmy jak Papież Benedykt czyni- na kolana i do ust. I to jest wzorzec godnego przyjmowania Komunii Św. Tego nawet nie trzeba się uczyć- naturalnym odruchem ludzkiego ciała i ducha jest upaść przed Majestatem Trzykroć Świętego. Oczywiście, ważne jest czyste serce, ale postawa w niczym tu nie koliduje, wręcz przeciwnie często ukazuje nasz szacunek do Pana Boga i naszą kondycję ducha. Pozdrawiam.

No właśnie... jesteś przywiązany do tradycji .. to dokładnie tak jak Żydzi byli przywiązani do zewnętrznej formy ich tradycji a nie widzieli co się pod nią kryje.....
Pozdrawiam

jeżeli osoba tkwiąca w tej zwodniczej wspólnocie kwestionuje w najmniejszy sposób Tradycję Apostolską Świętego Kościoła, kwestionuje formy kultu Pana Jezusa.. to warto się zastanowić czy jest się jeszcze Rzymskim katolikiem,
można też sobie porównać te "neo spotkania" z najdoskonalszą Mszą św Wszechczasów i warto zastanowić się "w co ja wdepnąłem?"
czy to jest na pewno właściwa droga jaką wskazał nam nasz Pan Jezus Chrystus ?
czy neo spotkania? czy moze Msza Trydencka jest tą właściwą drogą ?

Rzymski Katoliku obudź się, módl się Różańcem i Koronką i proś Boga o prowadzenie wg JEGO świętej Woli

Pt cze 08, 2012 19:29
TaK "Neo -spotkania" jak i Msza Trydencka to forma wypracowana przez ludzi.
Jeśli twierdzisz, że Jezus wskazał właściwą drogę - kontrastując Neo z Mszą Trydencką - to podaj odpowiednie wersety z Pisma św potwierdzające Twoja tezę.

Pt cze 08, 2012 19:53

powoływanie się wyłącznie na Biblię jest świadectwem heretyka,
taką pieczątką

bo Rzymski Katolik ma 2 źródła wiary: Biblię i Tradycję Apostolską,
a Msza Trydencka jest Mszą Wszechczasów - najdoskonalszą formą

Pt cze 08, 2012 20:08
noOne napisał(a):
powoływanie się wyłącznie na Biblię jest świadectwem heretyka,
taką pieczątką

bo Rzymski Katolik ma 2 źródła wiary: Biblię i Tradycję Apostolską,
a Msza Trydencka jest Mszą Wszechczasów - najdoskonalszą formą

Tak orzekli ludzie - inni podobnie myślą o formach sprawowanych w ich wspólnotach lub Kościołach chrześcijańskich.
Tradycja Apostolska jest tradycją żywą - tyczy nauki Jezusa i Apostołów, przez co jest niezmienna.
http://biblia.wiara.pl/doc/423224.Tradycja-Apostolska
Duch Święty działa non stop, nie daje się zamknać jakieś umownej epoce, czy konkretnym soborze i tradycje w zakresie form liturgii bywają zmienne.

Pt cze 08, 2012 20:18

merkaba napisał(a):
Maryja powiedziała:
"Powiedz wszystkim, że człowiek nie jest nigdy bardziej człowiekiem niż wtedy, kiedy zgina kolana przed Bogiem."

http://www.jankowice.rybnik.pl/czytelni ... rivas.html

Catalina Rivas występuje w najnowszym filmie dokowicza ja jestem

Na co Ty się powołujesz???
I to ma kogoś przekonać?

Można przerzucać się cytatami.
W w samych dokumentach kościoła można znaleść
różne sformułowania mające służyć poparciu tej czy innej tezy.

Pt cze 08, 2012 23:00
Papież Benedykt jasno się wypowiedział, że wszystkich obowiązują te same przepisy liturgiczne podczas sprawowania Mszy św.
Jak odprawiać Mszę św. jest dokładnie opisane w Mszale. Jeśli ktoś się nie stosuje do wskazań Mszału to znaczy, że sprawuje jakieś "obrzędy", które nie są katolickie. Kościół nie ma z nimi nic wspólnego. są one wymysłem tego kto te "obrzędy" prowadzi.
Wiara katolicka jest wyłożona w Katechizmie Kościoła Katolickiego.
Jeśli neokatechumenat zachowuje normy Mszału, a w wierze pouczenia Katechizmu, to można śmiało trwać w jego strukturach.
Jeśli jednak gdzieś jest inaczej to znaczy, że lepiej się od tego trzymać z daleka.

So cze 09, 2012 0:35

nirs napisał(a):
Papież Benedykt jasno się wypowiedział, że wszystkich obowiązują te same przepisy liturgiczne podczas sprawowania Mszy św.
Jak odprawiać Mszę św. jest dokładnie opisane w Mszale. Jeśli ktoś się nie stosuje do wskazań Mszału to znaczy, że sprawuje jakieś "obrzędy", które nie są katolickie. Kościół nie ma z nimi nic wspólnego. są one wymysłem tego kto te "obrzędy" prowadzi.
Wiara katolicka jest wyłożona w Katechizmie Kościoła Katolickiego.
Jeśli neokatechumenat zachowuje normy Mszału, a w wierze pouczenia Katechizmu, to można śmiało trwać w jego strukturach.
Jeśli jednak gdzieś jest inaczej to znaczy, że lepiej się od tego trzymać z daleka.

nie masz racji - neokatechumenat ma statut zatwierdzony
przez papieża w którym można przeczytać:

Statut potwierdza też, że wspólnoty neokatechumenalne mają zezwolenie na komunię świętą pod dwiema postaciami z użyciem chleba przaśnego. Eucharystię przyjmują na stojąco, ale pozostając na swoim miejscu, bez procesyjnego podchodzenia do prezbitera. Neokatechumeni mogą przekazywać sobie znak pokoju tak, jak jest to przewidziane w rycie ambrozjańskim, czyli po modlitwie powszechnej. Stolica Apostolska zezwala również, by po Ewangelii i przed homilią mogli przeprowadzać krótkie „echo Słowa”, czyli podzielić się tym, co mówi do nich osobiście przeczytane Słowo Boże.

So cze 09, 2012 1:42
Nie mówiłem, że neokatechumenat nie ma zatwierdzonego statutu.
Te elementy które zostały wymienione jako szczególne zezwolenia, istnieją jako opcjonalne rozwiązania.
Np. odprawianie na moszczu ( potrzebna zgoda) zamiast na winie, pomijanie całkowicie znaku pokoju - bo to opcjonalne i w ogóle nie musi go być. Czasem faktycznie lepiej by wierni nie chodzili po deskach w remontowanym kościele, ksiądz sam podejdzie.
Przyjmowanie w postawie stojącej nie jest niczym dziwnym ostatnio i jest dopuszczone przez Mszał.

A czego nie wolno?
Nie wolno przyjmować Komunii jednocześnie z kapłanem, mówi o tym wyraźnie odpowiedz na zapytanie skierowane do Rzymu przez Episkopat Brazylijski ( Mogę sprawdzić i podać dokładni).
Wierni przyjmują komunie dopiero wtedy gdy spożyje Komunie kapłan, kapłani koncelebransi.

Odnośnie do przyjmowania Komunii na siedząco, to polecam kazanie Papieża na Boże Ciało.

Podsumowując, logika podpowiada, że osoba chcąca odróżnić się, demonstruje tym samym swoja niechęć do przynależności z tymi do których przynależy.

Ostatnio czytałem o początkach Mariawityzmu w Polsce, mieli zgodę Papieża i jego błogosławieństwo.
Wiele dobrego się tam działo.
W pewnym momencie przestali się stosować do nauczania Kościoła Katolickiego, norm liturgicznych i po kilku upomnieniach, Papież z przykrością musiał ogłosić, że nie są już częścią Kościoła - bo utworzyli sobie własną alternatywną wersję katolicyzmu.
Mam nieodparte wrażenie, że historia się powtarza.

Tam jednak gdzie neokatechumenat wsłuchuje się w głos Kościoła, trzyma się ksiąg liturgicznych i Katechizmu Kościoła, tam pewnie będą owoce wiary.

So cze 09, 2012 2:12

Rzecz nie tyczy się Tradycji Kościoła, bo neokatechumenat się w nią zupełnie nie wpisuje- bynajmniej. Nie wnosi on nic nowego w sferę dogmatyczną ani liturgiczną i nie podaje nic nowego do wierzenia. To, że ma statuty świadczy o tym, że jest pewna grupa, która się dała uwieść. Często jest to grupa odizolowana od reszty parafii mająca swoje własne celebracje liturgiczne, więc nie jestem przekonany czy to wyjdzie na dobre Kościołowi, już teraz słychać wiele negatywnych głosów. Wiadomo statuty swoje, a życie swoje. Nie twierdzę, że wszystko w Neo jest złe, ale są nadużycia i kwestionowanie ich jest prymitywne i żałosne, tak jak to robi Lutek. Trzeba umieć czasem stanąć w prawdzie i przyznać, że nie wszystko jest dobre. Oczywiście, wynika to z faktu, że pieczę nad daną lokalną wspólnotą stanowią księża bardzo często mający własne wyobrażenia Kościoła i liturgii, ale najboleśniejsze jest to, że są świeccy, którzy ten pogląd podzielają i nie reagują na to. Krytyczne zaś głosy są w tym względzie są nieodzowne, bo wybielanie wszystkiego i mówienie, że jest spoko, podczas gdy nie jest nie pomoże Neokatechumenatowi, a wręcz zaszkodzi. Trzeba wyplenić zło, póki się dobrze nie zakorzeniło. Oddzielić co dobre i pożyteczne od złego i szkodliwego. Przynajmniej ja tak uważam i myślę, że z tym się powinni zgodzić członkowie Neokatechumenatu. Pozdrawiam

So cze 09, 2012 7:51
Questa napisał(a):
Rzecz nie tyczy się Tradycji Kościoła, bo neokatechumenat się w nią zupełnie nie wpisuje- bynajmniej. Nie wnosi on nic nowego w sferę dogmatyczną ani liturgiczną i nie podaje nic nowego do wierzenia. To, że ma statuty świadczy o tym, że jest pewna grupa, która się dała uwieść. Często jest to grupa odizolowana od reszty parafii mająca swoje własne celebracje liturgiczne, więc nie jestem przekonany czy to wyjdzie na dobre Kościołowi, już teraz słychać wiele negatywnych głosów. Wiadomo statuty swoje, a życie swoje. Nie twierdzę, że wszystko w Neo jest złe, ale są nadużycia i kwestionowanie ich jest prymitywne i żałosne, tak jak to robi Lutek. Trzeba umieć czasem stanąć w prawdzie i przyznać, że nie wszystko jest dobre. Oczywiście, wynika to z faktu, że pieczę nad daną lokalną wspólnotą stanowią księża bardzo często mający własne wyobrażenia Kościoła i liturgii, ale najboleśniejsze jest to, że są świeccy, którzy ten pogląd podzielają i nie reagują na to. Krytyczne zaś głosy są w tym względzie są nieodzowne, bo wybielanie wszystkiego i mówienie, że jest spoko, podczas gdy nie jest nie pomoże Neokatechumenatowi, a wręcz zaszkodzi. Trzeba wyplenić zło, póki się dobrze nie zakorzeniło. Oddzielić co dobre i pożyteczne od złego i szkodliwego. Przynajmniej ja tak uważam i myślę, że z tym się powinni zgodzić członkowie Neokatechumenatu. Pozdrawiam

Konstatację, że nie wszystko jest dobre można swobodnie odnieść do każdej wspólnoty i do całego Kościoła.
Gdzie ludzie tam i błędy, tak było, jest i zapewne będzie.

So cze 09, 2012 8:01

Niris, Questa: w Waszym myśleniu widzę taką samą postawę jaka mieli Żydzi zapatrzeni w tradycję i zapisy, którzy nie mogli pojąć jak Jezus mógł uzdrawiać w szabat....bo to przecież niezgodne z tradycją i "prawem"...
Minęły 2000 lat i oni nadal tak samo myślą....i będąc tak przywiązanymi do tradycji zapisanej w Księgach "coś" WAŻNEGO przeoczyli....to co Bóg powiedział po tym jak już spisano to prawo...

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano So cze 09, 2012 8:17 przez Lutek, łącznie edytowano 1 raz

So cze 09, 2012 8:10
Lutek napisał(a):
Niris, Questa: w Waszym myśleniu widzę taką samą postawę jaka mieli Żydzi zapatrzeni w tradycję i zapisy, którzy nie mogli pojąć jak Jezus mógł uzdrawiać w szabat....bo to przecież niezgodne z tradycją i "prawem"...

Pozdrawiam

Z przykrością stwierdzam ze usiłuje Pan być złośliwy i niegrzeczny.

So cze 09, 2012 8:16

nirs napisał(a):
Z przykrością stwierdzam ze usiłuje Pan być złośliwy i niegrzeczny.

Daję słowo, że nie....piszę z otwartym sercem i życzliwością. Nie odnoszę się do człowieka ale postawy... może Pan/Pani tak to odbiera ale proszę wgłębić się w treść tego co napisałem.

Pozdrawiam

So cze 09, 2012 8:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna strona