Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

Mam pytanie do będących w neokatechumenacie: czy echo słowa jest na każdej Eucharystii?

Tak.

Pn maja 25, 2009 5:39
W statucie DN nie wyczytałem nic o "rycie neońskim".

Tak więc DN obowiązuje Mszał Rzymski, a nie wydumane przez nich świętokradcze rytuały.
Wszystkie grupy katolickie obowiązuje Mszał Rzymski.

Pn maja 25, 2009 10:01

W statucie DN nie wyczytałem nic o "rycie neońskim".

Tak więc DN obowiązuje Mszał Rzymski, a nie wydumane przez nich świętokradcze rytuały.
Wszystkie grupy katolickie obowiązuje Mszał Rzymski.

Zoltan

A może dałbyś sobie już na wstrzymanie? Są statuty zatwierdzone przez Stolicę Apostolską, jasno jest przedstawione jak Droga ma działać. Ja masz wątpliwości do udaj się do Watykanu i tam debatuj na temat twoich wątpliwości. Wątpię jednak, aby ci się udało ustawiać wszystkie Kongregacje po kątach i zmusić do działania pod twoje dyktando.

Pozdrawiam

Pn maja 25, 2009 10:45
Zobacz profil WWW
Idź ty sobie na swoje neońskie forum i tu nie mąć.

Sprawdziłem. Nie ma w statutach nic o "liturgii neońskiej".
Nie ma też w wykazie rytów katolickich takowego rytu.

„Błąd zafałszowania popełnia ten, kto w imieniu Kościoła oddaje Bogu cześć w sposób niezgodny z ustaleniami powziętymi przez Kościół na mocy jego boskiej władzy oraz w sposób przez Kościół niepraktykowany” św. Tomasz

http://www.youtube.com/watch?v=YI4POR-N ... re=related

To są nadużycia liturgiczne zakazane przez Kościół.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... 32004.html

79. Trzeba wreszcie jak najsurowiej potępić nadużycie polegające na wprowadzaniu do celebracji Mszy świętej elementów niezgodnych z przepisami ksiąg liturgicznych, a zaczerpniętych z obrzędów innych religii.

A może w neo tego nie ma?
Herezja liturgiczna grubymi nićmi szyta.

"Nauka" Kiko i Carmen. Herezja niezgodna z Magisterium KK.

Obrazek

Kanony o Najświętszej Ofierze Mszy Świętej

Kan. 1. Jeśli ktoś twierdzi, że we Mszy św. nie składa się Bogu prawdziwej i właściwej ofiary albo że składanie ofiary nie jest niczym innym, jak podawaniem nam Chrystusa do spożycia - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Kan. 2. Jeśli ktoś twierdzi, że tymi słowy: "To czyńcie na moją pamiątkę" (Łk 22, 19; 1 Kor 11, 24] Chrystus nie ustanowił Apostołów kapłanami albo nie nakazał, by oni i inni kapłani ofiarowywali Jego ciało i krew - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Kan. 3. Jeśli ktoś twierdzi, że ofiara Mszy św. jest tylko ofiarą pochwalną i dziękczynną albo jedynie prostym wspomnieniem ofiary dokonanej na krzyżu, ale nie ofiarą przebłagalną, albo że przynosi korzyść samemu tylko przyjmującemu i że nie powinna być ofiarowana za żywych i umarłych, za grzechy, kary, zadośćuczynienia i inne potrzeby - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Kan. 4. Jeśli ktoś twierdzi, że ofiara Mszy św. jest bluźnierstwem przeciw najświętszej ofierze Chrystusa dokonanej na krzyżu albo że jej uwłacza - n.b.w.

Kan. 5. Jeśli ktoś twierdzi. że oszustwem jest odprawiać Msze św. na cześć świętych i dla uzyskania ich wstawiennictwa u Boga, jak to zamierza Kościół - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Kan. 6. Jeśli ktoś twierdzi, że Kanon Mszy zawiera błędy i że dlatego winien być zniesiony - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Kan. 7. Jeśli ktoś twierdzi. że obrzędy, szaty i zewnętrzne znaki, jakich używa Kościół katolicki przy odprawianiu Mszy św., są raczej podnietą do bezbożności niż objawem pobożności - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.
Kan. 8. Jeśli ktoś twierdzi, że Msze św., przy których sam tylko kapłan sakramentalnie komunikuje, są niedozwolone i dlatego powinny być zniesione - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Kan. 9. Jeśli ktoś twierdzi, że liturgiczne zarządzenie Kościoła rzymskiego, według którego część kanonu i słowa konsekracji odmawia się po cichu jest godne potępienia albo że należy Mszę św. Odprawiać tylko w języku narodowym, albo że nie należy dodawać wody do wina przy ofiarowaniu kielicha, jakby to było przeciwne ustanowieniu Chrystusa - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Pn maja 25, 2009 12:55

Obrazek

Kan. 1. Jeśli ktoś twierdzi, że we Mszy św. nie składa się Bogu prawdziwej i właściwej ofiary albo że składanie ofiary nie jest niczym innym, jak podawaniem nam Chrystusa do spożycia - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Pn maja 25, 2009 13:18

Z "nauk" guru Kiko i Carmen.
Nazwałeś założycieli Drogi "guru" (to tytuł przysługujący przewodnikom w jodze) i na tej podstawie twierdzisz, że wyznają obcą religię? Oczekiwałem poważniejszego argumentu.

Po pierwsze, podaj źródła (linki), z których wziąłeś teksty, jakie przypisujesz Drodze Neokatechumenalnej, z tym że muszą to być źródła oficjalne DN, a nie jakieś podejrzane publikacje, zamieszczane przez jej wrogów.

Po drugie, podaj odnośniki do cytowanych przez siebie kanonów, w postaci linków lub przynajmniej indeksów Denzingera.

Potem mogę z Tobą podyskutować. Na razie uważam, że nie masz żadnych argumentów.

Pn maja 25, 2009 14:21

Chciałbym zwrócić wszystkim uwagę , że co najmniej raz neoni przekształcili się jednak w sektę . Chodzi mi o znana sprawę w Raciborzu i jej odprysk w Krapkowicach:
http://www.polityka.pl/schizma-w-powiec ... 285281,18/

Pn maja 25, 2009 14:30

Chciałbym zwrócić wszystkim uwagę , że co najmniej raz neoni przekształcili się jednak w sektę .

Jacku, tekst, który załączyłeś, dotyczy Odnowy w Duchu Świętym, a nie DN. A i tak wydaje mi się grubymi nićmi szyty ;)

Pn maja 25, 2009 15:35
Z "nauk" guru Kiko i Carmen.

Obrazek

Ludzie!

Strzeżcie sie Neoństwa to herezja w czystej postaci.

Za kilka dni nawe odcinki!

CDN

Pn maja 25, 2009 17:06
Moderator

Zoltanie zostałeś poproszony o podanie źródła tych skanów. Uporczywie unikasz podania skąd to pochodzi. Bo takie maszynopisy ja też mogę w domu zrobić. Zwłaszcza, że nie przebierasz w zarzutach.

(J 8, 32b)

Pn maja 25, 2009 17:59

Najlepiej aby się strzegli twoich mętnych postów. Napisz jasno : "jestem wrogiem Drogi" to przynam ci rację. Wiedz, że to co piszesz jest walką z Kościołem. To tak, jakbyś powiedział papieżowi, że nieakceptujesz jego decyzji, Kongregacji również.
Stolica Apostolska zatwierdziła statuty na stałe i wiedziała co robi. Ty zaś nadal chcesz siać nienawiść względem Drogi i namawiać do sprzeciwiania się Stolicy Apostolskiej.
Złe drzewo daje złe owoce, a ty chyba należysz do takich dzrew. Siejesz tylko zamęt.

Pozdrawiam

Pn maja 25, 2009 18:02
Zobacz profil WWW

Jacek Rakoczy napisał(a):
Chciałbym zwrócić wszystkim uwagę , że co najmniej raz neoni przekształcili się jednak w sektę .

Jacku, tekst, który załączyłeś, dotyczy Odnowy w Duchu Świętym, a nie DN. A i tak wydaje mi się grubymi nićmi szyty ;)

Moja pomyłka. Ale nićmi szyty to on nie jest niestety, bo to moja okolica i Krapkowicach mam masę znajomych , którzy potwierdzają ze to tak wygląda , :-(

Pn maja 25, 2009 18:59

Zoltanie
Złe drzewo daje złe owoce, a ty chyba należysz do takich dzrew. Siejesz tylko zamęt.
Pozdrawiam

Nie popieram gołosłowia Zoltana , ale z tego tekstu zalatuje sektą.

Pn maja 25, 2009 19:00

Wg Ciebie Eucharystia była sprawowana poprawnie. Jak zatem wytłumaczysz słowa kardynała Arinze, który po owym liście do neokatechumenatu w wywiadzie stwierdził, że w czasie badania Eucharystii odprawianych w neokatechumenacie stwierdzono praktyki niezgodne z zatwierdzonymi księgami. (I efektem tego był list.)

Co jest nie tak z neokatechumenatem, że za żadne skarby, nigdy nie przyzna się do błędu?
Czy przyznanie się do błędu jest jakąś ujmą? Złem jest trwanie w błędzie, a nie przyznanie się do niego i poprawa. A przecież neokatechumenat błędy poprawił, czyż nie?

Ale powtórzę moje wcześniejsze pytanie:
Czy na każdej Eucharystii jest echo słowa?

Pn maja 25, 2009 21:08

Nie zauważyłem Twojej odpowiedzi, przepraszam.

Skoro piszesz, że echo słowa jest na każdej Eucharystii, to możesz mi odpowiedzieć (a także proszę o odpowiedź innych neokatechumenów) co takiego na temat echa słowa mówi statut.

Pn maja 25, 2009 21:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 119  Następna strona