|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
UCZCZONY ZANIM SIE URODZIL
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 UCZCZONY ZANIM SIE URODZIL
Kiedy aniol Gabriel mowi mlodej kobiecie imieniem Maria,ze urodzi chlopca,ktory na wieki bedzie krolem,Maria pyta:"Jak to sie stanie skoro nie wspolzyje z mezczyzna".?"Duch swiety przyjdzie na ciebie"'wyjasnia Gabriel, "A moc Najwyzszego ocieni cie.Dlatego tez to,co sie narodzi,bedzie nazwane swietym,Synem Bozym".Chcac pomoc Marii dac wiare temu oredziu,Gabriel ciagnie dalej:"Oto twa krewna Elzbieta,rowniez poczela syna,bedac w podeszlym wieku.i jest to szosty miesiac dla niej,zwanej bezplodna; poniewaz zadne oswiadczenie Boga nie bedzie niemozliwe".Maria zgadza sie ze slowami Gabriela.Jak na nie reaguje?"Oto ja niewolnica Jahwe!" wola :"Niech mi sie stanie wedlug twego oswiadczenia".Wkrotce po odejsciu Gabriela Maria wybiera sie w odwiedziny do Elzbiety,ktora ze swym mezem Zachariaszem,mieszka w gorzystej Judei.Z Nazaretu,gdzie mieszka Maria,trzeba tam isc trzy do czterech dni.W koncu Maria dociera do domu Zachariasza.Kiedy wchodzi i pozdrawia Elzbiete,ta zostaje napelniona duchem swietym i mowi do Marii:"Blogoslawiona jestes miedzy kobietami ,i blogoslawiony jest owoc twego lona!.Jakze to dostapilam tego zaszczytu,ze przyszla do mnie matka mego Pana?Bo oto gdy glos pozdrowienia twego rozlegl sie w mych uszach,malenstwo w mym lonie podskoczylo z wielkiej radosci".Slyszac to,Maria odpowiada przepelniona serdeczna wdziecznoscia:"Dusza moja slawi wielkosc Jahwe,a moj duch az tryska radoscia w Bogu,mym Wybawcy,bo wejrzal na unizenie swej niewolnicyOto bowiem wszelkie pokolenia beda mnie odtad zwac szczesliwa,poniewaz Potezny dokonal na mnie wielkich czynow".Jednakze cala chwale za okazana jej laske przypisuje Bogu.:"Swiete jest Jego imie",mowi"a przez pokolenia po pokoleniach Jego milosierdzie spoczywa na tych,ktorzy sie Go boja".Maria dalej wyslawia Boga w natchnionej piesni proroczej,oznajmiajac:"Poteznych dziel dokonal swym ramieniem,doszczetnie rozproszyl tych,,ktorzy sa wyniosli w zamysle swych serc.Stracil mocarzy z tronow i wywyzszyl unizonych;nasycil glodnych dobrami,a bogatych odeslal z niczym.Dopomogl sludze swemu Izraelowi,by przypomniec milosierdzie-jak powiedzial naszym praojcom,Abrahamowi i jego nasieniu-na zawsze.Maria zostaje u Elzbiety przez jakies trzy miesiace i niewatpliwie jest dla niej ogromna pomaca w tych ostatnich tygodniach przed rozwiazaniem.Jak to pieknie,ze te dwie wierne kobiety,ktore poczely z pomaca Boga,moga w tym blogoslawionym okresie swego zycia przebywac razem.Jezus zostal uczczony,jeszcze zanim sie urodzil.Elzbieta nazwalo go swoim Panem,a jej nienarodzone dziecko podskoczylo z radosci,gdy sie pojawila Maria.Jak sie jednak przekonamy,inni nie darzyli Marii i jej przyszlego dziecka naleznym szacunkiem.[Lukasza 1:26-56].
|
Pt sty 09, 2009 11:54 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
O czym chcesz dyskutować?
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt sty 09, 2009 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Uczczony zanim sie narodzil
Jaki wplyw wywarl nienarodzony Syn Bozy na niektore osoby i jakie to ma znaczenie na pokladanie ufnosci w Boze oredzia?Jaki wplyw ma na nas zapowiedz przyjscia na swiat tak uznanych w oczach Bozych osob,oraz jak podeszli do tych spraw ci,poprzez ktorych Bog dokonuje swoich zamierzen.Elzbieta i Maria przyklady pokladania w Bogu nadziei i polegania na Bogu.
|
Pt sty 09, 2009 14:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Uczczony zanim sie narodzil
Wzorujac sie na Marii i Elbiecie dajemy dowod na to,iz pod kazdym wzgledem ufamy Bogu,nawet gdyby pewne rzeczy wydawaly sie nam niemozliwe.Musimy miec zawsze do Boga zaufanie.
|
Pt sty 09, 2009 20:14 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|