Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Modlitwa za konających 
Autor Wiadomość

Post Modlitwa za konających
Podczas porządków znalazłem kartkę z modlitwą za konających.Obrazek jest wydany przez Franciszkanów z Jerozolimy.Po wyszukiwaniach w google widzę ze nie jest to bardzo znana modlitwa a przecież umierający naprawdę potrzebują naszej pomocy.Poniżej wklejam tekst za każdorazowe odmówienie otrzymuje się 100 dni odpustu

O najłaskawszy Jezu, kochający dusze ,
proszę Cię przez konanie Twego Najświętszego Serca,
oraz przez cierpienia Twej Niepokalanej Matki,
abyś raczył obmyć we Krwi Swojej wszystkich grzeszników
na całym świecie konających
i znajdujących się w bliskości śmierci.
Konające Serce Jezusa,
zmiłuj się nad konającymi.

Pt lip 09, 2010 23:27

Post Re: Modlitwa za konających
Bardzo przydatne, dzięki.

Cz lip 15, 2010 19:10
100 dni odpustu?? Nie rozbawiaj mnie do łez!!!!!!!

Cz lip 15, 2010 19:52

Modlitwa za konających to jeden z charakterystycznych rysów duchowości św. Faustyny Kowalskiej (+1938):

św. Faustyna:
"O, jak bardzo potrzebują dusze konające modlitwy. O Jezu, natchnij dusze, aby się często modliły za konających." (Dzienniczek, 1015)

„Często obcuję z duszami konającymi, wypraszając im miłosierdzie Boże. O, jak wielka jest dobroć Boża, większa, niżeli my pojąć możemy. Są momenty i tajemnice miłosierdzia Bożego, nad którymi zdumiewają się niebiosa. Niechaj sądy nasze umilkną o duszach, bo przedziwne jest z nimi miłosierdzie Boże” (Dzienniczek, 1684).

Pan Jezus powiedział do św. Faustyny:
"Módl się, ile możesz, za konających, wypraszaj im ufność w moje miłosierdzie, bo oni najwięcej potrzebują ufności, a najmniej jej mają” (Dzienniczek, 1777).
-------------------------
Koronka do Miłosierdzia Bożego
Pan Jezus powiedział do św. Faustyny :
Napisz: gdy tę koronkę przy konających odmawiać będą, stanę pomiędzy Ojcem a duszą konającą nie jako Sędzia sprawiedliwy, ale jako Zbawiciel miłosierny.” (Dzienniczek, 1541)

"Kiedy weszłam do swej samotni, usłyszałam te słowa: każdą duszę bronię w godzinie śmierci, jako swej chwały, która odmawiać będzie tę koronkę, albo przy konającym inni odmówią, jednak odpustu tego samego dostępują. Kiedy przy konającym odmawiają tę koronkę, uśmierza się gniew Boży, a miłosierdzie niezgłębione ogarnia duszę i poruszą się wnętrzności Miłosierdzia Mojego, dla Bolesnej Męki Syna Mojego. O, gdyby wszyscy poznali, jak Wielkie jest miłosierdzie Pańskie, ale jak bardzo my wszyscy potrzebujemy tego miło­sierdzia, a szczególnie w tej stanowczej godzinie."(Dz 811)
---------------------
Z życia św. Faustyny: Jak opowiada Jad. O., wychowanka, która pracowała z s. Faustyną w Wilnie w ogrodzie: "co godzinę podsuwała nam akty strzeliste za konających. Gdyśmy ją pytały, dlaczego tak często modli się za konających odpowiadała, że to jest wszystko za mało, że trzeba by stale się modlić, bo co sekundę umiera jakiś człowiek na kuli ziemskiej i potrzebuje pomocy". (Arch. S. F. Wspom.)
źródło: Maria Tarnawska SIOSTRA FAUSTYNA KOWALSKA, ŻYCIE I POSŁANNICTWO, Zgromadzenie SS. Matki Bożej MIłosierdzia, Kraków
-----------------------
św. Teresa od Dzieciątka Jezus (†1897):

"O jakże wiele trzeba się modlić za konających! Gdyby wiedziano!... "

Cz lip 22, 2010 18:22

Jeśli dobrze pamiętam, nie istnieją obecnie odpusty cząstkowe... Jak stara jest ta kartka?

Cz lip 22, 2010 19:01
Odpusty cząstkowe jak najbardziej istnieją- chyba, ze chodzi Ci o to, że nie ma odpustu na 100 dni albo że nie podaje się liczby dni...

Cz lip 22, 2010 21:00

Owszem - o to mi chodziło. Nie określa się "długości odpustu".

Pt lip 23, 2010 8:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]