Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 20:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Współcześni pisarze monastyczni:Anselm Grun,Thomas Merton. 
Autor Wiadomość
Post Współcześni pisarze monastyczni:Anselm Grun,Thomas Merton.
Chciałbym zaproponować w tym temacie abyśmy podyskutowali o mistyce współczesnych pisarzy monastycznych jak Grun,Merton.Czy ktoś z Was ma może styczność z ich pismami?Jak odziaływują na Kościół? Ja osobiście czytając ich dzieła coraz głębiej otwieram się na Boga i na jego działanie.Polecam jako wybitną lekturę duchową.Proszę o Wasze opinie,świadectwa.itp.

So gru 20, 2008 21:34

Na temat o. Anselma Grüna był osobny temat.

viewtopic.php?t=10546

Potwierdzam co wtedy napisałem :) Z tym, że do książek, które wciąż mnie inspirują należy też "Przestrzeń wiary". I koncepcja że wiara jest pewnego rodzaju reinterpretacją rzeczywistości, którą możemy sprawdzić eksperymentalnie - wystarczy zacząć wierzyć, a jeśli nie umiemy - to postępować tak jakbyśmy wierzyli.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

So gru 20, 2008 23:23
Wnioskując z tych wypowiedzi za dużo tu ideologii a za mało prawdy.Ja go postrzegam zupełnie inaczej

So gru 20, 2008 23:44

Temat jak widzę nie budzi większego zainteresowania.Ja bym jeszcze dorzucił Johna Maina,Laurence Freemana czy naszego o.Jana Berezę.
Nie są oni jednak w Polsce specjalnie popularni,interesuje się nimi niewielu ludzi.U nas bardziej chwytliwe jest hasło"Alleluja i do przodu".
Jeśli zaś chodzi o Anselma Gruna to nasz czołowy specjalista od złych duchów lansowany przez media toruńskie o.Posacki czegoś nieprawidłowego się u niego dopatrzył.Nieprawomyślność zdaje się dotyczy inspiracji psychologią jungowska i stanowi podstawy do potępienia autora.

N lut 08, 2009 23:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]