Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

Msza wieczorna sobotnia wypełnia przykazaniowy obowiązek TYLKO wtedy, gdy nie ma dana osoba mozliwości uczestnictwa w niedzielę (np. praca).

A ja mowiłam o tym. Tu nie ma żadnych warunków.
I jak rozumiem zgadzasz się, że od nieszporów w sobotę liturgicznie jest niedziela?

Śr wrz 21, 2005 12:31

Czyli dotąd księża którzy mnie uczyli - okłamywali mnie? Hm... możliwe. Muszę sam poszukać.

Śr wrz 21, 2005 12:34
Jak napisała bejot...są badane.
Obawiam sie jednak, ze w momencie gdy Kongregacja Kultu Bozego i Sakramentów, wyda zezwolenie...

"W momencie, gdy wyda zezwolenie" na eksperymentowanie, to neony będą sobie mogły eksperymentować. Rozumiem, że obecnie takiej zgody NIE MA i neony eksperymentują sobie bezprawnie.

Śr wrz 21, 2005 14:16
Pjo - o ile wiem, to na taką formę przyjmowania Eucharystii wymagana była zgoda biskupa miejsca.

Proszę o podanie przepisu, który umożliwia biskupowi miejsca na wydanie zezwolenia na odstąpienie od przepisu IGMR 160 wymagającego przyjmowanie Komunii Świętej w postawie stojącej lub klęczącej. Podług IGMR 390 takie uprawnienia ma jedynie Stolica Apostolska na wniosek Konferencji Episkopatu.

Nadal twierdzę, że Neokatechumenat lekce sobie waży obowiązujące WSZYSTKICH katolików przepisy liturgiczne co zostało surowo potępione niedawno przez Jana Pawła II w instrukcji Redemptionis Sacramentum.

Śr wrz 21, 2005 14:24
Aha, żeby nie było wątpliwości - Msza Św jest taka sama pod względem Mszału, czytań, psalmów itd. To jest normalna Msza Św niedzielna

A jak wygląda akt wyznania Wiary? Czy jest przepisane w Mszale Credo?

Śr wrz 21, 2005 15:37

Pjo - jeśli sobie tego życzysz to szukaj tego przepisu vel innego zezwolenia. Bo ja wolę wierzyć mojemu biskupowi.

Śr wrz 21, 2005 15:42

Nadal twierdzę, że Neokatechumenat lekce sobie waży obowiązujące WSZYSTKICH katolików przepisy liturgiczne co zostało surowo potępione niedawno przez Jana Pawła II w instrukcji Redemptionis Sacramentum.

A ja nadal twierdzę, że zdety wypisujesz, lecz nie mam siły pisać od początku - więc zostań w swojej niewiedzy. Co zaś do potępienia Liturgii przez Jana Pawła II - to jak zwykle kłamiecie, bo Papież nie raz neonom odprawiał Eucharystię.

Śr wrz 21, 2005 16:52
Pjo - jeśli sobie tego życzysz to szukaj tego przepisu vel innego zezwolenia.

affrmanti incubit probatio, non neganti
(ciężar dowodu spoczywa na tym, który twierdzi, a nie na tym, który zaprzecza)

Śr wrz 21, 2005 17:40
A ja nadal twierdzę, że bzdety wypisujesz

Ja zadałem jedno proste pytanie i proszę o odpowiedź. Przypomnę je:
"Proszę o podanie przepisu, który umożliwia biskupowi miejsca na wydanie zezwolenia na odstąpienie od przepisu IGMR 160 wymagającego przyjmowanie Komunii Świętej w postawie stojącej lub klęczącej. Podług IGMR 390 takie uprawnienia ma jedynie Stolica Apostolska na wniosek Konferencji Episkopatu."

Argument "bo mój biskup tak twierdzi" nie jest żadnym argumentem. Wielu księży i biskupów myli się i autoryzuje nadużycia, czego niechlubną pochodną jest wspomniana już przeze mnie instrukcja "Redemptionis Sacramentum"

Śr wrz 21, 2005 17:45

A ja czegoś dowodzę? Czy raczej Ty dowodzisz, że takiej zgody nie ma?

Mnie najzupełniej wystarczy, że zgadzają się na to biskupi wielu diecezji, w tym Biskup Rzymu. A ponadto został podpisany statut, sankcjonujący funkcjonowanie Drogi w tym kształcie, w jakim funkcjonuje. Cytat ze statutu już raz podawałam, nie lubię się powtarzać.

PS. Udowodnienia braku istnienia takiej zgody od Ciebie nie wymagam, bo wydaje mi się mało realne...

Śr wrz 21, 2005 17:49
A ja czegoś dowodzę? Czy raczej Ty dowodzisz, że takiej zgody nie ma?

Uwaga, będzie wersja oświatowa:

Moje twierdzenia:
1)
Twierdzenie: Nikt nie może przyjmować Komunii świętej w pozycji innej niż stojąca lub klęcząca
Dowód: IGMR Nr 160

2)
Twierdzenie: Do wprowadzania zmian w sposobie przyjmowania Komunii Świętej jest upoważniona jedynie Stolica Apostolska na wniosek Konferencji Episkopatu
Dowód: IGMR 390 tiret 6

Ty twierdzisz: Neokatechumenat może udzielac Komunii św. na siedząco.
Dowód: Twój biskup tak twierdzi.

jo_tka napisał(a):
A ponadto został podpisany statut, sankcjonujący funkcjonowanie Drogi w tym kształcie, w jakim funkcjonuje. Cytat ze statutu już raz podawałam, nie lubię się powtarzać.

Mogę prosić w drodzę wyjątku? Przeczytałem Statut na oficjalnej stronie Neokatechumentau i jakoś nie znalazłem tam informacji o przyjmowaniu Ciała Chrystusa na siedząco.

Śr wrz 21, 2005 18:26
jo_tka napisał(a):
Aha, żeby nie było wątpliwości - Msza Św jest taka sama pod względem Mszału, czytań, psalmów itd. To jest normalna Msza Św niedzielna

A jak wygląda akt wyznania Wiary? Czy jest przepisane w Mszale Credo?

No i co z tym Credo? Bo nie odpowiedziałaś.

Śr wrz 21, 2005 18:29

Na pytanie o Credo nie odpowiedziałam, bo nie mam pewności - wydaje mi się że nie ma, po prostu, ale mogę się mylić, po półtora roku nieobecności 100%, a z małymi wyjątkami - już dwóch latach.

Ale o ile pamiętam, nie ma Credo również na Mszy Św w dni powszednie - tej "normalnej"?

Dziwi mnie wymaganie od statutu tak dokładnych stwierdzeń. I nie lubię naciągania moich słów - nigdzie nie napisałam, że takie sformuowanie, konkretnie, tam funkcjonuje.

I nie zamierzam powtórnie cytować czegoś, co pisałam w odpowiedzi na Twój post, w tym temacie, kilka stron wcześniej. Ściśle rzecz biorąc, mam wątpliwości, czy warto w ogóle rozmawiać, skoro albo nie czytasz czyichś odpowiedzi, albo nie zamierzasz zwrócić uwagi na to, co się do Ciebie pisze.

Mnie nie zależy na przekonaniu Ciebie do czegokolwiek ani udowadnianiu Ci niczego. Odpowiadanie na pytania ma sens tylko wtedy gdy ktoś czyta odpowiedzi. Chyba tyle.

Śr wrz 21, 2005 19:22
Na pytanie o Credo nie odpowiedziałam, bo nie mam pewności - wydaje mi się że nie ma, po prostu

Dobrze Ci się wydaje. Nie ma. A powinno być.

jo_tka napisał(a):
Ale o ile pamiętam, nie ma Credo również na Mszy Św w dni powszednie - tej "normalnej"?

A ja się o Waszą niedzielną pytałem. Czyli sobotnią ;-)

jo_tka napisał(a):
Dziwi mnie wymaganie od statutu tak dokładnych stwierdzeń.

Na tym właśnie polega PORZĄDEK w Kościele, że przy wszelkich eksperymentach musi być EXPLICITE podane kto zezwala, NA CO definitywnie zezwala i na jaki czas.

jo_tka napisał(a):
I nie lubię naciągania moich słów - nigdzie nie napisałam, że takie sformuowanie, konkretnie, tam funkcjonuje.

Patrz wyżej.

jo_tka napisał(a):
Ściśle rzecz biorąc, mam wątpliwości, czy warto w ogóle rozmawiać, skoro albo nie czytasz czyichś odpowiedzi, albo nie zamierzasz zwrócić uwagi na to, co się do Ciebie pisze.

Ja chcę po protu odpowiedzi na moje pytanie. Skoro Neokatechumenatowi wolno sie nie stosować do przepisu IMGR 160, to nieubłagana logika sugeruje, że musi mieć na to jakiś KWIT wydany przez KKBiDS. I ja proszę o ten kwit. Sygnatura z AAS mi wystarczy. Treść sobie znajdę.

W Kościele nie ma "równych i równiejszych"!

Z Panem Bogiem,

Śr wrz 21, 2005 21:11
Jak dobrze, ze Bóg nie jest smutnym urzedasem...jak co poniektórzy biurokraci chrzescijanscy

Śr wrz 21, 2005 21:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 119  Następna strona