Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Katolickie Zakony Rycerskie 
Autor Wiadomość

Post Katolickie Zakony Rycerskie
Witam czy myśleliście kiedyś o członkostwie w takim zakonie ?? Mówie tu o Zakonie Maltańskim, Lazarytów itd. Chodzi mi tutaj o świeckie członkostwo. Znacie jeszcze jakieś ciekawe działające teraz zakony. Może ktoś już do takiego należy ?? Proszę o odpowiedź.

N lis 02, 2008 11:44

No ja myślałem :) świecki zakon maltański działa w bardzo wielu miejscach, organizując ochronę medyczną, obstawy dużych wydarzeń i kursy z pierwszej pomocy przedmedycznej (w sumie trochę podobny zakres do PCK).

A co do innych... Słyszałem, że jeszcze działa Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie, potocznie nazywany zakonem krzyżackim :D

Pn lut 16, 2009 23:18
No ja myślałem :) świecki zakon maltański działa w bardzo wielu miejscach, organizując ochronę medyczną, obstawy dużych wydarzeń i kursy z pierwszej pomocy przedmedycznej (w sumie trochę podobny zakres do PCK).

Żeby brać udział w takich akcjach nie trzeba należeć do Zakonu, tylko do Maltańskiej Służby Medycznej.
http://msm.org.pl/index.html
Do MSM wstępuje się po spełnieniu kilku warunków, n.in. ukończeniu kursu pierwszej pomocy oraz przyniesieniu zaświadczenia o tym że jest się praktykującym katolikiem.
W MSM można zrobić kurs pierwszej pomocy (sama u nich robiłam i polecam każdemu).

Do samego Zakonu wstępuje się na zaproszenie (a nie na własne życzenie)
Cytuj:
10) Jak można zostać członkiem Zakonu?

Członkiem Zakonu można zostać wyłącznie na zaproszenie innych członków Zakonu, po spełnieniu warunków określonych w regulacjach Zakonu, jaki są między innymi wyznanie rzymsko-katolickie oraz nienaganna postawa moralna.

http://www.zakonmaltanski.pl/

Pn lut 16, 2009 23:42
Co ciekawsze, Zakon Maltański traktowany jest na arenie międzynarodowej jako podmiot państwowy. Chyba nawet kilka lat temu dostali jakiś klasztor na Malcie, który jest na prawach ambasady ;)

Wt lut 17, 2009 0:53

jezeli moge cos polecic to to http://www.lazarus.pl/ gł. ze względu ze to stowarzyszenie cos robi (jak niewiele katolickich) gdyż Kapelan Generalny Polskiej Komandorii aktywnie działa świetny to człowiek i do tego mój ex katecheta ;)

Śr lut 18, 2009 19:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]