|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Dobra rada na rozproszenia w czasie modlitwy osobistej.
Autor |
Wiadomość |
domin
|
 Dobra rada na rozproszenia w czasie modlitwy osobistej.
Zwłaszcza przy odmawianiu różańca, litanii i niektórych modlitw gdy myśli "spoza" zaczynały zastępować trwanie w modlitwie usłyszałem podpowiedź, szatan umieważnił zdrowaś...to wróć o kilka paciorków wstecz i popraw to w większym skupieniu!
ZADZIAŁAŁO-NATYCHMIAST!
Jak sytuacja się powtórzyła ponawiałem receptę.
Wydaje mi się, że modlitwa w większym skupieniu ducha, której w ten sposób sprawcą, czasem stawał się wróg modlitwy, odpędzała przeciwnika i była interwencją anielską!
Często przerywałem modlitwę i wzywałem Imion Najśw. Rodziny, czasem św.Michała Archanioła.
Można poświęcić wodą święconą miejsce modlitwy.
Z Panem Bogiem!
_________________ marzyciel-eremita
|
Pn lut 16, 2009 17:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dobra rada na rozproszenia w czasie modlitwy osobistej.
domin napisał(a): (...) szatan umieważnił zdrowaś...to wróć o kilka paciorków wstecz i popraw to w większym skupieniu!(...)
Jak szatan może unieważnić modlitwę
domin- nie sądzisz, że trudności w modlitwie mogą być spowodowane także lękiem, żeby modlitwa była "udana", czyli bez rozproszeń ... ? Czasem zbytnie skupianie się na formie prowadzi do zaniku treści.
|
Pn lut 16, 2009 20:40 |
|
 |
zpm
Dołączył(a): Wt lis 20, 2007 10:20 Posty: 22 Lokalizacja: Winnica
|
A ja słyszałem gdzieś dobrą moim zdaniem
jeśli mysli uciekną, złapiesz się na rozproszeniu
to... zacznij inaczej z tego dokładnie miejsca, gdzie "stanąłeś"
nie cofaj się
_________________ ks. Zbigniew Paweł Maciejewski ++++++++++++++++++++++ Mój blog i kazania: http://zpm.natan.pl ++++++++++++++++++++++ Internetowy Kurs Modlitwy: http://InternetowyKursModlitwy.pl ++++++++++++++++++++++ Bierzmowanie http://bierzmowanie.natan.pl
|
N lut 22, 2009 22:20 |
|
|
|
 |
kamilek17
|
a ja znowu słyszałem coś innego. modlitwa różańcowa przznajmy szczerze jest monotonna. i po pewnym czasie zaczynamy myśleć np o tym że zaraz mamy zrobić zadanie itp. i co jest w tym pięknego możemy podświadomie polecać te sprawy Bogu. przecież nie musimy się tlyko modlić o zdrowie itp, przecież możemy Panu Bogu polecać wszystko.
_________________ Jesu In Te Confido!
Bo kto Ciebie Boże raz pojąć może,
ten nic nie pragnie, ni szuka...
|
Cz lut 26, 2009 11:19 |
|
 |
TheJOZI
|
Robie podobnie, gdy w czasie gdy mówię np ''Dla Jego bolesnej męki'' a jakaś niepotrzebna myśl wpadła do głowy, to powtarzam, to aż do skutku 
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
Pt sty 15, 2010 21:14 |
|
|
|
 |
Selgrado
|
Gdy stwierdzę, że większość modlitwy była w stanie rozproszonym, to wtedy postanawiam większą uwagę przy następnych  Ale to nie znaczy, że po takich postanowieniach już jest zawsze dobrze. No, a jeśli chodzi o powtarzanie, to powtarzać zawsze można, ale wtedy już nie jest to, co modlitwa bez rozproszeń.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
So sty 16, 2010 17:24 |
|
 |
atryda
|
Każda modlitwa oprócz walorów intencjonalnych, ma też walory samodoskonalące i pomaga w kształtowaniu swego charakteru. Ja i moja modlitwa różańcowa jest już inna niż to co było przed dwoma latami.
|
So sty 16, 2010 17:30 |
|
 |
Selgrado
|
Tak sobie pomyślałem, że do modlitwy trzeba się formować, siebie formować i wtedy tych rozproszeń będzie zdecydowanie mniej.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
So sty 16, 2010 18:03 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|