Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
deszczblask napisał(a): Co jest nie tak z neokatechumenatem, że za żadne skarby, nigdy nie przyzna się do błędu? Czy przyznanie się do błędu jest jakąś ujmą? Złem jest trwanie w błędzie, a nie przyznanie się do niego i poprawa. A przecież neokatechumenat błędy poprawił, czyż nie?
A Watykan śpi i po omacku zatwierdził Statuty.
|
Pn maja 25, 2009 21:34 |
|
|
|
 |
deszczblask
|
Alus napisał(a): A Watykan śpi i po omacku zatwierdził Statuty.
Nie nie śpi. Dlatego wystosował list do neokatechumenatu, dlatego zatwierdził taki a nie inny statut. I neokatechumenat jeśli chce być neokatechumenatem musi tego statutu przestrzegać.
Co na temat echa słowa mówi statut zatwierdzony przez Watykan i papieża?
Poproszę o cytat.
|
Pn maja 25, 2009 21:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
TOMASZ32 napisał(a): Zoltanie Stolica Apostolska zatwierdziła statuty na stałe i wiedziała co robi. Pozdrawiam
1.Stolica Apostalska zatwierdziła statut(nie statuty w liczbie mnogiej) na okres próbny 7 lat. Nie na stałe!!! Kłamiesz Tomaszu!
2.Stolica Apostolska nie zatwierdziła ani "katechezy drogi" ani konwiwencji(tajnych skryptów dla liderów). Tak więc Neo obowiązuje katecheza Kościoła Katolickiego a nie ich herezje. Jak jest inaczej to pokażcie mi to w statucie. To samo dotyczy Mszy i liturgii, bo nie ma "rytu neońskiego".
A w ogóle gdzie jest tekst statutu neo po polsku? czy wy w ogóle wiecie co macie przestrzegać? Nie ! Nie ! Nie!
Także Tomaszu32- Apage Satanas!
|
Wt maja 26, 2009 8:01 |
|
|
|
 |
deszczblask
|
A tak na spokojniej.
Papież zatwierdził statut - i dobrze. Rzeczywistość neokatechumenatu jaka została przedstawiona w statutach jest rzeczywistością przyjętą przez papieża i docenioną.
Czy możemy zatem razem pochylić się nad tym statutem?
Czy jest jakiś problem byśmy mogli tutaj zacytować pewne jego fragmenty i wspólnie je przeczytać?
Chyba nie jest zakazane posługiwanie się oficjalnie zatwierdzonym statutem.
A zatem prośba raz jeszcze, co mówi statut o echu słowa na Eucharystii?
|
Wt maja 26, 2009 8:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak na razie neo schowała głeboko nowy statut przed maluczkimi, żeby nie mozna im było zarzucić łamania tego statutu.
Neoni! Tekst statutu orginał i po polsku!
|
Wt maja 26, 2009 8:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kodeks Prawa Kanonicznegoi
Kan. 751 - Herezją nazywa się uporczywe, po przyjęciu chrztu, zaprzeczanie jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką, albo uporczywe powątpiewanie o niej ; apostazją - całkowite porzucenie wiary chrześcijańskiej, schizmą - odmowa uznania zwierzchnictwa Biskupa Rzymskiego lub utrzymywania wspólnoty z członkami Kościoła, uznającymi to zwierzchnictwo.
Kan. 1. Jeśli ktoś twierdzi, że we Mszy św. nie składa się Bogu prawdziwej i właściwej ofiary albo że składanie ofiary nie jest niczym innym, jak podawaniem nam Chrystusa do spożycia - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.
Uwaga Herezja Kiko!
Cytuj: ...Gdy w średniowieczu wdają się w dyskusje o "ofierze", tak naprawdę rozprawiają o rzeczach, które nie istniały w Eucharystii pierwotnej. Gdyż "sacrificium" w religii oznacza "sacrum facere", czynić "rzecz świętą", wchodzić w kontakt z bóstwem poprzez krwawe ofiary. W tym znaczeniu nie ma żadnej ofiary w Eucharystii /.../. W tej epoce idea ofiary nie jest tak rozumiana (jako "ofiara chwały", według Kiko). To, co oni widzą we Mszy, to tylko to, że ktoś się ofiaruje, to jest Chrystus. W Eucharystii widzą tylko ofiarę krzyżową Jezusa Chrystusa. I gdybyście dziś zapytali ludzi o cokolwiek na ten temat, każdy by wam odpowiedział, że we Mszy widzi Kalwarię... Tymczasem w istocie - jakeśmy to już przedstawili - w Eucharystii nie ma żadnej ofiary... Msza jest pozostałością po kulcie pogan, oddawanym bożkom. Po tym kulcie, który Kościół zaaprobował w celebrowaniu ofiary eucharystycznej, typowej dla chrystianizmu, przeżywanego /.../ jako religijność naturalna, to znaczy pogańska.
Komentowac nie trzeba.
|
Wt maja 26, 2009 9:58 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jest taka zasada: jak cytujesz podaj źródło cytatu. Bo póki co i ja mogę takie coś napisać.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt maja 26, 2009 10:19 |
|
 |
deszczblask
|
Zoltanie
To co piszesz powinieneś skierować do Kiko albo do Kongregacji Doktryny Wiary albo do jakiegoś biskupa.
Zwyczajna osoba będąca w neokatechumenacie, nie ma dostępu do tekstu Wskazówek dla katechistów (skąd pochodzą cytowane przez ciebie fragmenty - nota bene można je znaleźć w internecie w wersji polskiej, a także włoskiej).
Jeżeli znajdują się w tym tekście błędy doktrynalne to nie jest to winą zwyczajnego neokatechumena, który poprzez wspólnotę, Słowo Boże, liturgie stara się odnajdywać Boga w swoim życiu.
Co więcej osoba będąca w neokatechumenacie pokłada zaufanie w prezbiterze i w katechistach (bez takiego zaufania Droga nie miałaby sensu) i to na prezbiterze i katechistach spoczywa odpowiedzialność za głoszoną naukę.
Więc Zoltanie przestań wykrzykiwać mocno brzmiące słowa, ale pozwól neokatechumenom spokojnie przeczytać statut i chwilę pomyśleć.
I po raz enty poproszę o zacytowanie przez kogoś z neo co statut mówi o Eucharystii, co mówi o echu słowa na Eucharystii.
|
Wt maja 26, 2009 10:25 |
|
 |
TOMASZ32
|
Jacek Rakoczy napisał(a): TOMASZ32 napisał(a): Zoltanie Złe drzewo daje złe owoce, a ty chyba należysz do takich dzrew. Siejesz tylko zamęt. Pozdrawiam Nie popieram gołosłowia Zoltana , ale z tego tekstu zalatuje sektą.
Wydaje ci się Jacku. Poczytaj sobie PIsmo Święte. Czy każdy, kto posługuje się tekstami z PŚ musi być od razu z sekty? Poczytaj sobie o sektach a będziesz wiedział czym się one charakteryzują a wrzucanie każdego człowieka który użyje jakiś fragmentów z PS do worka sekciarskiego jest raczej przykładem na brak szacunku względem drugiego człowieka, tym bardziej gdy się człowieka nie zna.
Pozdrawiam
Wt maja 26, 2009 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zoltan napisał(a): Jak na razie neo schowała głeboko nowy statut przed maluczkimi, żeby nie mozna im było zarzucić łamania tego statutu.
Neoni! Tekst statutu orginał i po polsku!
Taki znawca Neo, fachowiec od herezji, nie potrafi przetłumaczyć sobie włoskiego tekstu
http://www.ekumenizm.pl/content/article ... 709519.htm
|
Wt maja 26, 2009 12:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja wolę czarno na białym po polsku. Dla neonów to wstyd, ze nie maja po polsku teksu statutu po roku czasu.
I tak "katechiści" robią w balona szaraczków w neo. W statucie niestety nic o ichniej "katechezie" "neoliturgi" i kikoherezji.
Wszystko ma byc kompatybilne z Kościołem Katolickim.
Niestety nie jest.
Szaraczki z neo niech przyduszą swych katechistów i niech spytają.
Jeżeli mówię nieprawdę to prosze mnie sprostować.
Katechizacja jak mówi KPK podlega pod Stolicę Apostolską.
|
Wt maja 26, 2009 12:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Jest taka zasada: jak cytujesz podaj źródło cytatu. Bo póki co i ja mogę takie coś napisać.
Szumi!
Na tym forum są "katechiści", więc niech zaprzeczą bądź potwierdzą czy takie cosik jest. Jak na razie nie zaprzeczają tylko schowali głowę w piasek jak strus, bo wiedzą, ze to prawda.
Wszystko w odpowiednim czasie.
Niech sie neoni wypowiedzą.
|
Wt maja 26, 2009 12:22 |
|
 |
deszczblask
|
Alus napisał(a): Taki znawca Neo, fachowiec od herezji, nie potrafi przetłumaczyć sobie włoskiego tekstu
Ja nie znam włoskiego. A tłumacząc sobie ze słownikiem nigdy nie mam pewności czy zrobiłem to dobrze.
Czy możesz zatem zacytować co (w polskim oficjalnym tłumaczeniu) o Eucharystii (w tym także o echu słowa na Eucharystii) mówi statut.
|
Wt maja 26, 2009 12:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
INSTRUKCJA KONGREGACJI KULTU BOŻEGO
O MSZACH DLA GRUP SPECJALNYCH
(AAS 6l/1969/806-811)
4. Władza zezwalania za sprawowanie Eucharystii dla grup specjalnych poza miejscem świętym jest zarezerwowana ordynariuszowi miejsca, ewentualnie ordynariuszowi zakonnemu gdy chodzi o podległe mu domy. Powinni oni jednak udzielać tego zezwolenia, zwłaszcza gdy chodzi o odprawianie w domach prywatnych lub w instytucjach tylko wtedy, gdy miejsce jest odpowiednie i godne 3, zawsze z wykluczeniem sypialni 4 . Jednak i na to trzeba zwrócić uwagę, by domaganie się bardziej obszernego i godniejszego pomieszczenia nie prowadziło do wyróżniania pewnych rodzin przed innymi. W ten sposób mogłyby odżywać w nowej formie przywileje, potępione w Konstytucji o liturgii 5.
KODEKS PRAWA KANONICZNEGO
Kan. 932 -
§ 1. Eucharystię należy sprawować w miejscu świętym, chyba że w poszczególnym wypadku czego innego domaga się konieczność; w takim wypadku Eucharystia winna być sprawowana w odpowiednim miejscu.
§ 2. Ofiarę eucharystyczną należy sprawować na ołtarzu poświęconym lub pobłogosławionym. Poza miejscem świętym można użyć odpowiedniego stołu, zawsze jednak z obrusem i korporałem.
Za każdym razem musi być pozwolenie biskupa na odprawianie Mszy poza kosciołem!!!
|
Wt maja 26, 2009 12:53 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Zoltanie zacytowałeś KPK gdzie nie ma mowy o zgodzie ordynariusza miejsca i piszesz pod tym, że jest potrzebna - trochę to głupie
Ale domyślam się skąd się to u Ciebie wzięło - przypominam tylko, że Instrukcja o Mszach dla grup specjalnych pochodzi z 1969 roku, a KPK z 1983. Zatem weź pod uwagę, że normy się zmieniły. Bo istotnie Codex z 1918 roku miał taki zapis o zgodzie ordynariusza, ale KPK z 1983 już nie. Chyba, że KPK z 1983 r. też nie uznajesz bo jest masoński i heretycki jak całe posoborowie.
Więc zastanów się zanim napiszesz.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt maja 26, 2009 13:01 |
|
|
|