Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 18:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Jak sie modlic ? 
Autor Wiadomość

Post Jak sie modlic ?
Szczęść Boże,

Jak lepiej jest się modlić - własnymi słowami, czy z modlitewnika ?
Czy wystarczy modlić się gotowymi modlitwami pochodzącymi z modlitewników, nowenn etc ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

Śr lut 24, 2010 14:37

Post Re: Jak sie modlic ?
Czy modlisz się własnymi słowami czy korzystasz z modlitewnika, zawsze modlitwa powinna wypływać z serca, powinna być szczera.
Dbaj o to by Twoja modlitwa była prawdziwą, szczerą rozmową z Panem Bogiem.

Możesz korzystać z modlitewnika, modlić się nowennami ale staraj się też modlić własnymi słowami, żeby modlitwa nie była cały czas taka sama. Zauważ, że jest baardzo dużo rodzajów modlitwy jak modlitwa ustna, myślna, kontemplacja, medytacja etc.
:)

Śr lut 24, 2010 14:45

Co to znaczy "lepiej"? Skuteczniej? Owocniej dla rozwoju wiary?
Standard to "Ojcze nasz" - modlitwa z Ewangelii, wprost zalecona przez Jezusa.

A zupełnie poważnie, to tak jak czujesz. Można się spotykać z Bogiem w modlitwach ułożonych przez kogoś, można w Jego Słowie, można rozmawiać swoimi słowami... Najlepszą radą, jaką kiedyś słyszałam, jest: "Módl się tak jak potrafisz i nie próbuj się modlić tak, jak nie potrafisz".

Za jakiś czas może się okazać, że "leży Ci" inna modlitwa. I dobrze, tak chyba powinno być...

Śr lut 24, 2010 15:12

tak modlic sie mozna na wszelaki sposob byle by byla prawdziwa i prosto z serca. moga byc rozne formy modlitwy mnie bardzo inspiruje modlitwa brewiarzowa a przy modlitwie wlasnej takiej rozmowie z Panem w cztery oczy bardzo pomocny jest 'kwadrans z Jezusem"

Śr lut 24, 2010 15:17
Zobacz profil WWW

Myślę, że najważniejsze żeby nie popadać w skrajności i nie odrzucić całkiem modlitwy "formułkami" ("bo nie są z serca") a z drugiej strony nie odrzucać też modlitwy własnymi słowami. A poza tym generalnie módl się jak ci pasuje z tym jednym zastrzeżeniem które już ktoś wyżej podał: szczerze.

I wszystko będzie ok :)

Śr lut 24, 2010 17:13

Kiedy w modlitwie zwyczajnie brakuje mi słów - sięgam po modlitewnik :) nie uważam jednak żadnej z opcji modlitwy za "lepszą" :) Bóg patrzy na serce a nie na usta - chociaż na pewno milsze jest Mu to, że ktoś w czasie modlitwy mówi o tym, co go boli a nie ukrywa tego za pobożnym "Kyrie Eleison (...), zmiłuj się nad nami, (...) obdarz nas pokojem".

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Śr lut 24, 2010 17:24

A czasem na modlitwie najlepiej po prostu milczeć.
pozdrawiam :)

Śr lut 24, 2010 18:42

Ja uważam, że trzeba się wsłuchać w siebie. Otworzyć serce. Czasami łatwiej jest mówić po swojemu - wiesz, Boże, ja to mam problem... - a kiedy indziej człowiek, może bardziej bezradny, nie potrafi nawet na głos słowami wypowiedzieć intencji: mówi sercem, mówi np. różańcem czy jakąś modlitwą.

Nie ma schematu, nie ma zasady. Modlitwy nie da się tak zaszufladkować :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt lut 26, 2010 13:49
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

Lubię Kontemplację i Medytację. Uwielbiam piosenki i pieśni Religijne.

Ale staram się pamiętać też o Modlitwie Ułożonej przez DUCHA ŚWIĘTEGO.

np o krótkiej Modlitwie Św. Bernarda, za której odmawianie Papież Eugeniusz III udzielił Odpustu

Uwielbiam też inne formy Modlitwy.

Pt lut 26, 2010 23:36

Mam pytanie. Jak kontemplować żeby całkowicie odciąć się od świata rzeczywistego a być tylko z Bogiem. Nigdy nie praktykowałem takiego sposobu modlitwy a bardzo chciałbym.

Z Bogiem!:)

Wt mar 02, 2010 18:12

może coś tu
www.wccm.pl

Wt mar 02, 2010 19:06

Krzysiek...Keep napisał(a):
Mam pytanie. Jak kontemplować żeby całkowicie odciąć się od świata rzeczywistego a być tylko z Bogiem.

„Całkowicie” - tzn. tak, by nie słyszeć schorowanego sąsiada wołającego o pomoc?

Śr mar 03, 2010 10:01

Krzysiek...Keep napisał(a):
Mam pytanie. Jak kontemplować żeby całkowicie odciąć się od świata rzeczywistego a być tylko z Bogiem. Nigdy nie praktykowałem takiego sposobu modlitwy a bardzo chciałbym.

Z Bogiem!:)

Nie śpiesz się z tym. Taki rodzaj modlitwy to nie automat, nie magia że ktoś ci powie "zrób tak i tak" a ty tak zrobisz i już od razu zagłębisz się w kontemplacji.

Są takie modlitwy jak modlitwa odpoczynku, zachwytu czy milczenia kiedy człowiek skupia się tylko na Bogu, ale nie polecam próbować ich "tak sobie" bo bardzo prosto może się skończyć to tak, że człowiek zamiast skupiać się na Bogu zacznie skupiać się na sobie i na tym, żeby coś poczuć albo właśnie żeby nic nie czuć.

O takim właśnie pomieszaniu ciekawie pisze Lewis w "Listach starego diabła do młodego":
Cytuj:
"Najlepszą rzeczą, tam gdzie to możliwe - jest chronić skutecznie pacjenta od poważnej intencji modlenia się. Kiedy pacjent, podobnie jak twój, jest już dorosły i dopiero od niedawna przynależy do stronnictwa Nieprzyjaciela najlepiej będzie zachęcać go, by sobie przypomniał lub przynajmniej sądził, że sobie przypomina, swój papuzi sposób modlenia się w dzieciństwie. W związku z tym można go nakłonić, aby w modlitwie unikał formalizmu oraz dążył do czegoś całkowicie spontanicznego i wewnętrznego, niekonwencjonalnego. To zaś u początkującego będzie równoznaczne z usiłowaniem wytworzenia w sobie bliżej nieokreślonego nastroju nabożnego, nie mającego nic wspólnego z prawdziwym skupieniem myśli i woli. Jeden z ich poetów, Coleridge, wspomina, że nie zwykł się modlić "poruszając wargami i zginając kolana", lecz jedynie "skłaniał swego ducha do miłowania” i oddawał się "swoistemu uczuciu błagalnemu”. To jest właśnie ten rodzaj modlitwy, jakiego my chcemy; ponieważ zaś powierzchownie jest ona podobna do milczących modlitw praktykowanych przez ludzi daleko zaawansowanych w służbie Nieprzyjaciela, pomysłowi a zarazem gnuśni pacjenci mogą ulegać takiemu złudzeniu przez długi czas."

Dlatego zamiast zastanawiać się nad jakimiś szczególnymi modlitwami mającymi całkowicie odciąć cię od świata polecam modlitwy proste i ogólnie znane - takie są najlepsze. Pomódl się różańcem, koronką albo jakąś inną modlitwą, albo...

Eureka! Idź na Mszę Świętą! Niewątpliwie będziesz odcięty od świata zewnętrznego i będziesz tylko z Bogiem. Widzisz, jakie to proste? :mrgreen:

;)

Śr mar 03, 2010 10:54

Polecam książkę "Wszystko ma swoje miejsce. Dar modlitwy kontemplacyjnej." Richard'a Rohr'a

Śr mar 03, 2010 12:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]