|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Odnowienie przyrzeczen chrzcielnych w...rzece?
Autor |
Wiadomość |
Questa
|
 Odnowienie przyrzeczen chrzcielnych w...rzece?
Witam! Moje pytanie z pewnością wielu przyprawi o śmiech, ale...Czy można odnowić przyrzeczenia chrzcielne polewając się wodą? Chodzi mi tu o symbolikę wody. Nie chcę oczywiście powtórnie chrzcić siebie samego, ale jedynie powierzyć się Bogu tak jak wcześniej powierzyli mnie moi opiekunowie. Może pytanie trochę infantylne, ale cóż...Pozdrawiam!
_________________ ''Kochajcie i odmawiajcie różaniec''
|
So lut 05, 2011 16:45 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Odnowienie przyrzeczen chrzcielnych w...rzece?
Questa napisał(a): Czy można odnowić przyrzeczenia chrzcielne polewając się wodą? Chodzi mi tu o symbolikę wody. A jaką symbolikę ma polanie wodą? Czy wiesz, czym jest chrzest?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lut 05, 2011 17:25 |
|
 |
jo_tka
|
Jeśli chodzi Ci o osobisty gest, to na moje wyczucie nie ma problemu. Tylko nie powtarzaj formuły chrzcielnej. Wprawdzie samego siebie ochrzcić się nie da, ale jednak powtarzanie ot tak znaku sakramentu nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Nawet bez intencji.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So lut 05, 2011 21:12 |
|
|
|
 |
Silva
|
A tak w ogóle jeśli chodzi o odnawianie przyrzeczeń chrzcielnych to polecam tradycyjną formułę 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N lut 06, 2011 9:30 |
|
 |
Questa
|
Tak, tak jotka trafiłaś w sedno, chodzi mi jak najbardziej o osobisty gest, w żadnym wypadku nie zamierzam używać do tego celu formuły chrzcielnej, ani nie ma to być chrzest powtórny, a jedynie odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych i oddanie się Panu Bogu. Pewnie to trudne do zrozumienia, niemniej jednak dziękuję Wam za odpowiedzi na tak dziwne pytanie, z czego zdaję sobie sprawę:) Pozdrawiam z modlitwą za to dzieło ewangelizacyjne!
_________________ ''Kochajcie i odmawiajcie różaniec''
|
N lut 06, 2011 10:34 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|