|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Koronka do Miłosierdzia Bożego
Autor |
Wiadomość |
alterego
|
 Koronka do Miłosierdzia Bożego
Szczęść Boże! Mam pytanie odnośnie Koronki do Miłosierdzia Bożego. Czy trzeba koniecznie odmawiać ją o godz. 15? Jestem w takiej sytuacji, że o 15 zazwyczaj jestem jeszcze w szkole i z tego powodu nie mogę odmówić o tej godzinie Koronki. Mogę zrobić to np. podczas wieczornej modlitwy? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam  Norbert
|
Cz wrz 09, 2010 18:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Koronka do Miłosierdzia Bożego
alterego napisał(a): Szczęść Boże! Mam pytanie odnośnie Koronki do Miłosierdzia Bożego. Czy trzeba koniecznie odmawiać ją o godz. 15? Jestem w takiej sytuacji, że o 15 zazwyczaj jestem jeszcze w szkole i z tego powodu nie mogę odmówić o tej godzinie Koronki. Mogę zrobić to np. podczas wieczornej modlitwy? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam  Norbert Koronkę do Miłosierdzia Bożego możesz odmawiać w dowolnej godzinie.
|
Cz wrz 09, 2010 18:11 |
|
 |
anulka165
Dołączył(a): Pn sie 16, 2010 18:34 Posty: 49 Lokalizacja: Chorzów
|
tak właśnie!  ja też przeważnie jestem o tej godzinie na Uczelni.. i odmawiam ją nie zawsze konkretnie o 15.00  :)
|
Cz wrz 09, 2010 18:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Można o każdej godzinie, ale o 15 najlepiej. Ale czy chodzi o to żeby o 15.00 zacząć, czy żeby odmówić ją w czasie od 15.00 do 16.00??
|
Cz wrz 09, 2010 18:40 |
|
 |
anulka165
Dołączył(a): Pn sie 16, 2010 18:34 Posty: 49 Lokalizacja: Chorzów
|
jeżeli chodzi konkretnie o godzinę 15, to wydaje mi się ze o 15 zaczynając  ja przynajmniej na takich pół rekolekcjach jak byłam (raczej wycieczka parafialna z grupami...) to zaczynaliśmy o 15 odmawiać  . ale na pewno to aż tak dużego znaczenia nie ma  wydaje się...
|
Cz wrz 09, 2010 18:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
anulka165 napisał(a): jeżeli chodzi konkretnie o godzinę 15, to wydaje mi się ze o 15 zaczynając ja przynajmniej na takich pół rekolekcjach jak byłam (raczej wycieczka parafialna z grupami...) to zaczynaliśmy o 15 odmawiać .ale na pewno to aż tak dużego znaczenia nie ma wydaje się... No właśnie. Ja zawsze brałem to tak żeby odmówić ją o 15, ale nie konkretnie o 15.00 zaczynając. 
|
Cz wrz 09, 2010 19:22 |
|
 |
Selgrado
|
alterego napisał(a): Jestem w takiej sytuacji, że o 15 zazwyczaj jestem jeszcze w szkole i z tego powodu nie mogę odmówić o tej godzinie Koronki. Mogę zrobić to np. podczas wieczornej modlitwy?
Jeśli jest się zajętym czymś innym o tej to godzinie, no to wtedy jak najbardziej przekłada się na późniejszą porę Koronkę.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Pt wrz 10, 2010 16:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Koronkę do Miłosierdzia Bożego według przekazu Jezusa św. Faustynie można odmawiać w każdej dowolnej porze (Dz 687). W Godzinie Miłosierdzia Jezus prosił aby rozważać Jego mękę i śmierć na krzyżu. Podał konkretne modlitwy: Droga Krzyżowa, Adorację Najświętszego Sakramentu, lub inną modlitwę. Nadto zalecił 3 warunki modlitwy: 1. modlitwa powinna być skierowana do Jezusa, 2. odmawiana o 15, 3. w trakcie modlitwy należy rozważać Mękę Pańską.(Dz 1320; 1572 ).
|
Pt wrz 10, 2010 18:36 |
|
 |
agulqa
|
No tak a czy przy odmawianiu Koronki o 15 rozważać Mękę Pańską jak np przy różańcu?
|
So wrz 11, 2010 8:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
agulqa napisał(a): No tak a czy przy odmawianiu Koronki o 15 rozważać Mękę Pańską jak np przy różańcu? Mówisz "dla Jego bolesnej męki..." .....to siłą rzeczy przewijają się obrazy drogi krzyzowej, krzyzowania. Chyba, że ktoś mówi automatycznie, ale każda automatyczna modliwtwa to tylko puste recytowanie.
|
So wrz 11, 2010 9:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Nadto zalecił 3 warunki modlitwy:1. modlitwa powinna być skierowana do Jezusa, Jeżeli mowa o Trójcy, to ta modlitwa jest skierowana słowami do Boga Ojca.
|
N wrz 12, 2010 13:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Jeżeli mowa o Trójcy, to ta modlitwa jest skierowana słowami do Boga Ojca. Tak, chodzi zapewne aby w Godzinie Miłosierdzia nie odmawiać modlitw maryjnych.
|
N wrz 12, 2010 13:58 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|