|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Czy uzywa jeszcze ktos modlitewnikow ?
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz_Godula
|
 Czy uzywa jeszcze ktos modlitewnikow ?
Czy używa ktoś z Was jeszcze modlitewników ? Bo odczuwam wrażenie, ze dużo osób uważa, to za zbyteczne
|
N mar 21, 2010 11:04 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
 Re: Czy uzywa jeszcze ktos modlitewnikow ?
Tak używa. Ja mam z Pallottinum o nazwie "Pokój wam" z modlitwami do św. Wincentego Pallottiego. Bardzo fajny w formie ksiązki, ale z dużymi literami -w sam raz. 
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N mar 21, 2010 14:25 |
|
 |
małytomek
|
Ja też korzystam z modlitewnika zabranego jakiś czas temu Pallotynom na rekolekcjach - w sklepiku nie mieli, i jestem z niego zadowolony. A nawet namówiłem znajomych na jego kupno. " Podnoszę z ziemi mój głos " ks. Wiesław Al. Niewęgłowski To ułożone 31 modlitw porannych i wieczornych z wplecionymi psalmami, cytatami z Biblii, wierszami , oraz dużo modlitw znanych bardziej lub mniej.
|
Wt kwi 20, 2010 18:46 |
|
|
|
 |
Silva
|
Ja używam, ale w tej chwili nie pamiętam nawet tytułu. Np. litanie ciężko byłoby z pamięci mówić 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Wt kwi 20, 2010 20:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja korzystam z modlitewnika "Modlę się ze świętą Faustyną". Różaniec, Koronkę, Anioł Pański, Koronkę za dusze w czyścu cierpiące, można odmawiać wszędzie w wolnej chwili. Ale np Nowenny do Miłosierdzia Bożego nie nauczę się na pamieć.
|
Wt kwi 20, 2010 20:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
. Ugh... "odmawianie wszędzie w wolnej chwili" jakoś źle mi się kojarzy. Tak to ja mogę sobie z Bogiem nieformalnie porozmawiać właśnie, ale żeby zmawiać konkretną modlitwę, potrzebuję jednak jakiegoś skupienia bo inaczej to jest tylko klepanie.
Wiem, noszę na palcu różaniec, kupiony właśnie z tą myślą. Czasem w pociągu próbuję, ale to żadna modlitwa. Łatwiej mi coś przeczytać, przemyśleć, pomodlić się jakąś refleksją a nie gotowym tekstem z pamięci.
A modlitewnika nie mam. Mam brewiarz. Nie przestrzegam rygorystycznie liturgii godzin, ale używam go właśnie jak modlitewnika - kiedy chcę jakiejś konkretnej formuły.
|
Wt kwi 20, 2010 21:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liam napisał(a): . Ugh... "odmawianie wszędzie w wolnej chwili" jakoś źle mi się kojarzy. Tak to ja mogę sobie z Bogiem nieformalnie porozmawiać właśnie, ale żeby zmawiać konkretną modlitwę, potrzebuję jednak jakiegoś skupienia bo inaczej to jest tylko klepanie.. Nie koniecznie  ....mnie akurat nie sprawia żadnego problemu odizolowanie się od ludzi np. w autobusie, pociągu.
|
Wt kwi 20, 2010 22:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.A czy ja mówiłem że koniecznie, Alus?  Ty chyba lubisz się ze mną spierać... Swoją drogą to zazdroszczę Ci tej umiejętności bo ja właśnie tak nie potrafię. Muszę do modlitwy mieć ciszę, ewentualnie łagodną muzykę i spokój. No, ułomny taki jestem. 
|
Wt kwi 20, 2010 22:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A czy ja mówiłem że koniecznie, Alus?  Ty chyba lubisz się ze mną spierać... Swoją drogą to zazdroszczę Ci tej umiejętności bo ja właśnie tak nie potrafię. Muszę do modlitwy mieć ciszę, ewentualnie łagodną muzykę i spokój. No, ułomny taki jestem.  "No, ułomny taki jestem" - i kto się tu spiera? 
|
Wt kwi 20, 2010 22:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): "No, ułomny taki jestem" - i kto się tu spiera?  No dobrze już, dobrze. Ja się tylko usprawiedliwiam... 
|
Wt kwi 20, 2010 22:52 |
|
 |
kawa
|
Nie używam. Psalmy i kilka ważniejszych i obszerniejszych modlitw mam na komórce.
|
Śr kwi 21, 2010 14:07 |
|
 |
Kasiulka
|
a ja używam Modlitewnika dla Kobiet:-) bardzo polecam
|
Śr maja 19, 2010 10:40 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jeśli brewiarz modlitewnikiem nazwać - to tak 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz maja 20, 2010 8:51 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|