Krucjata Wyzwolenia Człowieka...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Krucjata Wyzwolenia Człowieka...
Chciałam zapytać czy krucjatowe przyrzeczenia składa się pod karą grzechu?
Stok może się orientuje ?
|
Cz cze 18, 2009 13:46 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Tak. Złamanie przysięgi danej Bogu jest grzechem. I tak jest to zawsze ukazywane podczas podpisywania Krucjaty. Jak się złamie, to do spowiedzi wyznać i znów należy trwać.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz cze 18, 2009 15:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Cz cze 18, 2009 15:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Słyszeliście również, że powiedziano przodkom: Nie będziesz fałszywie przysięgał, lecz dotrzymasz Panu swej przysięgi. A Ja wam powiadam: Wcale nie przysięgajcie, ani na niebo, bo jest tronem Bożym; ani na ziemię, bo jest podnóżkiem stóp Jego; ani na Jerozolimę, bo jest miastem wielkiego Króla. Ani na swoją głowę nie przysięgaj, bo nie możesz nawet jednego włosa uczynić białym albo czarnym. Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi. - Mt 5,33
|
Cz cze 18, 2009 17:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O ile wiem, KWC to nie przysięga
|
Cz cze 18, 2009 19:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Stok może się orientuje ? lol...
ktoś...miało być...
Czyli grzech...
|
Cz cze 18, 2009 20:31 |
|
 |
Cyryl
|
Ja tam jestem zwolennikiem rozsądnego korzystania z używek,czemu mam się pozbawiać drobnych przyjemności?Taka krucjatę podpisywali niektórzy moi znajomi często przed osiągnięciem pełnoletności pod wpływem np. pobytu na oazie.Nie jestem przekonany o dojrzałości takiej decyzji i czy póżniej można dostać od tego dyspensę ,czy też do końca życia jak moja koleżanka jeszcze ze szkoły nie wypić nawet kieliszka szampana na imieniny?
|
Pt cze 19, 2009 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): O ile wiem, KWC to nie przysięga
Ale pisemna Deklaracja, a więc zobowiazanie - a złamanie zobowiązania skutkuje jak złamanie przysięgi.
W mojej rodzinie jest osoba, która podpisała Deklarację KWC i zobowiazał się do abstynencji na całe życie....trwa już ok 20 lat. Inni podpisywali na rok, dwa.....da się wytrwać.
Abstynencja nie tyczy tylko spożywania, ale także częstowania alkoholem, kupowania.
Z tego tytułu ów członek rodziny, który podpisał na całe zycie, w pewnym momencie uznany został za lenia
W warsztacie samochodowym znajomy zaproponował mu naprawę radia za 2 piwa.
Zgodził się, ale nie mogąc kupowac alkoholu, dał znajomemu pieniądze, aby ten kupił sobie sam.
Co tamten nieświadom uznał, za objaw lenistwa.
|
Pt cze 19, 2009 13:02 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Alus napisał(a): Zgodził się, ale nie mogąc kupowac alkoholu, dał znajomemu pieniądze, aby ten kupił sobie sam. Co tamten nieświadom uznał, za objaw lenistwa.
Ale tego też uczynić nie mógł. Bo nie chodzi o to, że nie można kupić alkoholu, ale nie można też częstować (a dawanie pieniędzy na alkohol jest tak naprawdę częstowaniem alkoholem).
Więc to też nie było zgodne z przyrzeczeniem KWC.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt cze 19, 2009 13:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Ale tego też uczynić nie mógł. Bo nie chodzi o to, że nie można kupić alkoholu, ale nie można też częstować (a dawanie pieniędzy na alkohol jest tak naprawdę częstowaniem alkoholem).
Więc to też nie było zgodne z przyrzeczeniem KWC.
Niestety nie zgodne  .....samo życie...
|
Pt cze 19, 2009 14:00 |
|
 |
akacja
|
szumi napisał(a): Tak. Złamanie przysięgi danej Bogu jest grzechem. I tak jest to zawsze ukazywane podczas podpisywania Krucjaty. Jak się złamie, to do spowiedzi wyznać i znów należy trwać. Z odpowiedzi na zapytaj.wiara.pl wynika że nie jest to grzech, bo nie jest to przysięga Cytuj: Nie. Przystąpienie do Krucjaty jest dobrowolnym zobowiązaniem, którego nie popiera się żadną przysięgą. Dobrze jest więc takiego zobowiązania dotrzymać, ale złamanie go nie jest grzechem, a już na pewno nie ciężkim...
http://www.zapytaj.wiara.pl/index.php?g ... 1961&dzi=0
|
So cze 20, 2009 9:36 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Co innego twierdzą osoby w centrum Krucjaty Wyzwolenia Człowieka w Krościenku nad Dunajcem.
Poza tym nie rozumiem, stwierdzenia 'dobrowolne zobowiązanie'.... Jakby przysięga nie była dobrowolna. Jak nie byłaby dobrowolna, to nie zaistniałaby.
Jednak wg definicji Kodeksu Prawa Kanonicznego (kan. Kan. 1191, § 1) jest to raczej ślub niż przysięga.
Nie mniej ślub też obowiązuje 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So cze 20, 2009 12:33 |
|
 |
akacja
|
szumi napisał(a): Co innego twierdzą osoby w centrum Krucjaty Wyzwolenia Człowieka w Krościenku nad Dunajcem.
To podaj skąd masz źródło takich informacji.
Bo ja z dawnych czasów oazowych pamiętam, że było mówione, że jeśli pragnie trwać się w krucjacie, ale sporadycznie wypije się alkohol to nie ma grzechu, trzeba tylko odnowić postanowienie.
Można również bez grzechu całkowicie zrezygnować z Krucjaty. Proszą jednak by powiadomić ich o tym fakcie, by nie figurować niepotrzebnie w księgach.
|
So cze 20, 2009 13:26 |
|
 |
szumi
Moderator
|
No ja też to pamiętam z oazowych czasów, gdy podpisywałem krucjaty (kandydackie). Ale chyba nie nagrywano tego co tam mówili, więc nie podam linku do tego wystąpienia 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So cze 20, 2009 13:32 |
|
 |
kre_ska
|
Z tego, co wielokrotnie słyszałam od osób zajmujących się na co dzień KWC - rezygnacaja z KWC nie jest zagrożona grzechem. Potwierdza to moim zdaniem sam Franciszek Blachnicki - polecam szczególnie przeczytanie końcowych zdań punktu 2: http://www.kwc.oaza.pl/dokument.php?id=8
|
Pn cze 22, 2009 19:27 |
|
|
|