Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 19:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Różaniec codzienny - dziesiątka czy część? 
Autor Wiadomość
Post Różaniec codzienny - dziesiątka czy część?
No własnie - do tych którzy codziennie odmawiają, odmawiacie 1 dziesiątkę czy całą część codziennie? Czy trzymacie się porządku tajemnic - wyczytałam że zp. radosne odmawia się w poniedziałki, czy to nie absurdalne? Nie można wtey odmówić bolesnych? Dlaczego?

Pn sie 10, 2009 0:08
Aha - i czy każdą dziesiątkę ofiarujecie z prośbą w jakiejś intencji, czy też tylko rozważacie tajemnice?

Pn sie 10, 2009 0:11
Należę do internetowego KŻR i przez cały miesiąc odmawiam wyznaczoną dziesiatkę w intencjach podanych przez papieża.
A systematycznie odmawiam cały Różaniec, więc po kolei każdą dziesiatkę, zależnie od czasu jakim dysponuję w dany dzień - jednego odmówię 1 dziesiątkę, a innego całą cząstkę.
Intencje wymieniam zawsze rozpoczynając odmawiać cały Różaniec.

Pn sie 10, 2009 9:42

Witam. Ja odmawiam dziennie całą część + dziesiątkę, ze względu na przynależnośc do Żywego Różańca. Odmawiając prywatnie różaniec intencje wymienia przed każdą tajemnicą, ale uważam, że jest to rzecz dobrowolna. Co do odmawiania danych tajemnic w określone dni - nie musisz tego robić jeśli nie chcesz, bo ważniejsze jest chyba to, że pomodlisz się wogóle modlitwą różańcową. Co do części różańca- zauważ, że są one przyporządkowane w miarę do dni, bo chyba nie dziwi nikogo fakt, że w piatek odmawia się część bolesną, a w niedzielę chwalebną.
Pozdrawiam

Wt sie 11, 2009 8:56

Ja odmawiam codziennie jedną część + 2 dziesiątki (jedna w intencji dziecka poczętego a druga za kapłanów). Odmawiam wg porządku podanego przez Kościół, bo dlaczego to zmieniać. Intencje wymieniam po odmówieniu dziesiątki. Czasami po zakończeniu całego Różańca, jeśli cały ofiarowuję w jednej intencji.

Wt sie 11, 2009 17:19
ja odmawiam codziennie dziesiątek za nienarodzone dziecko
często odmawiam również tajemnicę
tyle że tak po prostu kolejno niezależnie od dnia

Wt sie 11, 2009 18:43

czy odmawianie codziennie 1 dziesiątki można nazwać regularnym odmawianiem różańca?

Czy odmawianie zaledwie tzn. większych godzin Liturgii Godzin (tj. jutrzni i nieszporów) i komplety (jak się praktykuje w części żeńskich zakonów) można nazwać regularnym odmawianiem brewiarza?

Zapewniam Cię, że w obu przypadkach - można ;)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr sie 12, 2009 18:07

Mroweczko to zalezy od Ciebie ale Jutrznia i Nieszpory to najwazniejsze czesci Brewiarza wiec jesli je odmawiasz codziennie to sie liczy jako regularne odmawiania skoro sama napisalas ze tak jest w zenskich zakonach ale nie wiem ktorych. ja staram sie odmawiac rowniez pozostale godziny jesli mam mozliwosc.
a co do rozanca to noszac Szkaplerz kazdy noszacy jest zobowiazany do odmowienia 10tki. wiec jak sie odmowi dziesiatke to tez sie liczy. zywy rozaniec kazda z osob ma dana tajemnice i ma przez m-c odmawiac ta tajemnice czyli jedna 10 obowiazkowo.
ja mam takie pytanie czy ktos z was zetknal sie z bransoletka rozancem-dziesiatka na reke??
jesli tak to podajcie linki na stronki gdzie mozna taki kupic.
byla bym wdzieczna :-D

Pn sie 24, 2009 13:28
Zobacz profil WWW
Elu: ja mam dokładnie taki: http://www.liturgiczny.pl/index.php?pro ... rod_id=182 jak widać, cena nie jest zbyt wysoka. :) osobiście kupiłam na pielgrzymce na Jasną Górę.
prawdę mówiąc, nigdy sama nie odmawiałam różańca, może czasami, ale rzadko. dopiero na pielgrzymce weszłam w ten rytm modlitw różańcowych i teraz po powrocie staram się odmówić codziennie jedną część albo chociaż dziesiątkę.
jutrznia, nieszpory, kompleta - chyba trochę do tego nie dorosłam, bo zaczęły mnie nużyć i nie mogłam się odpowiednio skupić. dlatego poradzono mi, żebym zrobiła sobie przerwę. minęły dwa tygodnie i teraz wracam do brewiarza.

Pn sie 24, 2009 14:01

dziesiatka codziennie w drodze na uczelnie :)

Pn sie 24, 2009 18:49

dwie dziesiątki: jedna z Żywego Różańca, druga z duchowej adopcji :)

Pn sie 24, 2009 19:21

dziekuje talitha_ chociaz nie dokonca o taka mi chodzi ale a poczatek moglaby byc. to pieknie jak sa jeszcze osoby odmawiajace chociaz dziesiatke rozanca czasami z obowiazku. co do brewiarza ja mialam dluzsza przerwe ale jak moge to sie staram odmowic wszystkie godziny.
pytanie poza tematem: jest na tym forum ktos z Witnicy??

Pn sie 24, 2009 19:42
Zobacz profil WWW

Odmawiam codziennie część różańca według porządku podanego przez kośćiół.Intencje podaję przed rozpoczęciem różańca jeśli modlę się w jednej lub przed każdą dziesiątką.

Pn sie 24, 2009 20:37

tak przy okazji bo nie wiem czy jest a pare osob pisalo ze odmawia tajemnice wg nakazu Kosciola to podam ktore tajemnice na jaki dzien przypadaja:
Tajemnice Radosne - poniedzialki i soboty
Tajemnice Bolesne - wtorki i piatki
Tajemnice Światła - czwartki
Tajemnice Chwalebne - srody i niedziele
sorki jesli powtorzylam.

Wt sie 25, 2009 17:03
Zobacz profil WWW
Dlaczego kazda tajemnica powinna byc odmawiana w okreslony dzien? Wiem ze np w piatek umarl Pan Jezus i dlatego sa bolesne. Ale co z pozostalymi?

Przeniesione z: viewtopic.php?p=469582#469582

Wt paź 13, 2009 14:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona