|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
życie zakonne - wspólnota
Autor |
Wiadomość |
TAMAR33
|
 życie zakonne - wspólnota
Przez wiele lat myślałam o zakonie. Za pół roku wychodzę za mąż - Pan Bóg chyba ma dla mnie inny plan. Ale klamka jeszcze nie zapadła... Nadal trochę tęsknię za życiem,które myślałam, że jest dla mnie. Oglądałam ostatnio film "Ludzie Boga", o trapistach w kraju islamskim i zafascynowało mnie znów życie wspólnotowe... Tego trochę się bałam - bezwzględnego podporządkowania przełożonym. A ten film pokazuje wspólnotę, w której decyzje podejmuje się naprawdę razem. Nie spotkałam się z tym wcześniej. Może po prostu inaczej jest w zakonach męskich?
|
Śr sty 12, 2011 11:40 |
|
|
|
 |
Maxx
|
 Re: życie zakonne - wspólnota
Myślisz i tęsknisz o życiu w zakonie tylko się lękasz podporządkowania przełożonym i dlatego decydujesz się na małżeństwo? Chyba powinnaś zastanowić się, czy naprawdę kochasz i z radością myślisz o spędzeniu życia z mężczyzną, z którym chcesz wziąć ślub. Życie małżeńskie pod wieloma względami może być cięższe i wymagać nie mniejszych poświęceń, niż zakonne. Aby było udane trzeba tego mocno chcieć i wierzyć, że wybiera się właściwą drogę i odpowiednią osobę.
To Ty decydujesz jakie życie wybierasz, nie próbuj zrzucić tej odpowiedzialności na plany Pana Boga.
|
Śr sty 12, 2011 13:04 |
|
 |
Elbrus
|
TAMAR33 napisał(a): Przez wiele lat myślałam o zakonie. Za pół roku wychodzę za mąż - Pan Bóg chyba ma dla mnie inny plan. Ale klamka jeszcze nie zapadła... Pół roku? A powiedziałaś chociaż o swoich przemyśleniach narzeczonemu? Chyba nie chcesz zrobić mu świństwa i rozmyślić się dzień przed?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr sty 12, 2011 14:30 |
|
|
|
 |
TAMAR33
|
NIE CHCĘ NIKOMU ROBIĆ ŚWIŃSTWA, ROZEZNAWAŁAM TO W MODLITWIE, A DECYZJĘ O ŚLUBIE PODJĘLIŚMY TRZY LATA TEMU. NATOMIAST ZAFASCYNOWAŁO MNIE TO, ŻE CHYBA JEST WIELKA RÓŻNICA W WOLNOŚCI W ŻAYCIU ZAKONNYM DLA KOBIET I MĘŻCZYZN I TYM SIĘ CHCIAŁAM PODZIELIĆ. ZOBACZYŁAM FILM (OPARTY NA FAKTACH), W KTÓRYM POKAZANY JEST WSPÓLNY PROCES DECYZYJNY NA WAŻNY TEMAT, ALE GŁOSUJĄ WSZYSCY - I PRZEOR I BRACIA. TO ZAKON TRAPISTÓW. NIE WIEM, JAK JEST W INNYCH MĘSKICH ZAKONACH, ALE WYDAJE MI SIĘ, ŻE W KOBIECYCH TAK NIE JEST - TU DECYDUJE MATKA PRZEŁOŻONA. WIECIE COŚ O TYM, BO MOŻE MAM BŁĘDNE WYOBRAŻENIA?
|
Śr sty 12, 2011 17:50 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Z istoty ślubów zakonnych - z wyjątkami pewnie - wynikają trzy sprawy: czystość, ubóstwo i posłuszeństwo. Zatem nie tylko w żeńskich - ale w ogóle. Przełożeni decydują - zakonnicy przyjmują w duchu posłuszeństwa decyzje i wykonują je. Zresztą, demokracja nigdy nie była i nie będzie ustrojem Kościoła.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sty 12, 2011 21:13 |
|
|
|
 |
Pangur
|
O! Waszmość trafił w sedno. Nie można oczekiwać wolności w działaniu tam gdzie godzimy się na posłuszeństwo. Oczywiście, tak jak w wojsku, są sytuacje, kiedy (nawet u Cystersów) posłuszeństwo w pewnych okolicznościach można wymówić, ale nie są sytuacje typowe. Co do zakonów żeńskich - skąd przypuszczenie że jest w nich inaczej?  TAMAR, głosowanie, o którym mówisz - nie dotyczyło obowiązku wynikającego z przynależności do zakonu. To zresztą jedna z ciekawszych scen w filmie...
|
Cz sty 13, 2011 18:22 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|