Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 09, 2025 0:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
 "Tajemnica Szczęścia" św.Brygidy 
Autor Wiadomość

Post Re: "Tajemnica Szczęścia" św.Brygidy
Ja dodatkowo traktuję ten rodzaj praktyki religijnej jako pewien rodzaj rozwoju duchowego.
I porównując pierwsze tygodnie, kiedy modliłem się z tymi z ostatnimi zauważyłem sporą różnicę w stylu jak i podejściu do modlitwy.
Po roku modlitwy i przez to modlitwę zostałem przygotowany, że od paru miesięcy codziennie modlę się całym różańcem.
Są dnie kiedy przychodzi to łatwo ale są dnie, kiedy muszę się mocno zmuszać.
Nie zawsze wszystko jest takie same.

Pt gru 25, 2009 13:45
Alus napisał(a):
Rozdrapujecie godziny, doby.....a ile i jak modlił się dobry łotr?
Czy Bóg jest aptekarzem i zegarmistrzem w jednej osobie...mierzy modlitwy na uncje co do sekundy?

Czy chcemy zostawiać sprawę swego zbawienia na ostatnią chwilę jak Dobry Łotr ?

Dziwne, że księża muszą odmawiać brewiarz pod karą grzechu skoro Bóg nie mierzy na uncje i sekundy.

Pn gru 28, 2009 13:33

Teresse napisał(a):
Czy chcemy zostawiać sprawę swego zbawienia na ostatnią chwilę jak Dobry Łotr ?

Dziwne, że księża muszą odmawiać brewiarz pod karą grzechu skoro Bóg nie mierzy na uncje i sekundy.

Tu sprawa nie rozbija się tylko o samą modlitwę ale o posłuszeństwo, które to jest wiodącą spraw dla stanu kapłańskiego i zakonnego.
U Św. Faustyny jest tekst, że szpetny pokorę jeszcze za symuluje ale do posłuszeństwa nie jest w stanie się nawet zbliżyć

Pn gru 28, 2009 17:00
Teresse napisał(a):
Czy chcemy zostawiać sprawę swego zbawienia na ostatnią chwilę jak Dobry Łotr ?.

Chodzi o skrupulanctwo, które czasem może stać się celem samym w sobie.
A duchowni nie mają przecież wyznaczone szczegółowo godziny odmawiania brewiarza.

Pn gru 28, 2009 19:32

Dzisiaj zacząłem. Licze, że wytrwam cały rok :)

Cz gru 31, 2009 21:37

Tajemnica Szczęścia na odtwarzacz mp3.

http://rapidshare.com/files/335873335/P ... 1.mp3.html

Pn sty 18, 2010 9:28

Wczoraj skończyłem odmawiać "Tajemnice szczęścia" św.Brygidy. Czasami było bardzo ciężko, ale się udało. Dziękuje Bogu, bo wiem, że to się udało tylko dzięki Jego łasce. Modlitwy te odmawiałem w intencji mojej żony, prosząc Boga, aby wszystkie łaski z nich płynące były na nią przeniesione. Ten rok był bardzo trudny, bo zaraz, gdy rozpocząłem modlitwy gwałtownie pogorszyły się relacje pomiędzy mną a żoną. Obecnie jest źle (najgorzej od 15 lat małżeństwa) , jednak ufam, że Dobry Bóg w ten sposób doświadcza nas, aby nas uzdrowić. Codziennie staram się dziękować Bogu za każdy, kolejny dzień spędzony w małżeństwie. W 11 miesiącu odmawiania 15 Modlitw Bóg obdarzył mnie całkiem niespodziewanie łaską zdrowia-pozbyłem się prawie bez bólu kamienia z nerki. W okresie tym doświadczyłem też sukcesów zawodowych, moja praca w 2010 r. została oceniona bardzo wysoko, pomimo, że ze względu na obowiązki rodzinne nie mogłem poświecić jej tyle czasu ile bym chciał.

Pn sty 18, 2010 22:01

Witam bardzo serdecznie, chciałabym rozpocząć odmawianie modlitwy 7 Ojcze Nasz i 7 Zdrowaś Mario... ale nie wiem za bardzo jak to rozpocząć, mianowicie czy te dwie modlitwy odmawia się po 7 razy jedna po drugiej czy też po 7 razy każdą osobno i jak to sie ma do tajemnic i czy te wszystkie tajemnice odmawia sie po kolei od razu? bardzo proszę o jakieś wskazówki, będę naprawde bardzo wdzięczna.

Pn sty 25, 2010 0:00
To dwie różne modlitwy. Tajemnice szczęścia mają 15 tajemnic i po każdej odmawia się raz "Ojcze nasz" i raz "Zdrowaś Mario".
Jest tez modlitwa z 7 tajemnicami- i tez po każdej odmawia się Ojcze nasz i Zdrowaś.

Obydwie są w internecie- można sobie wydrukować.

Odmawiamy 1 tajemnica- po czym Ojcze nasz i Zdrowaś i druga tajemnica i tak dalej...

Pn sty 25, 2010 15:18
Miraculum napisał(a):
Witam bardzo serdecznie, chciałabym rozpocząć odmawianie modlitwy 7 Ojcze Nasz i 7 Zdrowaś Mario... ale nie wiem za bardzo jak to rozpocząć, mianowicie czy te dwie modlitwy odmawia się po 7 razy jedna po drugiej czy też po 7 razy każdą osobno i jak to sie ma do tajemnic i czy te wszystkie tajemnice odmawia sie po kolei od razu? bardzo proszę o jakieś wskazówki, będę naprawde bardzo wdzięczna.

http://www.duchprawdy.com/siedem_modlitw_sw_brygidy.htm

Pn sty 25, 2010 18:26

Nie udało mi się wytrwać w modlitwie "Tajemnice szczęścia " św. Brygidy.
Czy mam jeszcze próbować?

Wt sty 26, 2010 22:51

Gita2 napisał(a):
Nie udało mi się wytrwać w modlitwie "Tajemnice szczęścia " św. Brygidy.
Czy mam jeszcze próbować?

jak najbardziej!!! naszym celem jest starać się jak najbardziej zbliżać się do Pana, a także ćwiczyć swoją wytrwałość. Nawet jak będziesz tysiąc razy zaczynać to Pan Bóg widzi że chcesz. Ale warto przed rozpoczęciem poprosić Go o łaskę wytrwałości.
Dla mnie na początku ta modlitwa kojarzyła się z pewnym wyrzeczeniem, teraz jest prawdziwą przyjemnością.

Cz lut 25, 2010 16:40

k-klaudynka napisał(a):
bardzo się cieszę, że taki temat został założony. Przeczytałam wszysktie świadectwa i opinie na ten temat.
Dzisiaj mam zamiar zacząć odmawiać Tajemnice Szczęscia. Zobaczymy czy wytrwam :D

Widze, ze wielka laska Pan cie obdarzyl.Warto odmawiac te piekne modlitwy.Badz wytrwala.Jedna z obietnic jest to, ze kazdorazowe odmowienie modlitw otrzymuje sie odpust czastkowy.Wyobraz sobie kogos odmawiajacego te modlitwy przez 10 lat.Osoba ta otrzymala mniej wiecej 365 tys. odpustow czastkowych.W wypadku 20 lat, liczba odpustow sie podwaja.Przez odmawianie tych swietych modlitw mozna otrzymac laske natychmistowego nieba po zyciu doczesnym.

Pozdrawiam :)

N kwi 04, 2010 23:48

Witam ! Ja odmawiam te modlitwy od kilku lat i myślę,ze tak już zostanie.Kiedy zrobiłam dłuższą przerwę,bardzo mi ich brakowało.Z początku było ciężko.To,że nie możemy się skupić to jest chyba normalne.Wazne żeby przychodzić do Jezusa.On wie,ze nie jesteśmy doskonali.Nie odmawiałam ich w żadnej intencji ale w celu uwielbienia.Ale pomyślę o intencjach.Pan Jezus powiedział Siostrze Faustynie:Życie na ziemi jest walką i to wielką walką o królestwo Moje,ale nie lękaj się bo nie jesteś sama.Ja cie wspieram zawsze a więc oprzyj się o ramię Moje i walcz,nie lękaj sie niczego.Weż naczynie ufności i czerp ze zdroju żywota nie tylko dla siebie,ale i pomyśl o innych./Dz.1488 /

Wt sie 31, 2010 20:28

Ja odpadłem w połowie czerwca. Żałuje i to nie zmiernie. Musze zacząć od nowa :)

So wrz 04, 2010 19:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona