Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Modlitwa razem z mediami /radiem, telewizją/ 
Autor Wiadomość

Post Modlitwa razem z mediami /radiem, telewizją/
Witam, jestem tu nowy więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Jestem dość ciekawy jednej sprawy, ponieważ w telewizji TRWAM wieczorami jest odmawiany różaniec, czy można przy włączonym telewizorze gdzie jest transmitowany różaniec, również go odmawiać ? Czy lepiej w samotności i ciszy ?

Cz lut 04, 2010 19:45

Post Re: Różaniec z TVTRWAM
Można odmawiać wspólnie z mediami, a nawet jest ta forma bardziej zalecana niż modlitwa w samotności.
Kiedyś byłem na wspólnym różańcu po pogrzebie, około 100 osób jaką siłę odczuwało się tej modlitwy to jak wspominałem swój samotny różaniec; to przychodziło mi na myśl porównanie góry i myszy, choć bardzo lubię odmawiać różaniec w samotności i wiem, że też ma moc.

Cz lut 04, 2010 21:19
Można i tak odmawiać różaniec. :) Modlitwa wspólnotowa jest zalecana. :)

Albowiem gdzie są dwaj lub trzej zgromadzeni w imię moje, tam jestem pośród nich.” (18: 18-20).

Cz lut 04, 2010 23:48
atryda napisał(a):
Można odmawiać wspólnie z mediami, a nawet jest ta forma bardziej zalecana niż modlitwa w samotności.
Kiedyś byłem na wspólnym różańcu po pogrzebie, około 100 osób jaką siłę odczuwało się tej modlitwy to jak wspominałem swój samotny różaniec; to przychodziło mi na myśl porównanie góry i myszy, choć bardzo lubię odmawiać różaniec w samotności i wiem, że też ma moc.

Nie ma formy "bardziej zalecanej" :) ....bo: "gdzie dwaj lub trzech jest zgromadzonych w imię moja, tam i ja jestem"....a także: "Ty zas, gdy chcesz się modlić wejdx do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca swego, który jest w ukryciu" (Mt 6,6 ).
Bóg człowiekowi pozostawia wybór: wspólnotowa modlitwa lub indywidualna.

Pt lut 05, 2010 8:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]